Marina Lewycka - Ragadunk

Folytatom az ismerkedést a Geopen20 sorozattal - korábban ettől a szerzőtől nem olvastam semmit, de tökéletes volt első 'találkozásnak'.

Főszereplőnk Georgina Sinclair szabadúszó újságíró, akit a regény elején hagy el a férje. Igazából olyan banális okon vesznek össze, hogy csak les az olvasó (egy pitlin! :D) ... persze kiderül a későbbiekben, hogy ez már csak a jéghegy csúcsa volt. Georgina bosszúból kiszórja Rip cuccait a szemetesbe - egyik nap megjelenik egy furcsa öregasszony, aki viszont felderíti a zsákmányt. Georgina nem bánja, hogy más hasznosítani tudja a sok kacatot. Nemsokára újra találkozik vele egy áruházban, és sajnálatból elfogadja a magányos asszony vacsorameghívását.

Mrs. Naomi Shapiro egy nagy, lerobbant házban él egyedül, nem messze a Sinclair családtól. A ház és lakója végtelenül elhanyagolt, az asszony egyedüli társai a kóbor macskák, akik az épület és a kert minden pontján megtalálhatóak.

forrás
Georgina munkája a ragasztókról szóló szakcikkek írása, ebből egy – borzalmas – romantikus regény írásába menekül a hétköznapokban. Mrs. Shapirohoz is a megsejtett izgalmas sztori vonzza, amit igyekszik mindenáron felderíteni. Nincs könnyű dolga – a néni töri az angolt, szemrebbenés nélkül hazudik, de a szívébe fogadja Georginát. Közösen vészelnek át olyan kalandokat, mint a pénzéhes ingatlanügynökök támadása, a túlbuzgó szociális munkások hulláma, és a régi ház felújításával járó gondok.

Georgina jó szándékú, néha butácska (kicsit ’bridzsit-dzsonszos’) – egy új élethelyzetbe kerülve próbálja feldolgozni az őt ért hatásokat. Középkorú, kétgyermekes anyaként próbál újra ismerkedni, barátkozni és új életet kezdeni a férje menekülése után. Pozitív, hogy mindezek ellenére egy nyitott és segítőkész személyiség.
Az ő chicklit-szerű szála mellett megismerkedhetünk a világháborúban zajló zsidóüldözések következményeivel Mrs. Shapiro sorsán keresztül. Egy palesztin ezermester pedig a hazájában folyó helyzettel ismerteti meg Georginát (és minket is). A sok ellentét és feszültség a könyv végén egy megnyugtató és (naiv?) barátságos viszonyban oldódik fel. 

A történet folyamatosan lavírozik a humor és a szépirodalmi mélységű családtörténetek, történelmi események és tragikus sorsok között – ezért egy megkapóan egyedi regényt kaptam, amit nagyon szerettem olvasni. Ha L. többi könyve is ilyen nyelvi humorral és lebilincselő történettel bír, akkor nem ez lesz az utolsó könyvem tőle!

5/5

Kiadó: Geopen
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: We Are All Made of Glue
Oldalszám: 462
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Egy valaha jobb napokat látott, omladozó kőház London kedvelt lakónegyedében; egy rejtélyes életkorú, hétköznapinak semmiképpen sem nevezhető zsidó özvegyasszony; a szétesés határán álló, napjaink kihívásaival küszködő értelmiségi család; gátlástalan szociális munkások; önjelölt palesztin ezermester és kétes képességű segédei; néhány minden hájjal megkent ingatlanügynök; valamint hét macska. Íme a Ragadunk című regény főszereplői. S hogy miképpen kerülnek ők valamennyien a történetbe, arról az elbeszélő, Georgina számol be. A nő szabadúszó újságíró és frissen elhagyott feleség, aki ráadásul kamasz fia világvégéről szőtt gondolatai miatt is aggódhat. Miközben szakíróként a ragasztóanyagok természetével foglalkozik, a házassága romjai közt tébláboló nő számára előbb-utóbb felmerül a kérdés, vajon milyen ragasztóanyag tarthatná össze a történetben egymáshoz sodródó emberek sokszínű társaságát.
Az ukrán származású, angolul író Marina Lewycka az eddigi, magyarul a Geopen Kiadónál megjelent regényeiből (Rövid traktortörténet ukránul, Eperföldek) megismert öniróniával, olykor fekete humorral átszőtt, szórakoztatóan olvasmányos stílusban tárja elénk modern világunk néhány újabb, mélyen elgondolkodtató szeletét.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.