Shirley Jackson - Sóbálvány

Shirley Jackson amerikai írónőről először Amadeánál olvastam, amikor erről a novelláskötetről számolt be. Azóta motoszkált a fejemben, hogy egyszer elolvasom; újabb lökést az adott a kötethez, amikor tavaly megjelent a Hill House szelleme c. regénye, az új Netflixes sorozat hatására (mindkettő tervben van). Idén az egyik kecskeméti antikváriumos kalandozásomkor találtam rá egy példányra a kötetből - múlt hétvégén strandolásra vittem magammal, és a vonatúton és a parton fekve el is fogyasztottam a felét. A másik felét már csak tegnap éjjel sikerült itthon, mert a miniszünidőn kb egy oldalt olvastam. :) 

Az utazáshoz - nyaraláshoz már csak azért is tökéletes volt (a kis méretén túl), mert több novella szólt utazásról, nyaralásról - igaz én nem szerettem volna hasonló hangulatot és élményeket átélni közben, mint amiket a történetek szereplői. Van amelyikük nem bírja a nagyváros nyüzsgését és pánikrohamban fagy le az utca közepén (Sóbálvány), van aki egy orvosi kezelésre utazik a városba hogy ott szinte teljesen elvesszen és idegenek jó szándékán múlva sodródjon a célja felé (A fog); vagy éppen a bosszantó buszutazás miatt kerüljön egy ismeretlen helyre (Az autóbusz). 

Shirley Jackson sajátos hangulatot teremt a novelláiban: egyik sem végződik boldogan, mindegyiket átjárja valami kényelmet, baljós élmény, ami nem egészen horror, de arra hajaz. 
Szereplői legyen éppen útközben, vagy otthon a mindennapi életüket élve, New Yorkban, vagy vidéken valami mindig eltér a megszokottól. 

A nagyváros lelketlenségét több novellába is bemutatja, kezdve az első történettel (A démon kedves), amiben egy kiszolgáltatott nő keresi jegyesét aki egyre inkább úgy tűnik nem az akinek mondta magát. Az eladósorban címűben néhány oldalban olvashatunk egy nagyáruház értelmetlennek és bonyolultnak tűnő rendszeréből, amibe az elbeszélőnk kerül. De nem csak a nagyváros kegyetlen: megjelennek kisebb közösségek, faluk is a novellák között, ahol könnyen kirekesztik a másikat, vagy épp borzasztó hagyományt gyakorolnak ami teljesen értelmetlennek tűnik.

Shirley Jackson világképe sötét és kiábrándult, áthatja a idegenségérzet, a bizonytalanság és a világ érthetetlensége - mégis behúzott a legtöbb történet, érdekes volt látni a világát, szereplőit, kutatni a baljós előjeleket és a befejezés a legtöbb esetben a fantáziánkra van bízva. 
Tetszett ez a kötet - ajánlom, ha szeretnétek nem mindennapi, borongós olvasnivalót!

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 1983
Eredeti cím: The Magic of Shirley Jackson, Come along with me
Fordította: Csák Gyula, Falvay Mihály, Gönczi Éva, Horváth Krisztina, Molnár Katalin, Pataricza Eszter, Réz Ádám, Ross Károly, Szőllősy Klára
Oldalszám: 270
Ár: antikvár
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Shirley Jackson életművének legfigyelemreméltóbb darabjai a novellái, amelyek apró, jelentéktelennek látszó hétköznapi dolgokról, eseményekről szólnak, s kivétel nélkül meghökkentő, bizarr vagy rémületbe ejtő befejezésbe torkollnak. A nagyvárosi gyalogos-átkelőhely előtt kétségbeesetten álló ember, a tengerparton gazdátlanul heverő láb, a földijüket derűs egykedvűséggel megkövező falusiak – szimptómái a mechanizmussá vált életnek, a világ kannibalizmusának, az univerzum széthullásának. Shirley Jackson Amerika- és világképében nincs meghittség, biztonság, emberség. Hősei mindig úton vannak, de nincs hová menniük.

7 megjegyzés:

  1. Meghoztad a kedvem hozzá, bár már eddig a listámon volt :) Ha magyarul nem tudom beszerezni, akkor majd angolul ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem neked is tetszene, angolul még jobb élmény lehet (vagy legalábbis nekem még inkább dob rajta ilyen esetben, hogy hú el tudtam olvasni angolul :))

      Törlés
    2. ja de magyarul is sok helyen antikvár példányként megtalálható (pl.: https://www.antikvarium.hu/konyv/shirley-jackson-sobalvany-23431 )

      Törlés
    3. Köszi! Meglepődtem, hogy ilyen olcsó. Múltkor Librin rákerestem és 3800-3900-ért árulják... durva.

      Törlés
    4. Libri meg a Bookline antikvárium néha elképesztő árakat tesz fel. Érdemes megnézni ilyenkor kisebb antikokban, én 700 Ft - ért vettem idén az enyémet.

      Törlés
  2. Örülök, hogy tetszett.:) Én is nyaralás idején olvastam és szintén antikváriumban találtam (talán Veszprémben?...).
    A Netflixes sorozatot majd én is meg akarom nézni, de biztos rettegni fogok.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy emlékszem a posztodból, hogy ott találtad! :))
      Azt mondják ijesztőbb :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.