Néhány könyvről röviden #19



Október végétől december elejéig ennyi könyvvel lett elmaradásom :O :D

Agatha Christie - A ferde ház
Mariann_Czenema Instagram posztja ihletett meg, hogy ez a könyv legyen az októberi krimi-adagom. Az első néhány fejezet után esett le, hogy ismerős a történet… Tavaly decemberben megnéztem a legutóbbi adaptációt, de annyira nem fogott meg hogy a krimi megoldására se emlékeztem. Az olvasmányélményem így szinte újszerű volt – viszont továbbra se szerettem A „Ferde házban” lenni, nem kötött annyira le a sztori – aztán a végén már derengeni kezdett a befejezés, és ez felhúzta a könyvet. Rendhagyó krimi, rendhagyó gyilkossal – és AC olyan jól játszott megint, hogy mindenki gyanús volt számomra, csak az igazi tettes nem.
4/5

H. P. Lovecraft - Onnan túlról
Ez volt az első olvasmányom a szerzőtől, ezért nagy várakozásokkal álltam neki. Viszont sokatmondó, hogy ezzel a rövidke kötettel elég nehézkesen haladtam. Valahogy a novellák bevezetőjénél elveszítettem az érdeklődésem, nem döbbentett meg a legtöbb esetben. Lehet az is volt a baj, hogy a legtöbb novella eléggé hasonló, ezért egymás után olvasva eléggé tömény volt. A legjobban A kívülálló, A patkányok a falban tetszettek.
3/5

100 szóban Budapest 2019
Már a tavalyi kötet is tetszett, ezért rá voltam készülve, hogy amikor Bp-re látogatok akkor mindenképp beszerzem az idei kiadást. Még szebb lett, mint a tavalyi – most ez is lekerekített szélű, mint a többi Poket, és még illusztrációkat is tartalmaz. A történetek között most is voltak erősebb – gyengébb darabok, a 20. századi történelmi eseményektől kezdve igazán mai sztorikig. Ismét tetszett, változatos jelenetek, életképek, életek jelentek meg – az ikonikus budapesti helyszíneket is megjelenítve.
4/5

Gradimir Smudja - Vincent ​és Van Gogh
Fuhh, elolvastam mert érdekelt Van Gogh élete plusz macska! A rajzok nagyon tetszettek, főleg hogy több korabeli művészt is bevont, volt benne humor – de a szövegek és maga a sztori is elég fura volt :/
3/5


Asbóth Mária - Farkas ​Géza fényképészeti műterme
Életrajzi adatokkal, sok fotóval ismerhetjük meg Farkas Géza életének részleteit. Az albumban szereplő portrék, épületfotók jól megmutatják milyen is volt a 20. századi Szombathely, ill. Vas megye néhány másik településének részlete. Egyedül azt hiányoltam az épületfotóknál, hogy hogy nincs odaírva mai utca és házszám, már amelyik megmaradt az eredeti formájában.
4/5

Weöres Sándor: A teljesség felé
Tipikusan az a könyv, amit sokszor újra kell olvasni; amit évről – évre ahogy tapasztaltabbá, bölcsebbé válik az olvasója úgy fogja jobban megérteni. Azt hiszem jó időben olvastam el először, így a 3. X után, volt több gondolata amivel már teljesen egyet tudtam érteni – főleg az élet kiegyensúlyozottságát, a harmóniára törekvést tekintve. De volt amihez még nincs meg a tudásom, vagy a szemléletmódomhoz nem passzolt. Örülök, hogy a polcomon van – Weöres már csak azért is kedves a szívemnek, mivel szombathelyi kötődése is van, egyetemen is többet foglalkoztunk vele.
3/5

Jody Houser - Stranger ​Things 1. – A túloldalon
Egynek jó volt, de nem adott olyan sokat, mint amit vártam tőle.
3/5

Alan Moore: Különleges Úriemberek Szövetsége 1.
Alan Moore eddig olvasott képregényei jobban tetszettek – itt a képi világ egyáltalán nem tetszett, a történet meg éppen csak. Az olvasás előtt közvetlenül jöttem csak rá, hogy ez egy korábbi, kedvenc filmem, a Szövetség forrása :)
3/5

