Pierrot - Gábor Endre - Az ördög köve

Majdnem egy éve olvastam Pierrot és Szélesi Sándor új könyvét a Jumurdzsák gyűrűjét. Amikor végeztem vele, lelkesen kerestem, hogy vajon lesz-e folytatás. Nem kellett rá sokat várni, idén meg is jelent a Jonathan Hunt Kalandok második része.
"Egy mecseki falu rejtélyes pusztulása 1407-ben… Egy égből zuhant lebkő titka… Szerencsevadászok és tudósok küzdelme… Jonathan Hunt, a New York Times újságírója visszatér… A „Jumurdzsák gyűrűjé”-nek főhőse a bravúros egri nyomozás után két évvel Debrecenbe látogat, ahol szinte az égből pottyan ölébe egy újabb rejtély. Megismerkedik egy vonzó atomfizikusnővel és forrófejű öccsével. A fiú eltűnik, és a szálak ezúttal is a múltba vezetnek. A kalandokban és váratlan fordulatokban bővelkedő nyomozás évszázadokkal repíti vissza az időben Jonathan Huntot. A könyvtárakban, múzeumokban meglelt dokumentumok, kéziratok és levelek különös természeti jelenség létezésére utalnak. A Magyar Faustként ismert legendás debreceni tanár, Hatvani István hagyatékából kiderül, már ő is vizsgált a 18. században egy bizonyos égi eredetű követ, amely óriási kristályt, talán gyémántot rejt. Az értékes kincsért századokon átívelő hajsza kezdődik. A tét óriási, Jonathan Hunt ugyanis kideríti: az „ördög köve” halálos miazmát rejt, amely akár az egész emberiséget elpusztíthatja…"
Örültem, hogy Jonathan kimozdul Egerből és egy (számomra is új) helyszínre látogatott, Debrecenbe. Az odautazása célját kicsit erőltetettnek éreztem (bevizsgálni vmi vizet), de persze nem kellett hozzá sok idő és feltűnt egy szemrevaló csaj, és az öccse eltűnése miatt Jonathan is belekeveredik a metoritok utáni nyomozásba.

Az események két évvel játszódnak az első rész után, de nem sokat tudunk meg arról, hogy addig mit is csinált a főhősünk, csak annyit, hogy az egri Julika Amerikába utazott, így Verácska rá is mozdul főhősünkre :D Vera eléggé idegesített, folyton aggodalmaskodott és fecsegett, igazából olyan, mint Juli csak vörös és szeplős - ezt többször is kiemelik az írók, hogy véletlenül se keverjük össze az egri leányzóval...
Mivel a fizika nem volt sose a kedvenc tantárgyam, eléggé untam az erről szóló részeket, fejtegetéseket.
Az egyes leírás túl terjengősek voltak (nem érdekel másodpercre pontosan hogyan lehet egy szekrényt pár holmival kimozdítani a helyéről).

A történet múltbeli részei jobban tetszettek, megismerjük Hatvani Istvánt - debreceni orvost, akit magyar Faustként emlegettek. A könyvben egy kapzsi báró (Szórádi) kényszeríti, hogy egy különleges meteorittal kísérletezzen, mivel meg van róla győződve, hogy az a bölcsek köve és aranyat fog készíteni.
A 20. században Szalay Sándor bukkan a furcsa, 'gyémántos' meteorit nyomára, miután megismerte a történetét a és a veszélyeit elrejti és az utókorra bízza a tanulmányozását...

Ez a könyv nem tetszett annyira, mint az első rész (és ahogy elnéztem a molyon az értékeléseket nem vagyok egyedül). Untam a nyomozást, Debrecen is kevesebb részt kapott, inkább a fizikára és a meteoritra fektették a hangsúlyt. Ami alapvetően nem lenne baj, ha érdekelne a téma. Az első részben imádtam az egri helyszíneket és az Egri csillagok eseményeinek megjelenését és nyáron jó volt élőben is látni ezeket :)
Hiányoltam a belső borítóról a térképet, bár ahogy írtam, a város nem kapott igazából akkora szerepet, hogy tényleg fontos legyen. Egy két elírást is találtam (nem stósz (=kupac), hanem stóc, és nem katasztrófavédők, mert nem a katasztrófát védjük ;) ) A könyv elején is dátumozás, mintha össze lenne keverve - az augusztus 13 és 14.

Ifjúsági regénynek, főleg fiúknak/fizika szerelmeseinek ideális a könyv, de én túl sokat vártam tőle az első rész miatt.

3/5

Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás éve: 2012
Sorozat: Johathan Hunt Kalandok 2.
Oldalszám: 447
Ár: 3000 Ft
Borító: 5/5

Remélem a következő rész (amiről a könyv utolsó oldalán írnak is) jobban fog tetszeni! Azt hiszem az az időügynökökkel lesz kapcsolatban...
"Fiatal régészek meglepő leletre bukkannak egy ásatás során. A Mátyás korabeli várfalban kis cellát tárnak fel, amelyben idős férfi maradványaira lelnek. Az egykor vélhetően kínhalálra ítélt, s ezért befalazott rab teteme önmagában nem számítana világrengető szenzációnak, azonban a felirat, amelyet a fogoly a börtöne falára kapart, igencsak meghökkenti a tudósokat: Magister M. 1872 Pécs - 1488 Visegrád. A rejtély megoldása ezúttal is Jonathan Huntra marad."

2 megjegyzés:

  1. Szia lenne egy kérdésem: Ugye a Jumúrdzsák gyűrűjében Hunt Julival
    "Jár" és most mi lett vele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húúúh, sajnálom de nem emlékszem - már olyan régen olvastam :/

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.