Patrick Ness – Siobhan Dowd - Szólít a szörny

Év elején a mozifilm változat miatt figyeltem fel erre a könyvre, akkor bele is olvastam és megfogott már első pár oldal. Múlt héten a könyvtárban a polcok között böngészve (és rendet rakva :D), akadt meg a szemem rajta. Érdekes véletlen, hogy ezt a könyvet is Jim Kay illusztrálta - aki a Harry Potter sorozatot is és a főszereplő szintén 13 éves, mint a harmadik HP kötet több szereplője.

Conor O'Malley más mint a többi 13 éves fiú - egyedül él anyukájával, elég önálló és szinte minden éjszaka felébred egy szörnyű rémálomból. Anyukája rákban szenved és épp egy nehéz időszakon mennek át, Conor nagyija vigyáz legtöbbször a fiúra, aki ki nem állhatja az egész helyzetet. Egy éjszaka felébred 12:07-kor: egy szörny áll az ablaka előtt, és kijelenti, hogy Conor hívta őt. Meglepő módon a fiú nem fél tőle, eleinte próbálja meggyőzni magát, hogy csak álmodta a látogatásokat, de mindig talál valami fizikai bizonyítékot a létezésére. 

A szörny megállapodást köt a fiúval - elmond neki három mesét, és a negyediket Conornak kell elmondania - az igazságot, amit nem mer saját magának sem bevallani. 

Nem olvastam korábban utána, hogy miről is szól a könyv, de így volt ez jó - lapról lapra jöttem rá, hogy itt nem a fantasy elem a fontos, hanem az élet legnehezebb problémáival való megküzdés. Arról, hogyan próbál Conor helytállni otthon a szétforgácsolódott családjában, az iskolában, és amikor egyedül van, hogyan küzd a saját démonaival. 

Torokszorító élmény volt elolvasni a könyvet, főleg az utolsó oldalakat. Meglepőek voltak a mesék, és utólag átgondolva annyi bölcsesség van benne, hogy értem már miért nyert több díjat. 
"Nincs mindig jó. A mesék hősei nem mindig egyértelműen jók vagy rosszak. Ahogy az emberek többsége sem az."
Azért két szerző szerepel a borítón, mert a történet alapját a rákban elhunyt ifjúsági szerző, Siobhan Dowd talált ki, Patris Ness pedig elfogadta a felkérést, hogy végleges formába öntse. 

Attól függetlenül, hogy gyerek a főszereplő ezt inkább ajánlom felnőtteknek, illetve erős lelkű kamaszoknak. Egyedi, különleges történet, ami sokáig veled marad...

5/5

Kiadó: Vivandra
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: A Monster Calls
Oldalszám: 216
Ár: 2950 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​szörny, ahogy a szörnyek szokása, nem sokkal éjfél után jelent meg.
Conor ébren volt, amikor megérkezett.
Rémálomból riadt fel.
Nem egy rémálom volt ez, hanem az a rémálom,
amit annyiszor álmodott mostanában.
Az, amiben sötét van és vihar és sikoltás.
Az, amiben kicsúszik keze szorításából a másik kéz, akárhogy is próbálja megtartani.
Amelyik mindig úgy végződött, hogy …
De ez a szörny valahogy másmilyen volt, nagyon öreg és vad, és a legveszélyesebb dolgot akarta Conortól.
AZ IGAZSÁGOT.
Conor rákban szenvedő anyjával él. Rémálom gyötri, amiben kicsúszik keze szorításából egy másik kéz, akárhogy is próbálja megtartani. Aztán megjelenik egy szörny előtte, de az nem a rémálombeli szörny, nem olyan rémisztő, és három történetet mond el neki. A negyediket Conortól várja, amiben Conornak ki kell mondania az igazságot. Az igazságot, amelyben Conor ki meri és ki tudja mondani, hogy legyen már vége a szenvedésnek, legyen már vége az elhallgatásoknak, a félig kimondott mondatoknak, a vele szemben tanúsított lelkét pusztító kíméletnek.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.