Mona Awad - Antilányregény

március 05, 2017
Rae Earl könyve után végre egy újabb remek regény, ami arról szól, hogy milyen küzdelmeket kell átélnie egy kövér lánynak. Mona Awad regényében 13 fejezeten keresztül olvashatunk Elizabeth (Lizzie, Beth, Liz, stb) életéről kiskamasz korától kezdve felnőtt koráig. Liznek egész életében problémái voltak a súlyával, ami kihatott a kapcsolataira és saját magának megítélésére is.

Az első fejezetekben a kamasz lány ismerkedik testének elfogadásával, a szexualitással, ebben barátnői vagy támaszt nyújtanak neki, vagy csak rádöbbentik, hogy milyen akar vagy nem akar lenni. Lizzie problémás lány - lóg az órákról, cigizik, olyan pasikkal van együtt vagy enged közel magához, akik nem illenek hozzá. Mindezt azért, mert a testsúlya miatt nincs önbizalma.

Később a társkeresésnél is problémaként jelenik meg a súlya - egy titok, amit nehezen oszt meg a férfiakkal. Végül talál magának egy fiút, aki megszereti és a távkapcsolatból házasság lesz. Közben elkezd diétázni, lefogy, olyan ruhákba préseli magát, amiben ragyogónak kellene éreznie magát, mégsem boldog...

Érdekes szerkezete van a regénynek, a legtöbb fejezet az Elizabeth nézőpontjából íródott, de van néhány, amikor egy másik szereplő szemén látjuk életének egyes részeit. Igazából novellaszerű az egész könyv, a fejezetek nagyrészt önállóan is megállnák a helyüket.

forrás
Húsba vágó és ismerős gondolatatokat fogalmaz meg a kövérségről, a ruhakeresés akadályairól, a diétázásról, arról hogy a többi ember hogyan kezeli a helyzetét. 

Annyi helyen magamra ismertem ebben a regényben, hogy nem tudok elfogulatlanul írni róla. Szerintem aki már küzdött súlyfelesleggel, még ha nem is sokkal, az is talál benne olyan momentumot ami megfogja. A küzdelmek a gátlásokkal, ami a súlyfelesleg miatt alakul ki az emberben.

Nagyon tetszett Awad stílusa - szépirodalmi, sallangmentes, könnyen olvasható. Örülök, hogy megírta ezt a könyvet, talán segít több olvasójának, hogy elfogadja magát, és beláttatja, hogy a tökéletesnek hitt testsúly elérése nem garancia a boldog életre!

Egy nap alatt elolvastam a könyvet annyira megfogott - és nem csak a súlykérdés miatt, hanem mert olyan problémákat feszeget, mint a szülőkkel való kapcsolat, a barátság kérdését, azt hogy kiálljunk magunkért és ne dőljünk be az elvárásoknak. Remélem még olvashatunk Awadtól hasonlóan aktuális és jól megírt könyvet!
(Girlpower zene a poszt mellé.)

5/5

Kiadó:  Athenaeum
Kiadás éve: 2017 [március 24]
Eredeti cím: 13 Ways of Looking at a Fat Girl
Oldalszám: 400
Ár: 3499 Ft [Előrendelhető]
Borító: 5/5

Részlet

Fülszöveg:
A könyv története titkos ajándékot rejt. Adunk neked vele egy barátnőt. Kicsit zűrös a csaj, az igaz, de nagyon szerethető, mert tényleg mindig őszinte, mert elképesztő sztorikba keveredik folyton, és mert olyan viccesen tud ruhát próbálni, ahogy senki más. Ő Lizzie, a kövér lány. Aki különben nem is kövér, csak azt hiszi magáról. Ez a dilije. Hogy dagadt. Meg hogy biztos nem kellene egyik fiúnak sem. Ne tudd meg, milyen pasikra hajt, még egy rockzenésszel is összejött. Abból jó nagy gáz lett, majd elmeséli.Lizzie olyan, mint te - boldog akar lenni. Talán kicsit megelőzött téged: ő már végigcsinálta. Légy vele türelmes, kérlek! Ő azért bukdácsol ennyit, hogy neked már ne kelljen. Elköveti helyetted a hibáidat. Nevessetek, sírjatok együtt! 

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.