Veronika meg akar halni (újraolvasva) - elmélkedések

Pár napja A győztes egyedül van után nekiálltam újra a fenti regénynek. Néhány újabb gondolat most tisztult le bennem ezekről írok egy rövidke bejegyzést (inkább magamnak, hogy tudjam mi is fogott meg annyira ebben a könyvben :) ). (Az első bejegyzésem a könyvről itt található.)

Néhány idézet és hozzáfűzött okosság:

"Döntésének, hogy öngyilkos lesz, két nagyon egyszerű oka volt... Az egyik ok: minden olyan egyforma és kiszámítható az életében, és tudta, hogy ha véget ér a fiatalság, jön majd a hanyatlás: az öregedés visszavonhatatlan jelei, a betegségek, a magány.
...
A másik ok filozófiai természetű volt: Veronika olvasott újságot, nézett tévét, jól tudta, mi folyik a világban. Látta, hogy minden egyre rosszabb, ő pedig nem tehet ez ellen semmit - ezért teljesen haszontalannak érezte magát."
Hát igen ez egy elég pesszimista felfogás, de szerintem minden embert megkörnyékez - a félelem az öregedéstől, a betegségektől, amikor olyan értelmetlennek tűnik az élet. (Hasonló téma felmerül Ian McEwan - Szombatjában (Theo eszmefuttatásában), és az Anna Kareninában (Levin jóvoltából) is.
 Mi a megoldás? Coelho válasza talán az, hogy élvezzük az életünket, merjünk önmagunk lenni, merjünk kockáztatni és kitörni a hétköznapi kereteink közül, tiszteljük az életet és éljük meg.
A fenti két regényben is valami hasonló gondolat a megoldás (és szerintem is): ne foglalkozzunk az eljövendő rosszal, élvezzük ki az életünket amennyire tudjuk, és ne gondolkodjunk pesszimistán, lássuk meg a jót is.

"A több ezer éves civilizáció tabut csinált az öngyilkosságból, amely minden vallás törvényét sérti: az ember küzdjön az életéért, és ne adja meg magát. Az emberi fajnak sokasodnia kell. A társadalomnak szüksége van munkaerőre. A házaspároknak kell valami, ami összetartja őket, ha elmúlik a szerelem, az országnak pedig katonákra, politikusokra és művészekre van szüksége."
Na ez az idézet több helyen is sántít szerintem. Ha valaki azt mondja, hogy az emberi fajnak sokasodnia kell akkor nézze meg a 2011. januári National Geograpchic magazint ... és belátja, hogy már lassan nem tudunk hová sokasodni. Azzal elméletileg egyetértek, hogy az ember ne adja fel az életét, de vannak olyan körülmények, amikor megértem ha valaki nem bírja tovább (ne kelljen ezt megismernem és sokaknak ne kelljen, de ilyen valami súlyos halálos betegség, baleset...). Mondjuk Veronika esetében nincs ilyenről szó, szóval ő csak simán 'hülye' volt, de sikerült átnevelni...
Érdekes gondolat, hogy azért kell a házaspároknak gyerek, hogy összetartsa őket, ha már elmúlt a szerelem - ezt érdekesnek találom, és tapasztalat híján el is fogadom - egy új helyzet (a gyerek léte) felpezsdíti a kapcsolatokat.

Végezetül kíváncsi lennék mennyi életrajzi adatot vitt bele a könyvbe Coelho, mert (21.o.) jelen is van egy helyen a regényben, és a saját tapasztalatiról beszél.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.