Robert Galbraith - Kakukkszó (Cormoran Strike 1.)


Csupa jót olvastam Rowling álnéven írt regényéről magyar blogos körökben, bár a fülszöveg alapján valamiért úgy képzeltem egy lerobbant, 50-60 éves detektívről lesz szó (a veteránról egyből ez ugrott be). 
Mivel Rowlingtól már olvastam az Átmeneti üresedést, nem okozott 'lelki törést', hogy a HP könyvek után egy krimibe vágott bele. Sőőt! Egyre jobban szeretem, mert azon kívül, hogy megalkotott egy olyan fantáziavilágot, ami nagy kedvencem, felnőttként is tud remek olvasmányokat adni. 

Ez a könyv nem szimplán egy krimi, a furcsa nevű Cormoran Strike magánnyomozó figuráján kívül maga London és a városban élő különféle emberek is hangsúlyos szerepet kapnak.
Rowling nagyon jó a hangulatteremtésben, igaz hogy nem ismerem az utcákat, ahol Strike sétál a fájós lábával, de intenzíven el tudtam képzelni egyes jelenetekben. A másik erőssége az emberek bemutatása: London színe-javát felvonultatja, a hajléktalanoktól kezdve, a dúsgazdag, sznob családokig.
A történetben, azon túl hogy apró részletenként megismerjük az új krimisorozat főszereplőjét, Strikeot, egy halott modell ügyét is felgöngyölítjük.

tumblr
Tetszett még, hogy egyáltalán nem egy felszínes regényt kapunk, amiben a mogorva, az életben csalódott detektív életét beragyogja a frissen eljegyzett titkárnőcske és végén persze egymásba szeretnek. Nem. Nagyon életszerű volt a kapcsolatuk alakulása, és volt néhány vicces jelenet, kikacsintás az olvasónak :) 
"A gép sötétrózsaszín borítását cseresznyevirág minta díszítette. Strike-nak eszébe sem jutott, milyen fura látványt nyújthatott, ahogy egy nagydarab, szőrös férfi a csinos, rózsaszín, nyilvánvalóan női gép fölé hajol."
[Valahol megjelent a palackzöld szó... egyből a HP 4. része jutott eszembe, palackzöld dísztalár - csak én vagyok ennyire megrögzött HP fan? Pedig nem is Tóth Tamás Boldizsár fordította ezt a könyvet.]
"Ezekből a papírra rótt száraz, fekete jelekből, belsős poénokkal, becenevekkel teli, helyesírási hibáktól hemzsegő üzenetekből azonban most kiemelkedett előtte a halott lány szelleme a sötét irodában. Az e-mailjeiből Strike rádöbbent arra, amire rengeteg fényképtől nem – a gyomrában érezte, nem is annyira az agyában, hogy egy valódi, élő,. nevető és síró emberi lény törte össze magát azon a behavazott londoni utcán."
A krimi szál néhol vontatott volt, a végén néhány momentumot erőltetettnek éreztem - ettől függetlenül tetszett a könyv és biztos, hogy elolvasom a következő részt is!


4/5

Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: The Cuckoo's Calling
Oldalszám: 546
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Érdekesség:
- ez is sorozat lesz, a második rész mostanában jelent meg angolul, a magyar változat decemberben érkezik (a borító már megvan :)).
- a mugglenet.com cikke szerint, még 7 Cormoran Strike regényt tervez Rowling és a harmadikba már bele is kezdett

Fülszöveg:
"Amikor egy zűrös életű modell lezuhan londoni lakása erkélyéről és meghal, mindenki azt gondolja, öngyilkos lett. A bátyjának azonban kétségei támadnak, és felfogadja Cormoran Strike magánnyomozót, hogy nézzen rá az ügyre.Strike háborús veterán, aki megsérült Afganisztánban, ráadásul az élete is romokban van. Az ügy pénzügyi mentőövet dob neki, de ennek megvan az ára – minél mélyebben ássa bele magát a fiatal modell életébe, annál sötétebbnek tűnnek a dolgok, és ő maga is annál szörnyűbb veszélynek teszi ki magát…
A Kakukkszó J.K. Rowling Robert Galbraith írói álnéven írt nagysikerű első bűnügyi regénye."

2 megjegyzés:

  1. Annyira el vagyok maradva szegény Rowlinggal. Pár hónapja bent volt az Átmeneti üresedés a könyvtárban, de nem mertem kivenni, mert olyan rossz, megosztó véleményeket hallottam róla :D Már megbántam. Viszont ez az új regénye is rettentően érdekel; elkéne már egy jó kis krimi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bátran vágj bele, szerintem neked is tetszenének már ezek az 'életszagú' regényei ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.