Lisa Taddeo - Három ​nő

Lisa Taddeo amerikai újságíró, 8 éven keresztül dolgozott ezen a könyvön. Észak-Amerikában városról városra költözött, rengeteg nővel beszélt, interjúkat készített, naplókat - jegyzőkönyveket olvasott el - melynek eredménye három nő története. Mindhárom történetben a női vágyat mutatja be - annak árnyalatait, veszélyeit, az életüket befolyásoló történéséket. 
Lisa szerint eddig nem jelent meg ennyire női szemszögű munka, a szexről és a férfiak vágyairól már régóta olvashatunk - de arról, hogy mit jelent egy nő életében a vágy, arról kevésbé. 

Három észak-amerikai, fehér nő életét ismerhetjük meg, nagyon őszintén. Maggie kamaszlányként, egy nagy családban, alkoholista szülőkkel nő fel. Egyik fiatal tanárával keveredik viszonyba, melynek hatása jóval a középiskola elvégzése után is kísérti. A szerelem összetöri, kibillenti az életéből - de egy nap úgy dönt lezárja az ügyet, bíróságra viszi.
"A vágy árnyalataiban rejtőzik igaz valónk legelemibb pillanatainkban. Megragadni törekszem a női igény hevét és áramütését, hogy a férfiakat és nőket megértésre hangoljam, mielőtt ítélkeznének."
Linát szintén kamaszlányként ismerjük meg, átlagos volt, semmi különös nem történik vele, ameddig egy nap el nem hívja néhány ismerős bulizni... Felnőttként egy hideg házasságban él, egy idő után kamaszkori szerelmével próbálja kiélni azokat a vágyakat, amiket a férjétől nem kap meg.

Sloane története a leghajmeresztőbb talán hármuk közül - de mindegyikük élete és múltja eléggé terhelt... Sloane gazdag családban nő fel, keresi az útját, poénból pincérkedik, visszamegy az egyetemre, majd újra félbehagyja. Végül a helyét egy séf mellett, saját éttermet üzemeltetve találja meg. Minden álomszerű, de a férje arra gerjed, ha a felesége másokkal is lefekszik - akár nézi őket, akár csak videókról, vagy sms-ekből értesül a dolgokról.

Mindhármuk életében a titkok, majd a közvetlen és a tágabb közösség megvetése kíséri az életüket. 
Maggie már felnőttként szembesíti tanárát azzal, hogy mit tett vele. Elcsábította, manipulálta, majd amikor veszélyesnek érezte a helyzetet gyorsan kizárta az életéből - azzal mit sem törődve, hogy a lány teljesen összetörik, a barátaira már nem számíthat hiszen a korábbi titkolózás miatt le kellett építeni a kapcsolatot velük. Depressziós, gyógyszereket szed, egyik komolytalan munkából a másikba megy. A bíróságon kap hideget-meleget: valaki szerint hazudik, csak be akarja mocskolni az "év tanárát", más szerint a pénzre hajt, csak kevesen hisznek neki.
Megvetés, áldozathibáztatás - ismerős a társadalmunkból? 
Nagyon érdekes volt a bírósági rész, látni hogyan épül fel a védelem, milyen kérdésekkel, kijelentésekkel próbálják semmibe venni Maggie állításait. Már csak azért is fontos volt olvasni ezt a könyvet - ráébreszt, hogy ne vegyünk készpénznek a szalagcímeket, egyszerűnek tűnő kijelentéseket, hanem próbáljunk meg a dolgok mögé látni.

Lina élete is olyan, amire kívülről nézve azt mondjuk, hogy tökéletes: nagy ház, gyerekek, biztos állásban lévő férj, semmi gond. Lina ezzel szemben többféle betegséggel küzd, ami mind oda vezethető vissza, hogy nem kap szeretetet a férjétől, se egy csókot, szökőévente egyszer egy mechanikus együttlét esetleg. Középiskolai szerelméhez menekül, de cseberből-vederbe kerül: teljesen kihasználás a jussa. Lina belülről ebből csak annyit lát, hogy isteni a szex Aidannel, minden betegségének tünete enyhül, elmúlik - mindent megtesz egy rövid találkozóért. 

Sloane gyerekkori - fel nem tárt - traumákkal éli az életét, izgalmas, Szürke 50 árnyalata-szerű világban. A könyv elő is kerül, mint egyfajta felismerés, hogy ilyen lehet mások élete is, és nincs egyedül. Sloane a végtelen engedelmesség, aki azt teszi amit a férje akar. Kalandozik, hajtja magát, csak hogy ne maradjon a saját fejében. Az ő története volt legmegterhelőbb hármuk közül. 

