Jane Austen - Emma

Elolvastam egy újabb Jane Austen könyvet, ez jobban tetszett mint A mansfieldi kastély.

Emma szerethető karakter, aki fokozatosan fejlődik a történetben, sokat hibázik, de tanul is az esetekből. Az előítéleteit is leküzdi a könyv végére, és talán elhagyja azt a sznob viselkedést ami még az első fejezetekben mutatkozott meg. A történet végül boldogan záródik, a problémák megoldódnak.

A kedvenc karakterem, hmm hát talán Emma, meg Miss Bates :D (igaz néha fárasztó, hogy mennyit beszél, meg milyen összefüggéstelenül, de jó szívű, szerethető karakter)

A legidegesítőbb karakterek: az Elton házaspár.

A 1997-es filmváltozatot is megnéztem és nagyon tetszett. Könyvhű, a párbeszédek szó szerint szerepelnek, igaz egyes jeleneteket más környezetbe helyeztek a film készítői, de ettől eltekintve szuper :)

4/5


Az egyik szereplőről a titokzatos, és eleinte nem szimpatikus Jane Fairfaxről Joan Aiken írt egy külön regényt:

"Austen regényében Jane története azonban kifejtetlen marad, a nehéz sorsáért felelös tényezők homályba burkolóznak. Joan Aiken érdekfeszítő elbeszélésében most végre megismerjük Emma és Jane teljes történetét, melynek kezdete visszanyúlik a két lány gyermekkorába. Nyomon követhetjük a korán árvaságra jutott Jane életét, Campbell ezredes segítségével sorsánakjobbra fordulását, az ezredes lányával, Rachel Campbell-lel együtt töltött éveket, mígnem sorsa újra visszakanyarodik Emmához és Hartfield többi lakójához. Ezen a ponton kapcsolódik a regény ismét Jane Austen klasszikusához, míg mindkettöjük élete szerencsésen révbe nem ér vőlegényük oldalán." forrás
Érdekesnek tűnik, lehet, hogy egyszer majd elolvasom :)

1 megjegyzés:

  1. Én nem igazán csíptem Emmát, csak a végére szerettem meg :)
    Eltonék :S Mrs. Eltonnét szívesen leütöttem volna egy párszor :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.