Iain Reid - Azon agyalok, hogy ennek véget vetek

Iain Reid kanadai írónak ez az első regénye, ami felkeltette Charlie Kaufman rendező figyelmét is - elvileg készül belőle a filmváltozat. Reidnek nem ez az első könyve, az újságíróként induló srác már két memoárt is megjelentetett 2010-ben és 2013-ban. Első regénye egy nem hagyományos pszichothriller, 2016-ben a Shirley Jackson Award jelöltjei között is szerepelt.

Az elbeszélő egy fiatal lány, aki párjával, Jake-el autózik a fiú szüleihez, vidékre. A névtelen narrátor egyfolytában 'agyal': 'véget akar vetni' a dolgoknak... 
Kicsit több mint egy hónapja van együtt a sráccal, látszólag jól megvannak, sokat beszélgetnek, szinte minden idejüket együtt töltik. Mégis egy dolgot elhallgat előle: egy ismeretlen állandóan hívogatja, és mindig ugyanazt a szöveget mondja neki. A lány nem tesz feljelentést, tudja hogy ezzel egyelőre a rendőrség nem tud mit kezdeni. Az autóút alatt is többször megcsörren a telefonja, kezd egyre kellemetlenebb lenni az egész kiruccanás. Egyre több furcsa, baljós jel bukkan elő a történetben, ami elbizonytalanítja az olvasót. 

Az E/1-ben játszódó elbeszélést időnként megszakítják olyan szövegek, amik egy halálesetre utalnak, egy zavart emberről szólnak - de az író folyamatosan bizonytalanságban tart, hogy kiről. A lányról? Jake-ről? Egy harmadik személyről? Ki az áldozat és ki a gyilkos?

Gyorsan olvasható a könyv, és egyáltalán nem a megszokott - legalábbis amiket én eddig olvastam - pszichothrillerről van szó. Mivel csak az elbeszélő szemszögét ismerjük meg, és azt is csak hiányosan a könyv végééig teljes bizonytalanságban vagyunk. A regény közepe táján már kezdtem sejteni a sztori megoldását, a vége pedig olyan megoldást adott ami miatt át kellett értékelni a korábbi megtudott információmorzsákat! A furcsa mondatok, a felbukkanó fényképek, a hasonlóságok és a nyugtalanító momentumok a megoldásban értelmet nyernek. 
"Nem tudjuk, nem tudhatjuk, mi jár mások fejében. Nem tudjuk, nem tudhatjuk, mi motiválja az embereket arra, amit tesznek. Soha, de soha nem tudhatjuk. Vagy legalábbis nem egészen. Ez volt én rémisztő ifjonti revelációm. Egyszerűen nem ismerhetünk meg igazán senkit. Én sem. Senki sem."
Reid nagyon ügyesen tart állandó félelemben: néhány aprósággal el tudja érni, hogy érezzük valami nagyon nem oké történik éppen. Jake és barátnője beszélgetéséből pedig képet kapunk arról, hogy milyennek látják az életet - a kapcsolatokat, a magányt, a másik ember teljes megismerésének lehetetlenségét. Utóbbi a könyv végén kap egy extra értelmet - bár egy zavart elméről van szó, de ebben meg a mentális betegségek szörnyűségét ismerhetjük meg.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik bírják a borzongást és azt hogy ha egy szereplő fejében kell ragadni. Ill. ha már unjátok a megszokott thrillereket, vagy ha egy gyorsan olvasható történetre vágytok akkor ez lesz a ti könyvetek.

Nem mondanám, hogy jól éreztem magam ebben a történetben - de nem is ez volt a célja. Nekem kicsit kevés volt ez a sztori, úgy éreztem, hogy nem egy teljes értékű regényt kaptam, sok volt ismétlés - viszont az alapötlet meg nagyon jó. Kíváncsi vagyok ebből milyen film születik majd!

4/5

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: I'm Thinking of Ending Things
Fordító: Szieberth Ádám
Oldalszám: 334
Ár: 3999 Ft (Rendeld meg innen ;)) + Nyereményjáték a kiadó Facebook oldalán ;)
Borító: 4/5

Fülszöveg:
„Érzem, hogy erősödik a félelmem. Eljött a válasz ideje. Csak egyetlen kérdés. Egyetlen kérdésre kell választ adni” – a Telefonbetyár újra és újra ugyanezt az üzenetet hagyja a lány telefonján. Ez jár a fejében a lánynak akkor is, amikor a barátjával, Jake-kel, autóznak Jake szüleinek házához.A látogatás felemásra sikeredik, s amikor visszafelé kitérőt tesznek Jake régi, elhagyatott erdei középiskolájában, már teljes az aggodalom a lányban: ki az, aki folyton figyeli, aki üldözi, és miért szól a kihalt folyosón az a végtelenített, félelmetes zene?Egy letehetetlen pszichothriller, ami a jóval az utolsó lapok után is kísérteni fog.Iain Reid kanadai szerző; első regénye hatalmas sikert ért el mind a kritikusok, mind az olvasók körében. Fordulatos és meglepő csavarral záruló pszichothrilleréből az Oscar-díjas Charlie Kaufman készül filmet forgatni a Netflix számára.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.