Nagyon olvasmányosan építette fel a három nő történetét - ettől féltem az elején, hogy nem lesz-e 'darabos' ahogy egymást követik a szálak. Regényszerűen építette fel a sorsukat, ezért Lisa ki is emeli az előszóban, hogy ez tényirodalom - valós eseményekről van szó, a neveket változtatta csak meg. 

A befejezésből hiányoltam egy hosszabb lezárást, konklúziót, hogy mit is tanulhatunk ennek a három nőnek a sorsából - ezt nekünk olvasóknak kell levonnunk. Én azt emelném ki - amit már fent említettem is - hogy merjünk a dolgok mögé nézni, empatikusabbak lenni. Egyszerű rámondani valaki, hogy ja ilyen-meg-olyan, de nem tudhatjuk hogy valójában hogyan történtek az életében a dolgok, hibás-e valamiben, mit miért tett, miért viselkedik úgy ahogy. Ez Sloane történetének egy pontján is megjelenik - egy másik nő őszintén kérdezi tőle, hogy mi van veled? De ő nem képes nyitni felé, nem tudja elmondani neki mi történt vele. 

Vannak hibái a könyvnek, szűk keresztmetszet használ, vagy az hogy hiába emeli ki az elején hogy tényközlő, nem magyaráz, nem összegez. Erősen 18+-os a szöveg, szóval csak olyan olvasóknak ajánlom, akiket ez nem zavar és szeretnének őszintén - kendőzetlenül betekinteni három amerikai nő életébe, akiknek a sorsát erősen befolyásolta a vágy, a szerelem és a szex.

Ami a könyv erőssége, hogy megmutatja az érzelmeket, minden bizonytalanságot, amit ezek a lányok - nők éreztek. Ez a könyv annak a folyamatnak a része szerintem, ami a világban elindult és az egyéni hangokra, történetekre fókuszál, egymás elfogadására és megértésére buzdít.

4/5

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Three women
Fordító: N. Kiss Zsuzsa
Oldalszám: 350
Ár: 3999 Ft (Rendeld meg itt ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Betekintés ​a vágyba: három amerikai nő szexuális életének megragadó igaz története. A vágy izgató és gyötrő. Uralja gondolatainkat és felborítja életünket. Rejtett mozgatónk, amely teljesen soha nem kiismerhető. A soha azonban relatív: Lisa Taddeo arra tesz kísérletet, megmutassa a vágy különleges útjait.Egy indianai kertvárosban él Lina, a kétgyermekes háziasszony. Tízéves házassága kihűlt, napjai azzal telnek, hogy főz és takarít egy férfira, aki nem hajlandó szájon csókolni, mert úgymond viszolyog az érzettől. Lina elszörnyed, amikor a házassági tanácsadója a férjének ad igazat. A szeretetmegvonástól pánikrohamai vannak. Egy nap azonban viszonyt kezd régi szerelmével, és a kapcsolatnak teljesen a hatása alá kerül.Az észak-dakotai Maggie tizenhét éves középiskolás lány, amikor megértő társra talál jóképű, nős angoltanárában. Bizalmas esti üzenetváltásaik titkos testi kapcsolathoz vezetnek, és már arról álmodoznak, hogy egyszer iskola helyett egész nap szeretkeznek. A férfi azonban szakít vele egy reggelen. Maggie ott áll érettségi, életpálya és vágyott célok nélkül. Amikor megtudja, hogy a férfi az Év Tanára lett, bíróság előtt tárja fel, mi történt vele, ám volt iskolatársai és az ügyét tárgyaló esküdtszék hitetlenkednek. A per fejtetőre állítja a csöndes kis közösséget.Sloane gyönyörű, sikeres, kifinomult étterem-tulajdonosnő. Boldog házasságban él egy olyan férfival, aki szereti nézni, amikor ő más férfiakkal és nőkkel szexel. A férje választ partnert csak neki vagy egy hármashoz, ő pedig gondoskodik arról, hogy mindenki elégedett legyen. Sloane vívódni kezd: meddig a férje vágya ez, s mettől az ő sajátja. Egy nap új férfit visznek az ágyukba, aki azonban olyan titkot hordoz, amely végül rákényszeríti Sloane-t a szembenézésre: házasságában kuszán alakulnak a hatalmi viszonyok.A Három nő történetei a vágy sérülékenységét, összetettségét, egyenlőtlenségét behatóan, érzelmi erővel megjelenítő sztorik. Három feledhetetlen nő és egy kivételes író bemutatkozása: mindannyiuk élményei megerősítenek minket abban, hogy nem vagyunk egyedül.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.