Top5 - 2019 őszi olvasmányai

december 01, 2019
Az idei őszi hónapokban kereken 50 könyvet olvastam el, ezekből persze többre adtam 5 pontot, mint az alábbi lista - de ismét azokat emeltem ki, amik vagy nagy hatással voltak rám, vagy kevésbé ismertek / új megjelenések. 

Elizabeth Strout - Kisvárosi ​életek
Ez a könyv már csak a nehéz beszerezhetősége miatt is egy külön kalandot jelentett nekem, de ezzel végre teljes a magyarul megjelent ES életművem és életműolvasásom is. 
"A könyvnek izgalmas szerkezete van, mert 13 különálló történetből, novellából áll, amelyben Olive nem mindig kap főszerepet: néha csak megemlítik, illetve van olyan fejezet amelyben csak mellékszereplőként lép színre. A 13 történeten keresztül kirajzolódik előttünk a Maine államban található (fiktív) kisváros néhány lakójának története. Több szereplőnek meg kell küzdeni a gyásszal, az öregedéssel, vagy épp a szerelemmel és a felnőtt élet első nehézségeivel is. Sokféle sorsot megismerhetünk ebben a kötetben; ami összeköti őket a közös lakóhelyen kívül: mindegyikük életében történik valami tragédia, vagy fordulópont, rájönnek milyen törékeny az élet és milyen tragikus ha nem úgy élik, ahogy elképzelték. Nem egy vidám kötet, mivel az élet nehéz pillanatairól mesél, de ettől függetlenül nagyon szerettem olvasni. Egyrészt ES mesélőképessége újra meg újra elvarázsol, másrészt az érdekes karakterek miatt, harmadrészt a helyszín miatt. Az egyik kedvencem az USA-nak ez a része, ES gyönyörűen írt az évszakokról is."

L. M. Montgomery - Anne ​otthonra talál
Tudom eléggé későn, de végre én is rátaláltam erre a sorozatra, ami úgy beszippantott, hogy a szeptemberem kb másról se szólt csak Anne-ről.
"Ami miatt nagyon tetszett még felnőtt fejjel is ez a könyv és ajánlom több korosztálynak, hogy egy viszonylag egyszerű és nosztalgikus korban és helyszínen játszódik az 1900-as évek elején, ahol a szereplők megélik minden percüket, Anne és barátnője Diana sokat játszik a természetben; rengeteget beszélgetnek, megosztják egymással minden gondolatukat. Illetve Anne pozitív szemlélete, az a sok szeretet amit hordoz - az követendő és üdítő. Imád mindent maga körül, meglátja a szépet egy borús napban is, igaz magával szemben nagyon kritikus és hiú, de belátja egy idő után hogy mik az értékei."

Jo Baker - Longbourn ​árnyékában
Egy meglepetés október elejére - az év elején vettem meg ezt a könyvet 700 Ft-ért, nem sokat vártam tőle, de amikor itthon feküdtem betegen nagyon jól lekötött.
"Nagyon tetszett, hogy visszautazhattam a klasszikus történet korába, de számomra most sokkal érdesebb volt a történelmi háttér, a gyakorlati dolgok, mint a gazdag lányok semmittevése és báli táncai. Kicsit ki is ábrándultam belőlük, mert a szolgák szemszögéből még Elizabeth vagy Jane sem tökéletes, a helyzetükből adódóan nem igazán törődnek egymáson kívül másokkal, a cselédekkel, bele sem gondolnak hogy nekik is megvan a külön életük és nem szorulnak rá az ő ötleteikre, utazásaikra... Ettől függetlenül persze eszembe jutott, hogy ideje lenne újraolvasnom a BB-t, de majd egy kicsit később, amikor már újra tudom szeretni :D
Volt egy-két szál ami kicsit kilógott számomra a történetből (Mr. Hill) ill. a spanyol háborús részek, de ettől függetlenül faltam az oldalakat, és nagyon örülök hogy végre elolvastam és a polcomon tudom ezt a könyvet. Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretnék megismerni a 19. század eleji Anglia hétköznapjait, esetleg a Downton Abbey-hoz hasonló sztorira vágynak, és nyitottak a Büszkeség és balítélet egy friss, kicsit talán bálványdöntögető szemszögének megismeréséhez."

Michael Chabon - Kavalier ​és Clay bámulatos kalandjai
Egy igazi nagyregény, a maga 848 oldalával - két kötetben! De semmi vész, ha beszippant a sztori akkor repülnek majd az oldalak, nálam legalábbis így volt ;)
"Nagyon szerettem benne lenni Joe és Sammy világában: a New Yorkban játszódó, főleg a hasonló emigráns történet az egyik kedvenc témám és itt megkaptam mindent, amit szerettem volna. Bepillanthattam a képregény születésének aranykorába ill. az '50-es évek 'boszorkányüldözésébe' is - néhány valós személlyel és adattal kiegészítve a fikciót. Mindemellett ez egy izgalmas 20. századi élettörténet is a Prágából való meneküléssel, drámákkal és egy szép barátsággal. Tetszett, hogy az író a két korábban lenézett műfajt - a képregényalkotást és a bűvészkedést helyezte a középpontba, megmutatta hogyan lehet feldolgozni a problémákat, 'szabadulni' a világ súlya elől - Joenak mindkettő fontos szerepet töltött be a hányattatott életében. Illetve Chabon a zsidó legendát, a Gólem történetét is szépen belefűzte a történetbe - egyfajta keretként.
Michael Chabon bebizonyította számomra, hogy jó mesélő: gördülékenyen ír, pergő párbeszédekkel, humoros vagy épp lírai leírásokkal. A karakterei érdekesek voltak, megszerettem őket és drukkoltam nekik az utolsó oldalakig.
Nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a monstrumot - ne ijesszen el senkit az oldalszám: igaz, úgy a legjobb olvasni, ha egyben több fejezetet sikerül, nekem csak úgy repültek a 100 oldalak. Biztos újra fogom majd valamikor olvasni, mert annyira sokrétű és magával ragadó történet, hogy tud majd legközelebb is adni valamit! :)"

Elizabeth Gilbert - New York lányai
Egy újabb kedvenc írónő regénye, amit nagyon vártam.
"Vivian élete jó példa arra, hogy folyamatosan változunk, fejlődünk és sokszor nem azon az úton folytatjuk ahogy elképzeltük. Vivian félre tudta tenni a társadalmi nyomást, hogy olyan életet éljen ami számára megfelel. A regényben nyíltan mesél mindenről, a szexuális kalandjairól, gondolatairól. Nagyon izgalmas volt megismerni a '40-es évek színházi világát, a II. világháború árnyékában folyó mindennapokat, egy kicsit a veteránok életét, a ruhakészítést és persze magát New Yorkot. Vivianon kívül - aki nem volt mindig szimpatikus számomra - több érdekes karaktert megismerhettem, több élettörténet volt belesűrítve a szövegbe.
Szerettem ebben a könyvben lenni, amikor több órám volt olvasni repültek az oldalak. Egy izgalmas, elfogadó, történelmileg érdekes sztori formálódott meg Vivian Morris visszaemlékezéséből."

Ti olvastátok valamelyiket? 
Melyik volt a Ti TOP 5 őszi olvasmányotok idén?

3 megjegyzés:

  1. Pont nálad láttam Instagramon a Longbourn árnyékában c. könyvet. Volt egy sanda gyanúm, hovy ez nekem lehet, hogy tetszene. És hát tényleg remek könyv, nagyon tetszik éppen most olvasom. ��

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.