Kate Morton - Az elfeledett kert


Már lassan egy hónapja kezdtem el ezt a könyvet - mindig közbejött egy-két újabb, ami vagy jobban érdekelt, vagy fontosabb volt :) De nem bántam, hogy megvárakoztattam, mert a kezdeti döccenők után egy-két nap alatt a végére jutottam. Kate Mortontól már olvastam a Felszáll a ködöt, ami nagyon tetszett, ezért nagy reményekkel kezdtem neki ennek is.
"Egy kislányt magára hagynak.1913-ban egy Ausztráliába tartó hajón. Lélek egyedül érkezik, csak egy kis bőrönd van vele, benne néhány ruhadarab meg egyetlen könyv – egy gyönyörű mesekönyv. A gyermeket befogadja a kikötőmester és felesége, és mint a magukét nevelik fel. Huszonegyedik születésnapján elmondják neki az igazságot, és „Nell”, aki úgy érzi, hogy kicsúszott alóla a talaj, nekivág, hogy megtudja, ki is ő valójában. Kutatása során eljut a Cornwall partján álló Blackhurst Udvarházba, és nyomára jut a Mountrachet család titkainak. De csak Nell halála után folytatja a kutatást az unokája, Cassandra, és akkor áll össze a kirakós rejtvény valamennyi darabja."
forrás
A regény három idősíkon játszódik - a Mountrachet család múltjában, az 1900-as években; 1975-ben amikor Nell Angliába utazik, hogy fényt derítsen a múltjára, és 2005-ben, amikor Nell unokája, Cassandra tér vissza az Óhazába, hogy befejezze nagyanyja kutatását.
Nagyon izgalmas volt ezt a három idősíkot követni - több szereplő visszaemlékezéseit, leveleit-naplóját olvasva tárult fel egyre több esemény. Olyan ügyesen megoldotta az író az idősíkok összekapcsolását, hogy mindig elhintett valami érdekes infót az egyikben, amit a következő fejtett ki - ezért is volt letehetetlen :) A másik érdekesség, amikor Cassandra és Eliza összekapcsolódott egyszer - Cass álmodott Elizáról, és fordítva...
A kedvencem Eliza szála volt - egy különleges, nagy fantáziával megáldott lány, aki egyedül él ikertestvérével Londonban, miután anyjuk meghalt. Ám a nagyszüleik kerestetik őket - és végül meg is találják Elizát, és a Blackhurst udvarházba viszik. Nagyon tetszett a helyszín, a labirintus, a kunyhó, a tengerpart és persze Eliza meséi. 
Nell, aki már öregasszonyként tér vissza Angliába, hogy a múltja után nyomozzon, elég mogorva - nem tudta kiheverni azt a törést, amit nevelőapja okozott azzal, hogy elmondta hogyan fogadták magukhoz. Cassandra, az unokája szintén 'sérült', megpróbál túllépni a múltbeli tragédiáin, hogy kiderítse nagyanyjáét.


Sokféle témát dolgoz fel a könyv: Nell múltját, egyrészt hogy miért tesz fel valaki egy négy éves kislányt egyedül egy hajóra, kicsoda a titokzatos Írónő, akire emlékszik. Másrészt, hogyan lehet megbirkózni azzal a tudattal, hogy egy biztosnak hitt életet egy mondattal tönkretehetnek - 'örökbe fogadtak'. Cassandra útkereséséről is szól a könyv, igaz kissé kiszámítható az ő boldog bejezése :) 
A legérdekesebb szál, ahogy írtam - Eliza és a Mountrachet család élete. Eliza elbűvölt, a viselkedésével, a képzeletével, Rose - Eliza unokatestvére - ellenben a szánalmat és a megdöbbenést váltotta ki. Sajnáltam, amiért olyan anyja van, és folyton betegeskedik, de miután férjhez ment nagyon megváltozott (mellesleg a kétségbeesett gyerek-vágyát sem igazán értettem). (SPOILER: röntgenezés - te jó ég!!, meg Adeline ötlete, hogy Eliza tenyészállatként hordja ki Nathaniel gyerekét és ő erre azonnal igent mondott! Eleinte azt hittem szerelmesek lettek egymásba és 'baleset' történt, a vörös haj-kék szem miatt gondoltam, hogy mégse Mary lehet Ivory/Nell anyja.
A másik plusz pont a mesék miatt jár - kiolvashatók belőlük a történések párhuzamai (másrészt tetszett, hogy ezeket szépen elkülönítették a margón virágmintával).
Maga a befalazott kert nagyon emlékeztetett Burnett A titkos kertjére, és az író frappáns módon úgy alakította a történetet, hogy szerepelteti is az írónőt, akit elbűvöl Eliza kertje, úgy tesz mintha Burnett innen merítette volna az ötletet a könyvéhez :)
Egyszóval nagyon tetszett ez a könyv is, izgalmas, jól felépített, érdekes szereplőkkel, sok titokkal és varázslatos helyszínekkel.

5/5


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó 

Kiadás éve: 2011
Sorozat: Arany pöttyös könyvek
Eredeti cím: The forgotten garden
Oldalszám: 624
Ár: 3500 Ft
Borító: 5/5

Érdekességek (Kate Morton honlapjáról fordítottam le):

- Kate férjének családja Svédországból emigrált Ausztráliába, Kate anyósának meséit a hajóútról beépítette a könyvbe (sokgyerekes anya pl.)
- Nell fiatalkori összeomlása szintén nem kitalált, Nana (gondolom a nagyanyja) szintén 21 éves korában tudta meg, hogy örökbefogadták
- a befalazott, és elfeledett kert ötletét Heligan elveszett kertjéről mintázta - amit a világháború után hagytak magára, ma már rendbe tették és látogatható :)
- Nell paddigtoni házát a sajátjáról mintázta meg, az antik kereskedésüket pedig szintén valóságos

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.