Őszi könyvek

október 30, 2019
Néha szeretek pont olyan könyveket olvasni, amilyen évszak van éppen - ehhez nyújtok most segítséget, ha ti is ősszel játszódó történetekre vágytok. Tavaly írtam egy hasonló bejegyzést, amiben a nyáron játszódó könyveket gyűjtöttem össze.

Neil Gaiman: Sosehol
Épp most ősszel olvastam újra, és fedeztem fel, hogy októberben játszódik ;) Igaz az évszaknak-hónapnak nincs akkora jelentősége, de a fantasy és kicsit sötétebb világ miatt szerintem illik ide. 
"úgy érzem ez NG egyik legerősebb könyve és ma is bátran ajánlom, ha szeretnétek egy egyedi, vicces, izgalmas urban fantasyt olvasni, ill. ha még ismerkedtek ezzel a szerzővel / műfajjal."


Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola
JH egyik kedvenc íróm, és aki eddig csak a romantikus-gasztroregényeiről ismerte annak itt az ideje, hogy olvasson a 'sötét oldaláról'. Az Urak és játékosok, a Kékszeműfiú és a St. Oswald fiúiskola mind egy helyen játszódik - jelen esetben ez a kötet egy tanév kezdetével indul - ezért választottam ide ill. a borzongató hangulata miatt. Okosan felépített thriller mind a három - ajánlom őket ;) 

M. C. Beaton: Agatha ​Raisin és a nagy veteményesviszály
Hozhattam volna az Agatha Raisin sorozat más darabját is, de ez a legfrissebb és legjobbra értékelt olvasmányom az utóbbi időszakból és ősszel is játszódik. Az utóbbi években egyre több krimit olvasok egész évben - mégis talán a sötétebb, őszi-téli hónapokhoz passzol a leginkább ez a műfaj.


Elizabeth Strout: A Burgess fiúk 
Joanne Harris mellett az utóbbi években másik nagy kedvencemmé nőtte ki magát Elizabeth Strout. Ezt a regényét két éve olvastam, szeptemberben - és örömmel konstatáltam hogy a történet ősszel kezdődik el. "Beszippantott ez a regény is, Strout nagyon jól ír - egész életeket sűrít pár oldalba, emellett jó hangulatteremtő is. Érdekes volt bepillantani ebbe a családi életbe, ahol a testvérek valahogy mind egymásra voltak utalva - látszólag elkezdték a felnőtt életüket, de a külső körülmények hatására megrekedtek valahol - Zach ügye után viszont elkezdtek változni..."


Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi 
A sok borongós, komoly téma után egy könnyedebb regényt ajánlok, amit szintén két éve olvastam, és a YA irodalom egyik gyöngyszemeként emlékszem rá (a filmet is szerettem). Szintén ősszel játszódik ;) "A regény témája - a szokásos ifjúsági regénybeli témákon (barátság, szerelmi szálak, iskolai élet, kapcsolat a szülőkkel) túl maga a coming out, vagyis a család, a barátok, a nyilvánosság előtt felvállalni, hogy a fiatal kihez/kikhez is vonzódik. "

Donna Tartt: A titkos történet
A tökéletes őszi könyv - szintén egy tanévkezdéssel indul, a borzongató téma és a mérete miatt igazi kuckózós-otthon fogyasztandó olvasmány. Tavaly olvastam újra és imádtam - azóta elolvastam az írónő legújabb regényét Az aranypintyet és az októberi szerzeményeim között pihen A kis barát, ami a fent említett két regény közti időszakban jelent meg.

Agatha Christie: Halloween és halál
A címből is már egyértelmű lehet miért került bele a válogatásba. "A cím a könyv elején megtörtént gyilkosságra utal - egy angol kisvárosban, Woodleigh Commonban egy ártalmatlannak tűnő, kamaszoknak rendezett halloweeni partin az egyik résztvevőt vízbe fojtják. (A halloweeni hangulat itt ki is merül, de ettől függetlenül tetszett a könyv :D)." Ismét egy klasszikus Poirot történet, ill. Ariadne Oliver írónő is felbukkan, aki több AC könyvben is.


Suzanne Walker: Mooncakes
Friss élmény, szeptember elején olvastam ezt a képregényt, ami egy "cuki, őszi, boszorkányos képregény, ami New Englandben játszódik. (...) Sok 'politikailag korrekt' téma lett belezsúfolva a szerepelők háttértörténetébe: kínai-amerikai főszereplők, halláskárosodás, LMBTQ - címkéből az L és a Q betű, vagyis leszbikus és queer vonatkozás, illetve csonka családok. "


Ray Bradbury: Gonosz ​lélek közeleg
Kimondottan októberben kell ezt a könyvet olvasni - ekkor jászódik, és egy igazán különleges élmény volt maga a sztori is. "Ajánlom ezt a könyvet, ha egy nem mindennapi horror-könyvet kerestek, ahol a lélektani vonatkozásokon van a hangsúly, nem az akciódús eseményeken. Bár teljesen ez sem igaz, mert a fiúk napjai bőven tartogatnak akciót, félelmet és kalandot, de mindezt valami rémálomszerű csomagolásban kapjuk meg az írótól."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.