Darren Shan - Rémségek cirkusza

Amikor először megjelent ez a könyv, akkor engem elkerült (2001 után én már Harry Potter lázban égtem). A film változatot viszont láttam, de már nem sok minden rémlik belőle, ami most a könyv olvasásánál végül jól jött - nem emlékeztem a könyv végi fordulatra sem. 
Egy nap alatt (két vonatúton meg a strandon) elolvastam (egy nappal azután hogy megvettem a Poket kiadást) - ebből a szempontból nagyon sikeres olvasmányélménynek tartom - viszont hiába pörögtek az oldalak, a történet annyira nem tetszett. 

A főszereplőnk és elbeszélőnk maga az 'író', Darren Shan, a tizenéves kamaszfiú, aki imádja a pókokat, szeret focizni a barátaival és egy normális családban él. A baráti társaság élete akkor bolydul meg, amikor egyikük talál egy plakátot miszerint a Cirque du Freak, vagyis a Rémségek cirkusza a városukba érkezik. Jegyet csak korlátozott számban lehet venni, és a problémát nehezíti hogy a szüleik biztosan nem engednék el őket. Darren talpraesett barátja, Steve viszont az összedobott zsebpénzükből szerez két jegyet. Az előadásra viszont csak ketten mehetnek el, ami egész életüket meghatározó élménnyé válik.

Olyan teremtményeket láthatnak, amikről addig csak képregényekben, vagy rémtörténetekben olvashattak. Darrent elvarázsolja az egyik fellépő intelligens óriáspókja, Madam Octa, Steve-et viszont inkább maga az idomár, Mr. Crepsley...

Darren egy átlagos srác - átlagos családdal, barátokkal, szereti a veszélyt és többször meggondolatlanul viselkedik. De a történet folyamán kiderül, hogy mennyire talpraesett, határozott és gondoskodó is tud lenni. 
A fentiek miatt nagyon jó olvasmány a kiskamasz fiúknak is, nincs a történetben semmi 'nyálas' téma, csak izgalom, veszély és egy nagy fordulat a könyv végén, ami húzza a folytatás felé az olvasót. 
"A valóságos életről tudni kell, hogy ha valami marhaságot csinálsz, rendszerint megkeserülöd. A könyvekben a hős annyi hibát követhet el, amennyit csak akar. Nem számít, mit csinál, a végén úgyis minden jóra fordul. A rosszaknak ellátják a baját, a gubancokat kibogozzák, és végül minden rendbe jön. Az igazi életben a porszívók megölik a pókokat. Ha úgy mész át egy forgalmas úton, hogy nem nézel körül, elüt egy autó. Ha leesel a fáról, biztos, hogy eltöröd valamelyik csontodat. Az igazi élet azonban veszedelmes. És kegyetlen. Nem kellenek neki hősök, fütyül a szerencsés befejezésre, és arra, hogy a dolgoknak milyennek kellene lenniük."
Ez szerintem tipikusan az a könyv, hogy a jó korban kell olvasni - mivel nem tizenévesként találtam rá, ezért én már olvasás közben inkább a szülői-felnőtt szempontból olvastam, így egy hatalmas tragédiának éltem meg 'Darren' életének alakulását. A szívem szorult össze az utolsó fejezeteknél, amikor elbúcsúzik az addigi életétől. Viszont tetszett benne, hogy leszámol több sztereotípiával ill. a 'nevelő' célzat is szimpatikus - ha hülyeséget csinálsz akkor van módod helyrehozni. Darren is ezt teszi és ezzel egy életre szóló kalandba vág bele. 

Számomra ez most nem ütött akkorát, de ajánlom kiskamasz (fiú) olvasóknak, mert nekik jó olvasmány lesz. A sorozat későbbi részeit nem biztos, hogy elolvasom, bár egy helyen olvastam hogy mint a Harry Potter, a részek is egyre komolyodnak. Győzzetek meg, kell ez nekem? :D 

3/5

Kiadó: Sztalker Csoport
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 194
Fordította: F. Nagy Piroska
Sorozat: Darren Shan regényes története 1.
Ár: 990 Ft
Borító: 4/5

5 megjegyzés:

  1. Nem foglak meggyőzni, habár én 37 évesen olvastam el a sorozatot :)) az eleje, az első 3-4 kötet elég gyerekes, de a Vámpírok hegyétől már nagyon jó, DS vámpírtársadalma megint másképpen működik, mint az átlag.
    (Engem az ilyesmi mindig érdekel egy fantasynen, a világépítés, de ez egy olyan geek dolog.)

    A sorozat utolsó harmada kiszámíthatatlanabb, plusz Mr Crepsley életét feldolgozó sorozat sokkal komolyabb, pont úgy, ahogy Crepsley az.

    VálaszTörlés
  2. Én még tinédzserként olvastam, húgom nagy rajongója volt a sorozatnak, úgy egyik nyáron én is nekikezdtem. Nekem pont az első négy- öt kötet tetszett, utána valahogy eltűnt a varázs. Bár már nem tudom, ma mit szólnék hozzá :D

    VálaszTörlés
  3. Köszi, egyelőre úgy vagyok vele elsőre ennyi elég volt :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem anno mikor megjelent nagy kedvencem volt! Többször is elolvastam az egész sorozatot, sőt amikor az író Magyarországra jött, elmentünk könyvet dedikáltatni. Régi szép emlékek... Felnőtt fejjel már teljesen mást ad vissza, mint 12-13 évesen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, akkor egy meghatározó élmény lett neked ez a könyvsorozat :) Ez a legszebb a könyvekben - az olvasásban, nekem a Harry Potter ilyen életre szóló élmény <3

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.