Baráth Katalin - A borostyán hárfa

Az idei könyvhétre jelent meg a legújabb Dávid Veron könyv, ami a címében ismét egy hangszert és egy színt párosított össze. A borostyán hárfa másfél évvel A türkizkék hegedű után játszódik, ami egy ígéretes levéllel végződött...Fel is vetettem, hogy a következő részben bizonyosan Veron szerelmi élete is előtérbe kerül, ... hát nem egészen így képzeltem :)

Veron két év után tér vissza szülővárosába, Ókanizsára - mégpedig kedves barátnőja, Annuska esküvőjére. A fekete zongorában történt gyilkosságok felett nagyjából napirendre tért a város, ám gyanakvóbbak lettek az emberek és a pletyka még vadabbul terjed. Jókat derültem, amikor az asszonyok azt találgatták Veron mit művelhet Pesten - spionnő, pumaidomár, esetleg mozdonyvezetőnek csapott-e fel.
Ezt a könyvet olvasta
Veron a vonaton. :)
Több idegen is érkezett nemrég a városba, sőt mozi is nyílt a ókanizsai közönség szórakoztatására. Annuska és Péter esküvőjére érkezik a Mosolygó Alfréd gróf, feleségével és lányával. A mozis Sáry Móric, és húga Irénke is felbolygatja a kedélyeket. Rajtuk kívül egy furcsa román is érkezik, Peiacu Traján, aki Dujmovics kapitányt helyettesíti egy hétig.
Veronika nagy reményekkel tér haza, meghozta a válaszát Remete Pista korábbi levelére... ám úgy tűnik elkésett. A csalódottságon kívül egy tragikus eset miatt a gyanú árnyékával is meg kell birkóznia. Magánnyomozásba kezd, hogy megismerje az újonnan jöttek hátterét és fényt derítsen a rejtélyes esetekre.
A nyomozás több szálon fut, bonyolódik, egyre több gyanúsított és érdekes részlet lát napvilágot. Én a végén szinte már mindenkire gyanakodtam az újabb szereplők közül :D A befejezésre viszont nem is számítottam, sikerült meglepni az írónak :)
Veron sokat változott az első rész óta, megfontoltabb, és ügyesebb is. Igaz a hazafelé tartott vonatúton nem sikerült Sherlock Holmes technikáját olyan ügyesen alkalmaznia. :D Ám a könyv végén egészen 'sherlocki' módon leplezte le a tettest.

Pagoda (forrás)
Azok a részletek, amik miatt megszerettem Baráth Katalin könyveit nem hiányoztak itt sem - a humor; a sok történelmi utalás és részlet, ami gazdagabbá teszi a könyveit az átlagosnál; a szerethető szereplők; a pergő események, amiket mindig a legjobb helyen szakít meg és vált nézőpontot. 
Az is bizonyítja, mennyire tetszett a könyv, hogy a háromnegyedét már tegnap elolvastam :)
Teljesen beleéltem magam az 1912-es tél eseményeibe: az annaligeti cukrászdában én is szívesen megkóstoltam volna az édességeket, és Veronnal együtt fáztam, amikor épp nyomozott a hidegben. (Az egyik kedvenc jelenetem, amikor a kapu tetején ül... :D)
Egyszóval ismét egy remek Dávid Veron történetet kaptunk, sok rejtéllyel, humorral és baljós eseményekkel egyaránt. A folytatásra pedig számíthatunk - több interjúban is elmondta az író, hogy még legalább egy könyvre készül ebből a sorozatból... :) Én már várom!

5/5
A könyvet köszönöm az Agave Kiadónak, és Lobonak!
(Lobonál megnyerhetitek a könyv dedikált változatát - még vasárnap éjfélig! ;) )
Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2012
Sorozat: Dávid Veron 3.
Oldalszám: 317
Borító: 5/5

Kedvenc idézetek:
"Dávidné ennél többet is tett: mind az öt szomszédasszonyának keservesenelpanaszolta, hogy Veron grófokkal és gonosztevôkkel parolázik, ahelyett,hogy hazaenné a fene, és végre nôül menne egy tisztességes gazdalegény-hez."
"A kapitány [Dujmovics Lázó] nem igényelt ülőhelyet: szokása szerint föl-alá járkált a grófné szobájában, hangos hümmögésekkel és mormogásokkal jelezve, ha valamely megállapítással egyetértett vagy ellenkezett, amitől Veronnak olyan érzése támadt, mintha egy éhes medve csörtetne folyton a háta mögött…"
Hasznos linkek:
Részlet a könyvből
Interjú

A könyv előzetese:


Fülszöveg:
"1912 karácsonya, Bácska: lakodalom készül Ókanizsa egyik köztiszteletben álló polgárának a házában. A nevezetes esemény alkalmából rejtélyes idegenek lepik el a Monarchia talán legálmosabb, legporosabb városkáját. Idegenek, akikről inkább csak sejteni lehet, igazából milyen szándékkal érkeztek, és hogy valóban idegenek-e. Csakhamar bekövetkezik az első titokzatos haláleset. Ókanizsa, alig két évvel A fekete zongora hátborzongató gyilkosságai után újra felbolydul, és megindulnak a találgatások, vajon a tősgyökeres kisvárosiak, vagy az újonnan érkezettek között kell-e keresni a tettest. A hullák pedig egyre csak szaporodnak. Balszerencséjére Dávid Veron is hazaérkezik, hiszen a menyasszony a legjobb barátnője. A hajdani ókanizsai könyvesboltos kisasszony, jelenleg A Nő című pesti lap hajadon munkatársa a tőle megszokott amazoni hévvel, gátlások nélkül és túlburjánzó fantáziával veti magát az események közepébe. Cukrászdai szeánszokon, mozgóképszínházas vetítéseken és munkásgyűléseken megfordulva azonban olyan tudás birtokába jut, ami nemcsak a rendőrség, de régi barátai előtt is alapos gyanúba keveri őt. Vajon sikerül-e Dávid Veronnak lemosnia magáról a gyanút, és ép bőrrel megúsznia a gyilkos utáni hajszát? Lehet, hogy fondorlatos módszerei, nagyvilági intrikái és rendíthetetlen kitartása ezúttal kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy kézre kerítse a mindenre elszánt és hidegvérű gyilkost, akinek gaztettei mellett Ókanizsa eddigi összes bűnügye eltörpül. Baráth Katalin A fekete zongora és A türkizkék hegedű után harmadszor küldi veszedelembe népszerű hősnőjét, Dávid Veront, mégpedig egy újabb békebeli bájú és ellenállhatatlan humorral fűszerezett, rejtélyekben bővelkedő történetben."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.