Shirley Jackson - Hill ​House szelleme

Shirley Jackson novelláskötete (Sóbálvány) után megjött a kedvem a regényéhez. Már jó ideje a várólistámon volt, kíváncsi voltam rá a sok ajánlás és a Netflix sorozat adaptáció miatt (amit szerintem majd őszre tervezek be). Ez a regény 1959-ben jelent meg, Stephen King a legjobb kísértetházas horrornak nevezte. 

Hill House egy elhagyatott ház, valahol egy kisváros mellett a hegyek lábánál. Évek óta nem lakják, a Sanderson család tulajdonában áll, akik időről időre találnak bérlőt; ám az itt megszálló családok sosem bírják benne hosszabb ideig.

Dr. Montague antropológus úgy dönt, hogy az okkult tudományok iránti érdeklődését a Hill House titkainak felderítése elégítené ki a legjobban. Összehív egy kis csapatot maga köré: két nőt, akiknek gyerekkorukban volt némi kapcsolatuk a természetfelettivel, ill. a tulajdonos család feltételinek megfelelően az örököst, Luke Sandersont is vendégül látja a kutatás időszakára. 

forrás
A későbbiekben Eleanor Vance szemszögéből követhetjük az eseményeket, aki egyedülálló 32 éves nő, édesanyja ápolásával töltötte eddig az életét. Anyja halála után nővére és sógora ellenkezése ellenére elfogadja Dr. Montague meghívását. Az utazás a birtokra külön kihívás számára, de élvezi, hogy egyedül dönthet az életéről, még ha olyan apróságokról is van szó, mint hogy hol álljon meg kávézni és enni néhány falatot. A háznál meg kell küzdenie a mogorva kapussal és a feleségével, mivel ő érkezik elsőként. A Hill House láttán furcsa érzés fogja el, minden ösztöne azt súgja, hogy meneküljön.
Később megérkezik a csapat többi tagja, Theodora az életvidám és humoros lány, akivel Eleanor egyből megtalálja a közös hangot; illetve a komoly Dr. Montague és Luke, a vicces kedvű nőcsábász. 

Az első néhány nap viszonylag nyugodtan telik, közösen felderítik a házat, magyarázatot keresnek a furcsaságokra amiket ők és a korábbi vendégek tapasztaltak. Éjjel viszont kezdi megmutatni magát a ház igazi arca...

Fontos tudni hogy ez nem egy tipikus kísértetházas történet - sok benne a hiány, ami az olvasó fantáziájára vár. Shirley Jackson nem ad magyarázatokat, feldob lehetséges megoldásokat, de a regény tele van lukakkal - vannak párbeszédek, jelenetek amikbe úgy csöppenünk bele, hogy nekünk kell kitalálnunk az előzményeket. 

Megosztó olvasmány - de szerintem ebben rejlik a különlegessége, hogy annyi bizonytalanságot hagy bennünk. A ház tényleg gonosz? Valami természetfeletti kísért benne? Vagy csak egy ügyesen megépített, furcsa ház, ami az előfeltételezések és a múltja miatt ültet el érdekes gondolatokat a lakókban? Elgondolkodhatunk azon is, hogy Eleanor mennyire megbízható elbeszélő - több jel is utal rá, hogy nincs vele minden rendben...
"Békét, gondolta Eleanor; csak békét és nyugalmat akarok ezen a világon, egy csendes helyet, ahol lefekhetek gondolkodni, egy csendes helyen a virágok között, ahol álmodozhatok, és szép történeteket mesélhetek magamnak."
Lassú folyású történetről van szó, ami erős atmoszférával rendelkezik - megvannak benne a klasszikus ijesztő elemek (hangok, becsapódó ajtók, korábbi tragikus helyszínek), de ennél jóval több. Az emberi elmének törékenységét mutatja be, illetve azt hogy milyen könnyen egymásnak tud fordulni két ember. Számomra kicsit kilógott Mrs. Montague és 'segédjének' érkezése, akik amolyan tenyeres-talpas módon próbáltak lényegi eredményeket elérni. Érdekes és sokszor zavarbaejtő volt a 4 főszereplő kapcsolatának épülése, a sefüle-sefarka párbeszédek, viccek, sokszor elbeszéltek egymás mellett, de voltak érdekes jelenetek amiket nem fejtett ki a könyv csak utalt rá (pl.: Luke csábításaira).

Mindenképpen érdekes olvasmány volt, ami érdemes egy újraolvasásra, a hangulatában emlékeztetett erre a könyvre. Azt hiszem az is jó döntés volt, hogy közvetlenül a novelláskötete után olvastam, így még bennem élt azoknak a történeteknek a hangulata, stílusa, és szinte egy szuszra elolvastam ezt a regényt is.
Olvasnék még az írónőtől, bár a magyarul megjelent életművét ezennel kipipálhatom, de ahogy néztem angolul vannak még történetei.

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: The Haunting of Hill House
Fordította: Bozai Ágota
Oldalszám: 296
Ár: 2990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Négyen érkeznek a Hill House néven ismert kísérteties, ódon épülethez: dr. Montague, a tudós, aki fizikai bizonyítékokat keres a ház falai között zajló, természetfeletti jelenségekre; Theodora, különleges adottságokkal rendelkező asszisztense; Luke, a birtok fiatal örököse; és a törékeny Eleanor, aki képtelen szabadulni múltja terhétől. Kívülállóként keresik a magyarázatot a hely titkára, de nem sokáig maradhatnak csupán tanúk – a ház erőt gyűjt, ás hamarosan végleg elragadja egyiküket.A gótikus horrorirodalom klasszikusaként számon tartott regényből már két mozifilm (A ház hideg szíve, 1963; Az átok, 1999) és egy színdarab is készült, 2018-ban pedig Mike Flanagan forgatott belőle tízrészes Netflix-sorozatot.

2 megjegyzés:

  1. "A Hill House láttam furcsa érzés fogja el" ez nem láttán inkább? :)
    Örülök, hogy neked is tetszett :) Én nagyon féltem, amikor olvastam, és pont azért, mert nem értettem, mi folyik ott, hogy miért nem veszi észre senki, hogy elbeszélnek egymás mellett, hogy miért nem figyelnek a főszereplőnkre. Néha vannak olyan álmaim, amikor senki nem hisz nekem és frankón azt a fajta beleőrülést érzem, amit itt a csaj is, úgyhogy szerintem ez egy nagyon ijesztő kötet. Majd egyszer tuti újraolvasom.
    A sorozatot én is őszre tervezem, Halloween környékén jó ilyeneket nézni :D De azt mondják, az nagyon más. Sajnálom amúgy, hogy pl. molyon ennyi embernek nem tetszett a könyv, és talán emiatt meg se jelenik több kötet az írónőtől :( Viszont érdekel nagyon egy másik regénye (https://moly.hu/konyvek/shirley-jackson-we-have-always-lived-in-the-castle), de ezt majd angolul :) Ebből is csináltak filmet, kíváncsi vagyok, az milyen lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dede - köszi, mindig marad valami kis apró hiba, javítom! :)
      Igen, inkább lélektani regény ez, mint horror - sokaknál itt bukott el. Na ennek a másik könyvének én is utánanézek, köszi!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.