James Goss-Douglas Adams - A halál városa

Két éve jelent meg az első Doctor Who (Ki vagy doki) regény a GABO SFF kiadásában, amit hosszas kerülgetés után tavaly decemberben olvastam el. Ez a regény is a klasszikus DW sorozat egyik kedvelt epizódját eleveníti fel - Douglas Adams 1979-ben írta meg a forgatókönyvet, és ezt James Goss dolgozta át. A könyv utószavában leírja, hogy hol és miért és mit változtatott meg a klasszikus sorozatrészek forgatókönyvéből, mit vett át a színészek változtatásaiból. Egyszóval igazi csemege lehet ez a könyv a DW fanoknak.
Persze, ahogy a Shadát, úgy ezt is lehet 'laikusként' olvasni - én se néztem még meg egy részt se a régi sorozatból (az új viszont nagy kedvencem), de ha még ennyi 'előnyötök' sincs, de vágytok egy szórakoztató, Párizsban játszódó, időutazós scifire, akkor is bátran ajánlom ezt a könyvet!

A könyv kicsit kuszán indít - egy idegen faj képviselőjével, aki épp egy sorsdöntő lépés előtt áll, egész fajának élete van a kezében...
A Doktor 1979-ben Párizsban landol, ahol egy kis vakációt ígér Romanának (aki már a Shadában is útitársa volt és mellesleg ő is időlordlady). Romana kicsit fura ebben a részben, távolságtartó, nem nyűgözi le az emberi kultúra és művészet. Márpedig Párizs ennek a fellegvára, a Doktor odáig van érte, és nem érti útitársa közönyét. 

Na persze nem sokáig csodálhatják a várost, mert belekeverednek egy műkincsrablásra, ráadásul a Mona Lisát akarja elrabolni Párizs egyik köztiszteletnek örvendő alakja, Scarlioni gróf. Később persze kiderül, hogy nem csak egy 'szimpla' műkincsrablással állnak szemben, hanem az egész emberiséget fenyegető veszéllyel!

Romana és a Doktor mellé most is társul egy ideiglenes útitárs, a magányomozó Duggan, aki előbb üt és utána kérdez, amivel igencsak felbosszantja a Doktort :D
Pergő volt a cselekmény, rövidebb is, mint a Shada, kevesebb leírással; az egész egy futás át Párizson át, nyomozás, és egy őrült millimos tervének megakadályozása, közben persze néhány perce a város szépségének is adóztak főhőseink :)

Jó kis scifi volt, a végére tetszett meg jobban a történet, ahogy összeállt a kép a fejemben, és a helyükre kerültek az összefüggések. A negyedik Doktort fura figura, erős benne a 'bohóc-jelleg', ami az újakban is megvan néhol, de van benne komolyság, na persze és a harcellenesség :) 

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: City of Death
Oldalszám: 328
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5


Fülszöveg:
"A Doktor Párizsba viszi nyaralni Romanát: abba a városba, amelynek egy jó borhoz hasonlóan egyedülálló bukéja van, különösen, ha az ember megfelelő évet választ a látogatáshoz. Ők azonban 1979-ben, egy kannásbor-évben lépnek ki a TARDIS-ból, és másnaposság helyett az idő szövetének hasadásai miatt fájhat a fejük. Az Idő Lordok hamar belekeverednek az idegenek arcátlan machinációjába, amely magába foglalja a Mona Lisa ellopását, a rettegett Jagaroth faj feltámasztását, valamint az összes földi létforma megjelenését (és valószínűleg eltűnését). Egy Duggan nevű angol magánnyomozó segítségével, aki elsősorban a pofozkodáshoz ért, a Doktornak és Romanának az emberiség megmentése érdekében keresztül kell húznia a behízelgő modorú, rejtélyes Scarlioni gróf – mind a tizenkét példányának – aljas terveit.  Nem kis feladat, de hát a Doktor nyaralásai többnyire így alakulnak.James Goss regénye Douglas Adams 1979-es, álnéven írt Ki vagy, Doki?-epizódjai alapján íródott, amelyek kimagasló sikert arattak a sorozat ötven éves történetében."

2 megjegyzés:

  1. Felkerült ez a könyv is a listámra.
    Kérdés, hogy ez a kötet hozza a Shada hangulatát? Vagy teljesen más?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem neked tetszene! A Shadánál szerintem pörgősebb, és humorosabb.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.