Alice Sebold - Komfortos mennyország

május 08, 2010
A mozikban nemrég volt/most látható a könyvből készült mozifilm, nekem először ehhez volt szerencsém.
Azt kell mondjam, hogy Peter Jackson jól dolgozta fel a könyvet.

A történet elég megrázó, Susie Sailfish/Salman-t egy téli délutánon az egyik szomszédja megerőszakolja a kukoricaföldön, majd kegyetlenül megöli. A testét feldarabolja és elrejti. Susie a saját mennyországába kerül ahonnan látja a családját, nyomon követheti ki, hogyan tudja feldolgozni a történteket.
A gyilkosról (aki egy beteg, perverz állat, aki igazán megérdemelte volna, hogy börtönbe csukját sőt a halálbüntetés se lett volna indokolatlan az esetében) is többet megtudunk, megtudjuk, hogy nem Susie volt az első áldozata, és már elég profi volt a gyilkosságok elkövetésében. Ami nem tetszett: nem bűnhődött meg a gyilkos, de talán így egy kicsit valóságosabb a történet, hisz a világ kegyetlen és aki vétett, nem mindig kapja meg a méltó büntetését.
Érdekes volt olvasni, hogy a lány családtagjai hogyan reagálnak. Az apja megszállottan keresi a gyilkost, végül teljesen magába roskad, Lindsey (Susie húga) együttérez apjával és próbálja a lelket tartani a családjában, mint ahogy az iszákos nagymama is, aki gondját viseli a családnak, miután az anya elhagyja őket.
Susie anyját is megismerjük, átérezhetjük, hogy milyen anyának lenni, hogy ez lemondással jár. Elmenekül a családjától, de rá kell jönnie, hogy nem hagyhatja maga mögött a szeretteit.

A könyv a gyilkosság után eltelt kb 8 évnyi időszakot ír le. A végén a család helyrerázódik, Lindsey összeházasodik gyerekkori első szerelmével (ez nagyon idilli, hogy Samuel végig kitartott mellette - a gyilkosság után, végig a középiskolában, majd az egyetemen is).

A történet végén még van egy kis csavar: Susie visszatér egy rövid időre a Földre, Ruth Connors testében. Kicsit furcsa volt olvasni, hogy pont ő, akit megerőszakoltak, azért tér vissza, hogy az első szerelmével csókolózzon és szeretkezzen. De talán érthető is, így megtisztul, mert olyan emberrel szeretkezik, akit szeret és aki viszontszerette.

Összegezve? Jó könyv, elgondolkodtató, megdöbbentő, tragikus.
A filmről hasonló jókat tudok mondani.
5/5

5 megjegyzés:

  1. Nemsokára megnézzük filmen, s akkor újra jövök hozzád. :)

    VálaszTörlés
  2. Az öcsém folyton meg akarta velem nézetni, de hülye címe volt, úgyhogy eddig nem érdekelt, de így most már megnézem, hogy tudom a sztorit.

    VálaszTörlés
  3. Tinkmara: várom a véleményed! :)

    Yvanna: szerintem nézd meg, és örülök, hogy felkeltettem az érdeklődésed!

    VálaszTörlés
  4. Nekem nagyon tetszett a film! (Előszörre végig is sírtam, annyira meghatott) És ami Peter Jacksont illeti, hát le a kalappal, tényleg nem semmi, amit kihozott a könyvből. Persze picit burkoltan..azért mégis, nem!?
    Gyönyörű képek vannak a filmben. A kedvenceim: hajók az üvegben, meg amikor a szél úgy fújja le a fáról a leveleket, mintha madarak lennének, gyönyörű!
    És én végig azt vártam, hogy a gyilkost csak-csak lecsukják vagy valami, de nem! Pedig bizonyíték is volt ellene!
    Tényleg maradandó alkotás, mind könyvben, mind filmben!

    VálaszTörlés
  5. Igen nekem is a mennyországos jelenetek a kedvenceim, gyönyörűek!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.