Christelle Dabos - Bábel emlékezete

Christelle Dabos első regénye, A tél jegyesei a tavalyi karácsonyi időszakom nagy meglepetése volt - a 2. részt megvettem a két ünnep között és vártam türelmesen idén őszig, amikor is megjelent a 3. rész. 
A 4 részesre tervezett sorozat rengeteg olvasót húzott be, én is és mások is a Harry Potterhez hasonlították, mert egy olyan világot alkotott meg a francia írónő, ami behúz, együtt lélegzel a szereplőkkel és tűkön ülve várod a folytatásokat. Már csak emiatt az élmény miatt is nagyon szeretem ezt a sorozatot és vártam hogy ezt az élményt kapom a 3. résztől is.

tumblr
Két év telt el Rejtélyes eltűnések... után, Ophélie visszatért Animára, de nem találja a helyét. Erről a hosszú időszakról szerencsére csak visszautalásokból értesülünk, az első oldalaktól beindul a cselekmény - régi ismerősök bukkannak fel és Ophélie végre kimozdul az aktuális állapotából. Hirtelen felbukkanó barátai segítségével eljut egy különös szilánkra, Bábelre, ahol nyomozni szeretne Isten és a családfők múltja után.

A nyomozás nem olyan egyszerű: a forrás, a bábeli Emlékmű egy titkos terme csak nagyon kevés beavatott számára érhető el. Ezért Ophélie új személyazonosságot felvéve elkezdi a 'virtuóz' képzést a szilánk egyik iskolájában. Bábel vegyes összetételű népességéből kiemelkednek azok az emberek, akik mester szinten űzik képességüket - legyen az tárgyak olvasása vagy a szagok, hangok mesteri elemzése.

Ophélie útja nem egyszerű, szoba- és csoporttársai ahol tudnak keresztbe tesznek neki, tanárai szigorúan bánnak vele, az életmódja teljesen átalakul a szinte börtönszerű iskolai körülmények között. Ebben a furcsa helyzetben próbál új ismeretségeket-barátságokat kötni, teljesen egyedül kell helytállnia, ami nagyon nehéz számára. Viszont a kötet végén épp ezért nagyot fejlődik, rádöbben hogy mikor és miért viselkedett bután, rálel olyan tudásra saját magában ami eddig rejtve volt előtte. Ebben a nehéz és teljesen új élethelyzetben felülről tudott nézni a saját életére és ez segít neki a továbblépésben.

Kapunk néhány fejezetet Victoire szemszögéből, amiben a már majdnem 3 éves kislány szemszögéből követhetjük a kedvenc sarki dámánk és szűk környezetének életét. Faruk és Berenilde gyermeke nem mindennapi lány: beszélni és mozogni nem tud, viszont kilépve a testéből több helyre is eljut és megtud dolgokat a környezetében élőkről. A szereplőink nyomában folyamatosan jár egy árny, egy baljós előérzet, amit Victoire és Ophélie is érzékel.

Bevallom untam a könyv elejét – nem éreztem jól ’magam’ egyedül Ophélie-vel, nehéz volt átélni a sok új helyzetet, szomorúságot és fájdalmat amiben része volt. A könyv a felénél indult be, amikor egy várva várt szereplő színre lépett (bár ő sem olyan módon ahogy vártam, de ezt O. hibája volt). A vége felpörgött, elhozta azokat az érzelmeket és megdöbbentő dolgokat, amikre az egész részben vártam.

Dabos fantáziája még mindig tetszik - Bábelben úgy éreztem a görög-római ókori világot, a tudás olvasztótégelyét használta fel. Nagy szerepet kapott az iskolák mellett a könyvtár, ill. az információkeresés is, ami persze a könyvtáros szívemet is megdobogtatta :D

A negyedik, befejező részt természetesen nagyon várom, szerintem kárpótolni fog ezért a kötetért.

4/5

Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: La mémoire de Babel
Sorozat: A tükörjáró 3.
Fordító: Molnár Zsófia
Oldalszám: 588
Ár: 3799 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Két év és három hónap telt el azóta, hogy Ophélie akarata ellenére visszatért Animára. Kényszerű magányában gondolkodni volt ideje elég, és elmondhatatlanul szeretne végre utánajárni mindannak, amit Faruk Könyvéből kiolvasott és Istentől megtudott. Némi segítséggel eljut Bábelre, és hamis személyazonosság alatt igyekszik megtalálni a helyét az ottani társadalomban.A beilleszkedés egyfelől nem túlságosan nehéz, ugyanis a szilánkcsoport lakossága származását tekintve igen vegyes, a legmodernebb technikai vívmányokkal azonban olykor meggyűlik az Animista baja. A nyomozását leginkább az segíti, hogy felveteti magát a helyi virtuózneveldébe, ahol persze újabb ellenfelei és irigyei is akadnak. De vajon az olvasótehetsége elég lesz-e ahhoz, hogy mélyebbre ásson, és közelebb kerüljön az igazsághoz? És hogy Thorn nyomára bukkanjon a bábeli zűrzavarban?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.