Elizabeth Strout - Maradj ​velem

Elizabeth Strout két éve lopta meg magát a szívembe, az Amy és Isabelle c. könyvével. Azóta apránként gyűjtögettem a polcomra a könyveit; már csak a Kisvárosi életek hiányzik (ha látjátok valahol jó áron szóljatok!).

Ettől a könyvétől tartottam: lelkész a főszereplő és a gyászról szól. Nem volt annyira rossz, mint amire számítottam, de annyira nem is lopta be magát a szívembe ez a történet.

A főszereplő Tyler Caskey, lelkész, aki egy kisvárosban él és dolgozik. Két kislánya van, csinos feleségét egy éve veszítette el egy hirtelen jött betegségben. Kisiskolás lányukat, Katherine-t apja egyedül neveli; a kisebbik pedig Tyler édesanyjánál van a szomszédos kisvárosban - a korábbi kötetekből ismerős - Shirley Falls-ban.

A regény fokozatosan bontja vissza a múltban történt eseményeket: kezdve azzal hogyan ismerkedett meg a visszafogott lelkész az életvidám, gazdag lánnyal. A fiatal házaspár miként próbált beilleszkedni a kisváros hierarchiájába, majd hogyan jutottak el az események a gyászos jelenig.

Tyler nem csak felesége elvesztése miatt zuhan magába: Katherine otthon csendes kislány, viszont az iskolából több panasz is érkezik rá. Gyakran bepisil, nem barátkozik senkivel, a tanárnő szerint kiabál és furcsán viselkedik. Tyler nem nagyon tud mit kezdeni az elmondottakkal, próbál beszélgetni lányával, együtt imádkozni vele, de nem változik semmi. Közben rajta van a kényszer, hogy újra figyeljen a közösségére; ill. egyre közelebb kerül házvezetőnőjéhez, Connie-hoz. A többfelől érkező nyomást nehezen tudja kezelni a férfi, majd egy pletykacunami teszi kérdésessé a megmaradását a kisvárosban.

Maga Tyler nem volt számomra szimpatikus, nem tudtam leküzdeni az ellenérzésem a választott munkája iránt (háh, újabb tabu-téma elem). Nem figyelt a követlen környezetére, egyre csak a tanulmányaiból megismert filozófus gondolatait hajtogatta, de nem bírt alapvető következtetéseket levonni környezete viselkedéséből. Szerencsére a könyv végére, egy drámai fordulat után elér valami változást magában.

Úgy vált érdekesebbé és izgalmasabbá a történet, amikor kitekintettünk a kisváros más lakóira is, érdekes titkok bukkantak a felszínre. Az is tetszett ahogy Strout bemutatta a közösség dinamikáját, az '50-es évek Amerikáját - a rettegést az oroszoktól, a telefonokon kialakuló pletykaáradatot, a különféle házasságot és családok működését. Nem a legjobb ES regény, de nem bánom, hogy elolvastam.

4/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: Abide with Me
Fordította: Szieberth Ádám
Oldalszám: 350
Ár: 2800 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Az 1950-es években egy kisváros karizmatikus lelkésze küzd, hogy visszaszerezze hivatásába vetett hitét, a családját és a boldogságot, amelyet egy tragédia következtében vesztett el. A Pulitzer-díjas szerzőnő újabb csodálatos hangvételű kötetet írt.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.