Eric Kraft - Herb és Lorna

"Herb Piper és életvidám felesége, Lorna a Long Island-i Babbington tengerparti városkájának idilljében élnek. Herb Studebaker autókat árul, odahaza a pincében barkácsolgat önjelölt feltalálóként, és igyekszik elkerülni a rossz befektetéseket. Napos délutánok és szépen ápolt pázsitok színesítik a párocska csöndes, szerény mindennapjait – elénk tárul Norman Rockwell Amerikája. Ám Herb és Lorna a házaséletük bugyraiban különös kis titkokat rejtegetnek egymás elől, melyek csak lassan sejlenek fel a szexualitás ezen univerzális misztériumát bemutató krónikában. Ez a humoros, megrendítő, szokatlan szerelmi történet finoman boncolgatja a rejtélyt, hogy mi az, ami képes együtt tartani két embert még hosszú évek múltán is. Amikor Peter Leroy-nak tudomására jut, hogy néhai nagyszülei voltak a mozgatható erotikus ékszerek megszületésének meghatározó alakjai, kénytelen módosítani a róluk magában kialakított képen. Rádöbben, hogy ez a férfi és nő nem csupán az ő Mammamája és Pappapája voltak, hanem élettel teli, szenvedélyes emberek sok-sok rejtéllyel. Amikor Peter elhatározza, hogy felfedezőútra indul a múltba, szép lassan megismeri a valódi Herbet és Lornát. Végigköveti a szerelmüket, az eseményeket, amelyek e felé az elképesztően valószínűtlen életút felé terelték őket, és megpróbálja megfejteni vidámságuk és derűjük titkát. Ez a hóbortos világ lebilincselő olvasmányélményt kínál, amely engem még napokkal később is megmosolyogtatott."

Peter Leroy a könyv elbeszélője, tőle tudjuk meg az előszóban, hogy a nagymamája halála után jött rá, hogy a nagyszülei erotikus ékszereket készítettek, megdöbbent, hogy ennyire nem ismerte őket - ezért vágott bele a könyv megírásába.

Nagyon korrekt 'életrajzot' kapunk - bemutatja nagyanyja, Lorna születési helyét - a vicces nevű Chacallit-ot (=Hogyhíjják), a családját, a kicsit furcsa Luther bácsit, aki fontos szerepet tölt be Lorna életében, mivel ő látja meg benne a tehetséget és ad neki ékszerfaragói munkát.
Herb Bostonból származik, egy elég szerencsétlen családból (még külön kifejezésük is van, arra ha valamit elrontanak - "ostoba Piper húzás"), és nagybátyja révén kerül vándorló ügynök lesz - egy könyvsorozatot árul, és a 'közönséges tárgyaknak' elnevezett erotikus szobrocskákat - amit Lorna farag több munkással Chacallitban.

Spoileres:
Ben és Herb egy útja során eljutnak Chacallitba, ahol Herb találkozik Lornával - könyveket akar eladni, hogy megkeresse a benzinköltséget, persze a két fiatalnak rögtön megakad a szeme egymáson, és amikor Herb elmegy a háborúba (VH1) leveleznek egymással. Miután Herb hazatér mégis egy másik lány karjaiban köt ki, Lorna szintúgy egy a háborúból hazatérő helyi hősében - valahol itt kezdődött az a sablonosság, ami zavart az egész könyvben (mindketten ugyanúgy jönnek rá, hogy nem a megfelelő embert választották, vagy mindketten szégyellik a munkájukat - a közönséges tárgyakat - nem merik elmondani a másiknak, ezért csak öregkorukra derül ki, hogy lényegében együtt dolgoztak ezeken...) Végül perszer összeházasodnak, és elköltöznek egy kisvárosba, Babbingtonba, ahol szép lassan felépítik az életüket (magyar vonatkozása is van a könyvnek, az első lakhelyüket a főbérlőt Mikszáth Miklósnak hívják ;) ), ha pénzre van szükségük akkor a nagybátyjaikhoz fordulnak (ez is a fenti idegesítő egyformaságra példa) és egymás elől eltitkolva szerzik meg a pénzt az erotikus figurákkal.
Spoiler vége

Tetszett, hogy nem csak Peter Leroy mesél, hanem néha megszakítja May Castle - Herb és Lorna barátnőjének - beszámolója; a fényképek is jók voltak - bár jobban mutattak volna a könyv legvégén, kicsit furcsa volt a könyv közepén.

Különleges történet két szerelmesről, akik egymás tudtán kívül ugyanannak a hobbinak hódoltak, tetszett, hogy olyan jól kijöttek egymással - talán túl idilli is volt, a fülszöveg alapján vártam néhány veszekedés, elhidegülést, hogy utána helyrehozzák a házasságukat.
Ami nem tetszett a korábban említett sok egyformasága a szereplőknél - mintha Eric K. nem lett volna elég kreatív új helyzeteket kitalálni (pl.: Ella + Bert és Buster helyzete majdnem uolyan mint Mark + Margot és Martha; vagy a nagybácsik, a háború utáni partnereik és a megvilágosodás).

Ez egy kellemes romantikus amerikai történet két különleges emberről, a fülszövegben említett szexi könyv címke is helytálló - de nem viszik túlzásba, az író megtalálta az helyes arányt.

4/5

Kiadó: Cor Leonis
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: Herb 'n' Lorna
Oldalszám: 369
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

A könyvet köszönöm a Cor Leonis Kiadónak, és Szilvamag közreműködésének!

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Megszüntetted a másik blogodat?Bár én mindegyiket olvastam,s néha kommenteltem{Azt hiszem így írjuk helyesen?},de most feltűnt,hogy elveszett... Amúgy Kriszti voltam,aki mindig "zaklat "valamivel.Segítség stb....

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nem, pár napja freeblog összes blogja nem volt elérhető, de most már működik! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Légy szíves küld el a személyes blogod linkjét,mert én mindig ezen az oldalon szoktam megnyitni,s most az elérhetőségeknél nincs kint!Köszi szépen előre is!Amúgy jól csinálom a Tumblr oldalamat?Legyen szép az estéd!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.