Noelle Stevenson - Nimona

április 21, 2019
Nimonáról azt hiszem először Lobonál olvastam majdnem pontosan 3 éve, vagyis jó ideje a várólistámon pihentettem ezt a képregényt. Most a húsvéti hosszú hétvégét kihasználva végre elolvastam és már értem a magas pontszámokat, ill. a lelkes véleményeket róla :)

A Tumblrön megosztva, webcomicként indult ennek a képregénynek a története (mint pl. Sarah Andersen művei), 2015-ben adta ki a Harper Collins, jövőre pedig érkezik belőle az animációs film a Blue Sky Studios és a Disney közreműködésében!

A cselekmény egy tudománnyal és 21. századi technikával megbolondított középkori világban játszódik, amiben megfér egymás mellett egy tűzokádó sárkány és egy hightech páncélzat - na jó nem fér meg, mert a sárkány szétégeti a menő páncélosunkat :D 

A címadó szereplő, Nimona egy fiatal lány, aki egy nap beállít Lord Ballister Blackhearthoz és kijelenti, hogy mostantól ő lesz a szárnysegédje. Blackheart a királyság aktuális gonosza, akinek semmi kedve egy új társat felfogadni. Amikor megtudja hogy a lány jelentős erővel bíró alakváltó, akkor megadja magát Nimona tervének.
Blackheart nem volt mindig gonosz, sőt első közös akciójukon kiderül, hogy Nimona túltesz rajta agresszióban és bosszúvágyban. A lord korábban lovag volt, akit egy torna alkalmával sebesített meg a barátja, versenytársa Sir Ambrosius Goldenloin, aki most a Rendészeti és Hősiességi Intézetnél (fordítás by Lobo) dolgozik. Blackheart és Nimona titkos terveket ellopva rájönnek, hogy az intézet korántsem olyan jó, mint ahogyan beállítják magukat - ezért egy hosszú távú leleplezési kampányt indítanak ellenük.

Az egyes akciók közben egyre többet megtudunk a szereplőkről, főleg Nimona múltja érdekes és képességeinek határai. Sok vicces jelenet is tarkítja a cselekmény komoly, komor - 'kis emberek a nagy bekebelező hatalom ellen' - szálát. Nimona megnyilvánulásai mindig tartogatnak valami meglepetést és Blackheart sem olyan, mint ahogyan a neve mutatná...

Érdekes, meglepő fordulatokkal dolgozó képregény került ki Noelle Stevenson keze alól, amiben meg tudja mutatni, hogy semmi sem fekete vagy fehér, ezért is szuper ifjúsági/middle grade korosztálynak szóló olvasmány. Ezen túl fontos szerepe van a barátságnak, önmagunk elfogadásának is. Ha egyedi, vicces, akciódús, de szerethető képregényre vágytok, akkor jó szívvel ajánlom a Nimonát.

Az első három fejezetbe bele tudtok itt nézni (a végleges verzióban kicsit másképp néznek ki a karakterek).

5/5

Kiadó: Harper Collins
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 266
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Nimona is an impulsive young shape-shifter with a knack for villainy. Lord Ballister Blackheart is a villain with a vendetta. As sidekick and supervillain, Nimona and Lord Blackheart are about to wreak some serious havoc. Their mission: prove to the kingdom that Sir Ambrosius Goldenloin and his buddies at the Institution of Law Enforcement and Heroics aren't the heroes everyone thinks they are.NEMESES!DRAGONS!SCIENCE!SYMBOLISM!All these and more await in this brilliantly subversive, sharply irreverent epic from Noelle Stevenson, based on her award-winning web comic.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy neked is ennyire bejött :) Remélem hamarosan tényleg lesz már belőle valami rajzfilm is. Úgy nézném Nimonát amint dúl fúl :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig jó dolgokat találok nálad! :) A Lumberjanes is várólistás, arra is nálad figyeltem fel ;)
      Remélem tényleg jön, bár az imdb oldalt 2 éve frissítették, ha jól értelmeztem :/

      Törlés
    2. Addig lehet nézni She-Ra-t a Netflixen azt is Noelle Stevenson csinálta.

      Törlés
    3. Ohh, ezt sem ismertem - köszi, utánanézek! :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.