Hogyan indítsunk könyves blogot?

március 31, 2017
[Az egyik könyvtár szakra készített beadandómat olvashatjátok, talán segítség lehet valakinek aki még csak kacérkodik a könyves blog indításával.]

Könyves blog létrehozása és működtetése

I. Alapfogalmak

Blog:

„A blog egy olyan periodikusan újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely ezek sorozatából áll, függetlenül attól, hogy mi az oldal témája, formája és hogy nyilvánosan elérhető-e. A bejegyzések leggyakrabban – de nem szükségszerűen – fordított időrendi sorrendben vannak. A blogok többsége nyilvános weblapként működik bármely internethasználó által elérhetően. Az eredeti „weblog” kifejezés a „web” és „log” (napló) szavak összetételéből keletkezett, ebből rövidült a mára bevetté vált blog alakká.
Témája sokrétű: lehet egyszerűen egy interneten közzétett személyes, egyéni napló, de lehet egyéni vagy csoportos politikai véleménynyilvánítás vagy üzleti jellegű kommunikáció eszköze is, és lehetségesek tematikus blogok is (például kifejezetten csak az irodalommal foglalkozóak). Ennek megfelelően a szerzők köre az alkalmi szerzőktől a nagy írói közösségekig, sőt vállalatokig terjed. Sok weblog teszi lehetővé a látogatóknak nyilvános megjegyzések írását az egyes bejegyzésekhez, ami közösségek kialakulásához vezethet.
pexels
A blogok gyakorlatilag semmiféle formai vagy tartalmi megkötéssel nem rendelkeznek, bár többségük továbbra is hosszabb-rövidebb, döntően szöveges bejegyzésekből áll. A blogok esetében – mint általában a weblapoknál – nagyon jelentős a linkelés lehetősége, amely a bejegyzések kontextusba helyezését segíti elő. A bejegyzéseknek tipikusan permalinknek nevezett saját, állandó és egyedi linkjük van, amelyen hivatkozhatóak.

A blogoknál jelentős a hírcsatornák (feedek) használata, amelyek speciális webcímek, és az olvasók számára a feedolvasókon (hírolvasó programokon) keresztül lehetővé teszik a kedvenc blogjaiknak, híroldalaiknak egy helyen való olvasását, illetve az új bejegyzésekről való értesülést. A feedek legelterjedtebb formái az RSS 2.0 és az ATOM 1.0, mindkettő az XML-en alapuló szabvány.

Aki blogot kíván indítani, választhat a számos szolgáltató által kínált ingyenes vagy fizetős megoldás közül, de saját maga is üzemeltethet blogmotort, amelyből több nyílt forráskódú, ingyenes megoldás is létezik.” https://hu.wikipedia.org/wiki/Blog

II. Blog indítása

1. Válasszuk ki a blogszolgáltatónkat

Először is meg kell határozni, hogy milyen felületen szeretnénk blogot indítani – magyar / külföldi, hagyományos / mikroblog formátumban.


Ajánlott blogszolgáltatók:

Magyar:
Külföldi:
A magyar blogszolgáltatóknak megvan az az előnye, hogy egyfajta közönséget is biztosítanak – ha egy blog jó látogatottságú, akkor kiemelhetik a szolgáltatás fő oldalára. 

2. Találjuk ki az oldalunk nevét

Benne lehet a saját nevünk, vagy egy frappáns fogalom. Fontos, hogy ezt használjuk később is, ha több felületre regisztrálunk, így könnyen beazonosíthatóak leszünk. 

