Richard Ford - Vadon

Richard Ford amerikai író, akinek legnépszerűbb műve a The Sportswriter, ami egy 4 részes regényfolyam első darabja. Ennek második része, az Independence Day kapta meg a Pulitzer- és a PEN/Faulkner díjat 1996-ban. A Vadon (Wildlife, 1990) kisregényéből tavaly készült film Carey Mulligan és Jake Gyllenhaal főszereplésével. 

A történet 1960-ban játszódik, Joe Brinson, egy 16 éves fiú szemszögéből. Szülei átlagos életet élnek, nemrég költöztek a montanai Great Falls városába, hogy jobb munkalehetőséghez jussanak. Apja golfoktató, aki nem csak tehetséges ebben a sportban, hanem az emberekkel is jól kijön. Joe anyjával a főiskolán ismerkedtek össze, aki tanárként dolgozott - jelenleg nincs munkája. 

A kisregény néhány napról szól, de ebben a néhány napban olyan események történnek, amik felborítják a Brinson család idilljét. Először is Jerry elveszíti a munkáját, ráadásul ennek fia is a tanúja. 
A környező hegyekben már hónapok óta erdőtűz pusztít, Jerry több heti tanakodás után elhatározza, hogy beáll a tűzoltó csapatba. Döntését hirtelen közli családjával, este már megy is a buszra, ami az önkénteseket felviszi a hegyre. Jeanette-et teljesen letaglózza ez a lépés, árulásnak fogja fel és magában le is mond a férjéről. Másnap már munkát keres, sőt viszony kezd kibontakozni Joe szeme előtt, anyja és egy Warren Miller nevű helyi üzletember között. 

Joe szinte szellemként bolyong ebben a környezetben, hiába ő a narrátor róla tudunk meg a legkevesebbet. A kisregény fókuszában a szülei állnak, akik más-más döntés miatt, de lemondtak a szülői szerepükről: a család szétesett, saját vágyaik és terveik után indultak el. 
"Amikor tizenhat éves az ember, nincs tisztában mindazzal, amivel a szülei igen, zömében azzal se, amit a szülők értenek, azzal pedig még kevésbé, ami a szívükben van. Ez megkímélheti az embert attól, hogy túl korán felnőjön, megkímélheti attól, hogy az élete ne legyen más, mint a szülők életének újraélése – ami veszteség. De ha az ember páncél mögé zárkózik – amit én nem tettem –, az még nagyobb hibának tűnik, mert akkor elvész a szülők életének igazsága, és az is, hogy az ember erről mit gondoljon, és ezen túl hogyan mérje fel a világot, amelyben éppen elkezd élni."
Joe szinte közömbösen sodródik az eseményekkel, megfigyel és elemez, de nem él át nagy érzelmeket - fojtott furcsa hangulata van emiatt az egész regénynek. Nekem emiatt nem tetszett igazán - úgy éreztem csak sodródunk, minden mindegy, majd lesz valahogy. Joe bizonytalan, nem tudja mit kéne éreznie. Emiatt nem tudtam magam közel érezni a szereplőkhöz, a regényhez - de a többi értékelést látva többeknek meg pont emiatt tetszik. 
"– Ne aggódj egy szálat se – mondta. – Most már lehiggadtam. – Nem aggódom – mondtam. És nem is aggódtam, mert azt gondoltam, minden rendben lesz. És bár tévedtem, nem olyan rossz megoldás így állni hozzá az ismeretlenhez, amikor már épp szembesülnie kell vele az embernek."
Richard Ford népszerűségét nem vitatom, szinte két darabban 'fogyasztottam' el a könyvet, vittek magukkal az oldalak. A család drámája is érdekes volt, de több potenciál van benne szerintem, mint ahogy nekem átjött olvasás közben. Érdekelne a fent említett nagy sorozata, jó lenne megismerni a komplexebb munkáit is. A filmet meg fogom nézni, szerintem az jobban fog tetszeni. 

3/5

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Wildlife
Fordító: Berta Ádám
Oldalszám: 264
Ár: 3499 Ft (Rendeld meg itt ;) )
Borító: 3/5

Fülszöveg:
A ​montanai Great Falls városka a Sziklás-hegység vonulatától nem messze fekszik, ahol 1960-ban, az olajkonjunktúra idején éppoly végtelennek tűnt a jobb élet reménye, mint az ember szeme előtt elterülő síkság. A háromfős Brinson család is azért érkezik a városba, hogy megcsinálja a szerencséjét.A hegyekben hatalmas erdőtűz pusztít, a tizenhat éves Joe apja pedig elindul, hogy önkéntesként segítsen a tűz oltásában. A fiú ezalatt tanúja lesz annak, hogyan használja ki apja távollétét anyja arra, hogy bomlásban lévő házasságából egy kapcsolatba meneküljön.Ford regényeit és novelláit a „dirty realism”, a „piszkos realizmus” irányzatába sorolják. A világszerte ismert szerző generációjának egyik legjobbja, akit számtalan díjjal tüntettek ki. Independence Day című, 1995-ös regénye megkapta a Pulitzer- és a PEN/Faulkner-díjat is; ezzel az első olyan mű lett, amely mind a két jelentős amerikai díjat bezsebelte.A Vadonból Carey Mulligan és Jake Gyllenhaal főszereplésével 2018-ban film készült.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.