Tóth Olga - Csupasz nyulak

Több bloggernél láttam már ezt a könyvet, a végső lökést az elolvasásához a hétfőn megjelent magyar kortárs könyvajánló sorozat adta meg, ahol szintén felbukkant. 
Tóth Olga szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és ez az első (eddig egyetlen) regénye. Ebben a kisregényben hozza a kutatási területét, ami a család változásai, nők és férfiak társadalmi helyzete, családon belüli erőszak; mindezt lebilincselő és olvasmányos stílusban. 

Két elbeszélőnk van, egy testvérpár: Eszter aki nemrég kezdett el dolgozni egy gyógyszertárban, és kishúga a 13 éves jó tanuló, jó sportoló, kiváló úttörő (ja igen, mert a regény a '60-as években játszódik).

Eszter egy balul sikerült kiránduláson veszítette el szüzességét, majd teherbe is esett. Hosszú hónapokig titkolja mindenki elől, csak munkatársát és egyetlen barátnőjét, Zsuzsit avatja be egy idő után. Eszter otthon lakik a családjával: részeges apjával, aki folyton menekül otthonról; távolságtartó és mindent kritizáló anyjától, aki hónapokig észre se veszi a változást ami az orra előtt zajlik. Öccse éppen sorkatonai szolgálatát tölti; nővére, Panni az egyetemi éveit fejezi be; kishúguk - a nem várt kislány pedig utolsó évét tölti az általános iskolában. A családban egyedül húga figyel fel a változásra, de ő még épp csak érteni kezdi a világ dolgait, hogy mi a terhesség, mik a jelei. 

A már előrehaladott terhesség persze egy napon kiderül, de Eszternek annyira nincs jó kapcsolata az anyjával, hogy nem meri nyíltani kijelenteni - egy kismamaruhát hagy elől, hogy ez utaljon rá. Persze robban a bomba: jönnek a kérdések miért nem vetette el - próbálta, de már túl későn vette rá magát és már nem lehet; hol van az apa - nem is tud róla.

Anyja végül jóformán kitagadja, sok lányhoz hasonlóan egy anyaotthonba küldi Esztert, ahol a szülésig maradhat; haza akkor mehet, ha örökbe adta a gyereket és úgy tesznek mintha meg sem történt volna ez a ballépés.
"Nem megyek be se enni, se inni, se cipőt húzni. Ha cipő lenne rajtam, elmennék valahova. Dehogyis, nem mehetnék el sehova. Ez a családom. Tudom, mert okos vagyok."
Közben kishúga elbeszéléséből árnyaltabb képet kapunk erről a széteső családról, ami tele van elfojtott vágyakkal, dühvel, agresszióval és a menekülés igényével. Valamilyen módon mindegyik családtag szabadulna az anyától - férje a szeretőkbe és az ivásba menekül; két idősebb gyereke a továbbtanulásba. Eszter eddig csak sodródott de most olyan törés következett be az életében ami válaszút elé állítja. Az okos - jó tanuló kishúg szintén a tanulásba szeretne menekülni, de kérdéses a jövője. 

Nagyon tetszett, hogy a két lány elbeszélése váltogatja egymást, és mindig kapcsolódnak egymáshoz - hasonló gondolatok bukkannak fel benne.
"Ha anyám egyáltalán szereti valamelyik gyerekét, akkor a bátyámat. Folyton elmeséli, hogy már hétéves korában segített neki fát vágni, amikor apám hetekig bujkált ötvenhatban. Arról nem beszél, hogy ezalatt a nővéreim főztek meg takarítottak, meg rám vigyáztak otthon. Ez nem számít, mert ez csak női munka."
Amennyire rövid ez a történet, annyi fontos témáról szól - bár nekem csak olvasmányélményeimből vannak tapasztalataim erről az időszakról, de szerintem nagyon jól hozta ezt a környezetet; a társadalmi berendezkedést; a nem kívánt de kényszerből megszült gyerekeket; a szegénység miatt elvágott életcélokat, illetve a felnőtté válást.

Nagyon informatív és olvasmányos ez a könyv, ajánlom ha szeretnétek kicsit visszatérni a '60-as évekbe, vagy szeretnétek egy kemény történetet anyaságról, családról, nőkről. 

5/5

Kiadó: Ulpius
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 200
Ár: antik
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Leányanya a hatvanas évek Magyarországán.A huszonkét éves lány teherbe esik.Anyja kitagadja, mehet, amerre lát.Húga más utat választ. Osztályelső, élúttörő, még a Rádióba is eljut egy versével. Mindent megtesz, hogy megfeleljen, hogy elnyerje anyja és a közösség megbecsülését, szeretetét.Tóth Olga felkavaró, elgondolkodtató regényt írt anya és lánya(i) viszonyáról, a nővé érés és az anyává válás megéléséről. Családi sérelmekről és kegyetlenségekről, a kitörés, a megváltás lehetőségéről és lehetetlenségéről. És rólunk, kibeszéletlen közös múltunkról.A szerző elismert szociológus, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa. A család változásait, a férfiak és nők társadalmi helyzetét, a családon belüli erőszak megnyilvánulásait kutatja. Számos tudományos publikáció után ez az első regénye.

2 megjegyzés:

  1. Remek poszt lett, nagyon örülök, hogy elolvastad, és főleg annak, hogy téged is megfogott! :) Igazi kis rejtett gyöngyszem ez a könyv!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.