Tittel Kinga - A Várnegyed titkai

A Mesélő Budapest az utóbbi évekből a legjobb útikönyv, amit olvastam ezért nagyon vártam ezt a kalauzt is, ami most kimondottan a budai várnegyedet veszi górcső alá. A kompakt mérete miatt igazán túrabarát – szerdán, amikor Bp-en jártam el is vittem magammal. Igaz barangolni nem volt sok idő, így már csak utólag azonosítottam be néhány eddig ismeretlen helyet. Nagyon jól összefoglalta a kis mérete ellenére a várnegyed történetét, érdekes infókat osztott meg – kitekintve a magyar történelemre is, és persze konkrétan az érdekes házakra, szobrokra, pontokra. Amióta olvastam a Mesélő Budapest könyvét azóta több hely felkerült a képzeletbeli bakancslistámra, és ez a kis könyv is adott inspirációt, hogy legközelebb milyen különleges helyeket, részleteket nézzek meg.
5/5

Joe Hill - Locke & Key – Kulcs a zárját 2.
Szuper folytatás, ami tovább építi az első kötetben megismert világot. A rajzok még mindig nagyon tetszenek, kevesebb a véres jelenet ami az én naiv lelkemnek jól esett, de azért voltak itt is 18+-os képckokák. Külön tetszett, amikor Tyler óriásira nőtt, akkor teljes oldalas panelek követték egymást! :) Várom a folytatásokat – a @Fumax ismét nagyon szép kiadást hozott el nekünk!
5/5

Agatha Christie - A kutya se látta
Ismét egy Poirot sztori, amit az új kiadás miatt vettem a kezembe. Agatha Christie történetei közül már megismerkedtem többel, de a legszívesebben Poirot főszereplésével íródott könyveit szeretem a legjobban. Ebben a kötetben Hastings kapitánnyal nyomoznak egy kisvárosban (aminek nem jöttem rá honnan volt ismerős a neve – aztán beugrott – talán Agatha Raisin is 'járt' itt :D). A történet tetszett, könnyen követhető volt – viszonylag kevés szereplővel dolgozott, sok volt az ismétlés, hogy biztosan követhessük a sztorit. Poirot ügyesen hálózta be a szereplőket, ahol kellett füllentett – Hastings nagy megrökönyödésére :D – a végén pedig jött a szokásos szűk körű szembesítés. Most talán először, a könyv vége felé sejtettem, hogy ki lesz a tettes!
4/5

Russell Punter - Dracula
A klasszikus regény egyszerű adaptációja, jól követhető – gyerekeknek is jó olvasmány, megismerhetik az eredeti regény kulcsjeleneteit.
3/5

Bodor Attila - A tél menyasszonya
A Merítés-díj miatt figyeltem fel erre a könyvre. Érdekelt ez a kötet a sok jó vélemény miatt, és mostanában keresem a meséket – szívesen hallgatom őket.
Ez a kötet nagyon tetszett – a történetben felismertem több történetet (a Jégvarázstól kezdve az akár az Éhezők viadaláig), a kötet erőssége volt számomra hogy milyen okos, rendes, segítőkész királylány a főszereplője – aki nem a megmentőre vár, hanem ő kezd el aktívan cselekedni, más lányokat is megmenteni. Ez az üzenet most jól jött nekem :)
Az illusztrációk nagyon tetszettek, tökéletesen kiegészítették számomra a történetet.
5/5

Krasznahorkai László - Aprómunka ​egy palotáért
Az első könyvem a szerzőtől, egyik barátnőm hatására olvastam el. New York és a könyvtáros főszereplő miatt is vonzott. Behúzott ez az egyre őrültebb monológ – két szuszra olvastam el, nekem tetszett (bár a könyvtárosként vallott gondolataival természetesen nem értek egyet :D). El szeretném olvasni a Manhattan-tervet is – több molyos vélemény szerint azzal párban érthető igazán.
4/5

Tim Burton - Karácsonyi ​lidércnyomás
A film régi kedvencem, ezért is szerettem volna végre könyv formátumban is olvasni. Nem tetszett, fura volt a szöveg, hol rímelt-hol nem; a történet maga nagyon egyszerű - filmben ez a zenékkel és jobban kibontva sokkal jobban üt.
2/5

2 megjegyzés:

  1. Ó, Hastings egy aranybogár, imádnivaló, ahogy mindig a fair playre vágyik :D mintha nem is felnőtt lenne, tök jók együtt Poirot-val. Szóval nem emlékeztél a Ferde házra? Én nem merném megnézni, azt hiszem többször ez fog vissza a képi megvalósításoktól, hogy már a szöveg is nyomasztó, és nem akarom terhelni magam a látvánnyal ... annál több stressz van így is az életemben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jókat derültem is rajta, de a vége nagyon cuki lett :D
      A ferde ház - csak az első néhány fejezet után esett le, hogy ismerős :S Egynek elment a film, a látványvilága tetszett, csak a sztori vhogy nem, de utólag belegondolva elég ütős a megoldás :O

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.