3. Tanulmányozzuk át a blogunk beállításait, a blogsablont

Az oldal megjelenése inkább legyen egyszerű, de áttekinthető. Nem előnyös a sötét háttér-világos betű. A túl sok díszítő elem, kép, ami miatt egyes gépeken lassabban töltődik be. Illetve ma már választhatunk olyan sablont is, ami a mobileszközökön is megfelelően jelenik meg (reszponzív)

4. Értékelési skála meghatározása

Ha értékelni szeretnénk az olvasmányainkat, akkor találjunk ki egy értékelési skálát is – a Molyon és a Goodreadsen például 1-5 csillagot adhatunk a könyvekre, több magyar blogger ezt használja (1 – nagyon rossz – 5 – nagyon jó), vagy 1-10 pont/csillag, de lehet egyéni értékelésünk is. Érdemes ezt a blogon feltüntetni, hogy nálunk mi ér X csillagot.
forrás

5. Blogbejegyzés írása

Először is tanulmányozzunk át néhány olyan könyves blogot, amik pár éve rendszeresen frissülnek és viszonylag jó látogatottságuk van. 

Figyeljünk arra, hogy a könyvismertetőnkben ne írjuk le a cselekmény egészét – vázoljuk fel a helyzetet (ahogy a fülszöveg is teszi), fűzzünk hozzá személyes véleményeket, gondolatokat, ne spoilerezzünk (vagyis ne áruljunk el fontos titkokat). A blogbejegyzés felépítését is érdemes átgondolni és ahhoz ragaszkodni, pl: hogyan találtál a könyvre à könyv cselekménye à vélemény, kedvenc részek/karakterek à összegzés à pontozás à bibliográfiai adatok, fülszöveg.

6. Reklám

Ha fontosnak tartjuk, hogy legyen látogatottságunk akkor mindenképp több felületen meg kell osztanunk a blogunkat. Jó felület erre a moly, ahová ha regisztrálunk akkor megadhatjuk a blogunk elérhetőségét, és ezt idővel be is tölti az oldal, így aki követ minket értesül a friss bejegyzéseinkről.

További olvasnivalók a témában:

  • http://www.wikihow.com/Start-a-Book-Blog
  • Tris Hussey: Blogok kezdőknek és haladóknak. Budapest: Kiskapu, 2011. – 300 o.
  • Klausz Melinda: A közösségi média nagykönyve. Budapest: Athenaeum Kiadó, 2016. – 288. o.

III. Könyves közösségi oldalak

Több könyves közösségi oldal létezik, ahol találkozhatnak a könyvet szeretők, beszélgetnek, könyveket cserélgethetnek. Érdemes regisztrálni a legnagyobb magyar könyves közösségi oldalra a moly.hu-ra, ahol a blogbejegyzéseinket is megoszthatjuk és sokféle szempont szerint rendezhetjük a könyveiket, olvasmányainkat.

Magyar:
Külföldi:

IV. Magyar könyvesblogok

Néhány magyar könyvesblog Netvibes oldalon összegyűjtve:

V. Vloggerek

Külön kategória a videóbloggerek (röviden vloggerek), akik vagy az arcukat megmutatva, vagy csak hangalámondással osztják meg a véleményüket az olvasmányaikról. Magyarországon még nem annyira elterjedt műfaj, de van néhány képviselője, pl.:

VI. Szlengszótár

  • Haul – zsákmány (könyvbeszerzés)
  • Havi zárás – az adott hónapban beszerzett könyvek bemutatása
  • reading challange - olvasós kihívások ahol megadott szempontok szerint kell olvasmányokat választani. Moly-on több ilyen van, vagy ilyen a http://konyvkihivas.hu/.
  • Recenziós példány, recipéldány – a kiadóktól egyes bloggerek rendelkezésére bocsátott könyv, amiről egy recenziót (könyvismertetőt) kérnek cserébe
  • Spoiler – könyv/film cselekményének fontos pontja, titok, mozgatórugó – ezt nem szabad elárulni, vagy ha akarunk beszélni róla akkor mindenképp jelöljük meg, hogy spoiler következik (pl.: SPOILER: szöveg (és ezt átszínezhetjük fehérre – ha a sablonunk háttere fehér, így csak az tudja elolvasni aki kijelöli a szöveget) SPOILER VÉGE). 
  • Tag – booktag – X darab kérdés, amire a blogon, vlogon lehet válaszolni, általában könyves, olvasmányos témájú
  • TBR – to be read list – várólista az olvasni vágyott könyvekről

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.