Kleinheincz Csilla&Roboz Gábor (szerk.) - Az ​év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

A GABO Kiadó Jonathan Strahan-féle novellagyűjteményeit már nézegettem egy ideje, de eddig nem tudtam időt keríteni rájuk; a magyar válogatást viszont mindenképpen el szerettem volna olvasni. Pont jól időzítettem, mert Moskát Anita novellájával indul a kötet - új regényét pedig akkor vártam amikor ezt az erős kezdő történetet olvastam. Pár nappal később pedig az ekultura videójában néztem meg a hagyományos beszélgetést az Agave, a GABO és a Fumax kiadó képviselőivel; itt Csilla említette is ezt a kötetet, ill. azt hogy van olyan szerző akinek a könyvhétre érkezik majd az első regénye is. :)

Az egyik kedvenc zsánerem a fantasy, a scifivel az utóbbi években kezdtem el ismerkedni, ezért nem bántam, hogy inkább előbbi szerepelt túlsúlyban ebben a kötetben. Egy hétig olvasgattam, meg-megállva, belemerülve - pont jó hosszúságúak voltak a novellák, hogy egy-egy buszozás alkalmával befogadjam őket. A novelláskötetek azért is szeretem, mert egyszerre több íróval megismerkedhetek ill. az sem baj, ha beesik más olvasnivaló, lehet folytatni később. :)

Már a kezdő novella megfogott, Moskát Anita egy új világot vázolt fel néhány oldalon keresztül, ahol a hazugság épít és az igazmondás rombol. A történeteiben azt szeretem, hogy mindig egy új világot alkot - így volt a két ill. már három regényében, és most ebben a novellában. A történetei visznek magukkal, a fantáziája mellett a stílusa is nagyon jó. 

Több mese/mondta átirat is szerepel a kötetben, nekem ezek különösen tetszettek - ilyen volt Rusvai Mónika: Égigérő, Gaura Ágnes: Árnyék, vagy Molnár B. Gábor: Ne etesd a trollt! c. története.

Örültem, hogy újra olvashattam Baráth Katalintól, akinek egy misztikus szállal megbolondított krimi története szerepel a kötetben (Halzsíros legenda). A helyszín és az idő is különleges: a világháború idején járunk, Finnországban!

Már 'régi' ismerősként köszöntöttem Veres Attilát, akinek regényéhez és novelláihoz hasonló hátborzongató történet (Fekete talán) kapott helyet a kötetben.

A legtöbb novella olyan volt, ami a megszokott helyzeteket fordította ki - megjelentek benne a hétköznapi magyar helyszínek, események, jelenségek - de mindegyik kapott valami csavart. A hétvégi nagyszülőknél tett látogatás hátterében egy pokoli alku jelenik meg (Kiss Gabriella: Vendégség), a disznóvágást idéző előkészületek valami furcsa, de ugyanúgy erőszakos jelenetbe torkollnak.

Meglepődtem, hogy Dragomán György is szerepel három rövidebb írásával a kötetben - ezek közül a scifibe tartozó Kőasztal fogott meg a legjobban. 
Tetszett még Farkas Balázs története A nevetés íze, ami egy stand up-osról szól - már csak azért is, mert most újra rákattantam a műfajra Ráskó Eszter miatt, ill. Bödőcs Tibortól is tervezek olvasni egy DTK-s videó miatt :)

Ahogy minden novella (vagy vers) gyűjteménynél vegyes értékeléseket adtam az egyes daraboknak, a végére jött ki a 4-es átlag. Érdemes volt elolvasnom ezt a kötetet, mert igaz, hogy voltak olyan történeteket (főleg a scifik), amik nem tetszettek, elveszítettem bennük az érdeklődésem, de a legtöbb olyan volt ami tetszett, lekötött, valamiért aktuális volt. 

Ismerkedésnek a magyar scifi-fantay zsánerhez jó szívvel ajánlom ezt a kötetet - főleg, hogy ha nem ismeritek a most tevékenykedő írókat, ebből tudtok válogatni ;) A novellák előtt rövid ismertetést és a megjelent műveik listáját is megadták a szerkesztők.

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 336
Ár: 3990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Hazugságokból emelt város, halála után vezeklő festő, újragondolt mesék, háborúzó mesterséges intelligenciák, fonák Magyarországok: tizenkilenc válogatott novella merész jövőképekről és bizarr álmokról ismert és új szerzőktől.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.