Gabrielle Zevin - Egy könyvmoly regényes élete

Ez már a második könyv, amit idén angolul kinéztem Lobo egyik ajánlója miatt (a másik a Rosie project volt), és most már magyarul is olvashatjuk :) Az Agave Kiadó 'leányvállalata' a Magnólia jelentette meg nemrég a könyvet, persze egyből érdekelt, ha már az angol verzióhoz lusta voltam.

A. J. Fikry a történet főszereplője, aki egy new englandi szigeten él, két éve özvegyen és a helyi könyvesbolt tulajdonosa. A feleségét egy tragikus balesetben vesztette el, és így maradt kívülállóként a szigeten. Fájdalmát az ivásba fojtja és kerüli az embereket. Egyetlen emberre számíthat, a felesége nővérére, aki maga sem él boldog életet...

tumblr
Egy nap eltűnik egy nagyon értékes könyve, amivel lehetősége lett volna kiszállni az üzletből és szépen nyugdíjba menni, igaz még csak 40 éves.
A sors úgy hozta, hogy  a könyv eltűnt, de egy bájos, két éves kislány viszont felbukkant a boltjában... Elég hamar rájön, hogy a gyereket nem adhatja idegen nevelőszülőknek és úgy dönt, hogy egyedül felneveli. Ez persze kirángatja a depressziójából, célt ad az életének, és egy igazi kis könyvmolyt nevel Mayából. Első segítsége és barátja a helyi rendőrfőnök lesz, akit szintén elbűvöl a kislány, és szép lassan rákapatja Fikry az olvasásra is. Később több könyvklubot is szerveznek a könyvesboltba, ami így végre a közösség életének szerves része lesz, és így Fickry is.

tumblr
Ami nagyon tetszett - a sok irodalmi utalás mellett - az hogy tele volt aktuális témákkal a könyvkiadás és a piac tekintetében, belecsempészte az írónő a könyves ügynököket, író-olvasó találkozókat, e-könyv olvasót, könyvklubokat, a műfajok sokféleségét. A könyv befejezése is pozitív volt: nem kell temetni a könyvesboltokat, mert multifunkcionális közösségi térként működhetnek tovább (igaz ez a könyvtárakra is - egy kis szakma is visszaköszön :D).
"…pontosan akkor kell találkoznunk egyes történetekkel, amikor megérett rá az életünk. Ne feledd, Maya: húszévesen nem feltétlenül úgy gondolkodsz majd a dolgokról, mint negyvenévesen, és fordítva. Ez igaz a könyvekre és az életre is."
Igazi mese könyvmoly felnőtteknek, ezzel magyarázhatjuk, hogy helyenként túl egyszerű volt a történet, többször volt hiányérzetem - szívesen tudtam volna meg több részletet a szereplőkről, az életükről. Rövidke történet, de ettől függetlenül bájos könyv, ami megmelengetheti minden könyvmoly szívét.

Ami külön tetszett Amy 'vintage' öltözködése, az emlegetett művek, popkulturális utalások és hogy a fejezetek élén A.J.Fikry kedvenc novelláiról szóló jegyzeteket olvashatunk, amik mindig illenek az adott fejezet eseményeihez. (Örültem, ha már ismert művek kerültek elő, és ki kéne jegyzetelnem a többit elolvasásra :D). A könyv végén kicsit megfacsarja a szívünket a kedves írónő, de ettől függetlenül jó érzéssel tettem le ezt a kis könyvet. 

4/5 

Az írónő honlapja

Kiadó: Magnólia
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: The Storied Life of A. J. Fikry
Oldalszám: 237
Ár: 2980 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A. J. Fikry, a kiégett könyvesboltos nehéz éveket tudhat maga mögött: meghalt a felesége; az üzlete rosszabbul megy, mint valaha; ráadásul ellopták tőle legnagyobb értékét is, egy Poe verseket tartalmazó ritka kötetet. Idővel elfordul az emberektől, és még a könyvei sem nyújtanak számára vigaszt, mert a rohamosan változó világra emlékeztetik. Egy váratlan esemény folytán viszont kénytelen lesz újrakezdeni az életét, mert egy kislányról is gondoskodnia kell. A mogorva és életunt férfi hamarosan más szemmel néz a világra, igaz barátokra lel, újra szerelmes lesz, a könyvesboltja pedig a kisváros nyüzsgő központjává alakul át.Gabrielle Zevin jó humorérzékkel megírt, varázslatos regénye tisztelgés a könyvek világa előtt, szerelmeslevél arról, miért szeretünk olvasni és miért zárunk bizonyos embereket a szívünkbe. Nélkülözhetetlen olvasmány azoknak, akiknek a könyvek a legjobb barátai és azoknak, akik hisznek abban, hogy „senki sem különálló sziget”.
forrás
"Gabrielle Zevin 1977-ben született New Yorkban. A Harvardon szerzett diplomát angol és amerikai irodalomtörténetből, ezt követően pedig előbb zenekritikus, majd később író lett. Az első regényét 2005-ben írta Elsewhere címmel: a kötet egy évvel később az eredetiségéért megkapta a Borders Csoport irodalmi díját, és a Carnegie-díjra is jelölték. Zevin azóta is töretlenül ír, és minden egyes új regénye felülmúlja az előző sikerét. A legújabb, Egy könyvmoly regényes élete című műve a megjelenését követően azonnal a New York Times bestseller listájára került.
A könyvek mellett Zevin másik nagy szerelme a forgatókönyvírás. Eddigi legismertebb munkája az Independent Spirit-díjra jelölt A nő másik arca című film Aaron Eckharttal és Helena Bonham Carterrel a főszerepben."

1 megjegyzés:

  1. Aranyos történetnek, könnyed kikapcsolódásnak hangzik, majd a könyvtárban utánanézek mindenképp ^^

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.