Top5 - 2018/9 téli olvasmányai

március 03, 2019
Ismét átnéztem, hogy az elmúlt három hónap alatt melyek voltak a legjobb, legmaradandóbb olvasmányélményeim. 47 könyvet olvastam el december óta és ismét bajban voltam, hogy melyik ötre szűkítsem le a listámat. Idén kapásból 9 könyvnek adtam 5 pontos értékelést, ezek közül végül csak kettőt válogattam be ebbe az ötösfogatba (de persze a többit is ajánlom :D).

Imogen Hermes Gowar - A ​hableány és Mrs. Hancock
"Imogen Hermes Gowar (ó micsoda név!) remek első regényt írt! Nem csak a korabeli hangulat megidézése miatt (ami miatt újra szeretnék Jane Austent, és további 18. században játszódó regényeket olvasni), hanem mert olyan életeket mutatott be, amikről eddig nem nagyon olvastam. Ezen túl pedig nagyon tetszett a stílusa (amiben jelentős része lehet a fordításnak is), szerettem a humorát, a régi szavak belecsempészését. Nagyszerű aprólékossággal teremtette meg a környezetet, a hangulatot. Aki különösen tetszett, hogy nem távolságtartással, pátoszosan nyúlt vissza ehhez a korhoz, hanem megmutatta az esendő, hétköznapi részét, amit sok korabeli regényben nem ismerhetünk meg.
A hableány témája pedig az extra rétege a könyvnek - vajon igaziak? Tényleg léteznek? Miért hatnak úgy az emberekre, ahogy? Líraiak voltak azok a részletek, amik megszakítják a történetet, amik egyfajta külső kitekintést adnak az emberek világára."

Kavagucsi Tosikadzu - Mielőtt ​a kávé kihűl
"Nagyon megszerettem ezt a történetet, a hangulatot, a kávézó kis világát - a szereplőket (akiknek a neveivel persze először bajban voltam, és vissza kellett lapozgatnom, hogy most ki-kicsoda, férfi vagy nő?). A kisregény szerkezete is érdekes volt - volt benne egyfajta ritmus, körkörösség. Több helyen közölt érdekes adatokat, érdekességeket a japán életről - pl. a kávézás elterjedéséről, a különböző tücskökről, ezek mind érdekes adalékok voltak a történethez, Japánhoz.
Nekem nagyon tetszett ez a kis könyv, és örülök, hogy megjelent! :) 
Ha szeretitek a japán kultúrát, ill. érzelmekről - kapcsolatokról olvasni (és még a kávét is kedvelitek) akkor érdemes nektek is elolvasni ezt a könyvet!"

Christelle Dabos - A ​tél jegyesei
"Engem egyből megfogott ez a könyv - szerettem, hogy lassan, de okosan építkezik; tetszett a szereplők sokszínűsége és Ophélie is. Többen kritizálták, hogy túl lagymatag karakter, nem bír kiállni magáért, de ez nem igaz. Aki egy olyan kedves kis világban nő fel, mint Anima, ahol elszórakozhat a kedvenc hobbijával, annak azért biztosan több idő és erő kell, hogy felvegye a kesztyűt, kiálljon magáért, mint ahogy ezt Ophélie a könyv végére meg is tette.
Magával ragadott ez az egyedi világ, ami még sok titkot rejteget, ezért már alig várom, hogy olvassam a folytatást (most persze sok webáruház jóval később szállít, lehet megveszem rendhagyó módon a boltban :D)!
Bátran ajánlom ezt a könyvet kamaszkortól, a fantasy kedvelőinek - ha pedig világirodalmi hasonlatokat kell mondanom ez egy kicsit Büszkeség és balítélet, kicsit Veszedelmes viszonyok!"

Caleb Carr - A Halál angyala
"A történet 1896 New Yorkjában játszódik, ami már egyből felkeltette az érdeklődésem. Nagyon szeretem a századfordulón játszódó könyveket, amiben a város alakulása is fontos szerepet kap – Caleb Carr elkényeztetett ebből a szempontból. Látszik, hogy alapos kutatómunkát végzett és nemcsak mára már nem létező helyszíneket elevenített fel, hanem a társadalmi réteg sokszínűségét is megvillantotta.
Már az első néhány fejezet után biztos voltam benne, hogy jól választottam – nagyon szerettem a kemény téma ellenére ezt a könyvet. A sok infó a városról, a szereplők sokszínűsége, a nyomozás bámulatos felépítése mind lekötött, és az utolsó száz – száz oldalt szinte egyhuzamban olvastam el. Ezután meg fogom – végre – nézni a tévésorozatot is, ami hasonlóan jónak ígérkezik." [megnéztem, nagyon tetszett ez is :)]

Scarlett Curtis - Egy ​feminista nem jár rózsaszínben
"Az esszék írói színészek, írók, aktivisták, tanácsadók, humoristák - akik saját történeteiket, gondolataikat osztják meg a kötetben a feminizmushoz való kapcsolatukról. Van aki hosszabban, van aki rövidebben, versben, elképzelt jelenetben, interjúban - sokféle már emiatt is a kötet. Olvashatunk negatív élményekről, traumákról, de vannak felemelő, inspiráló történetek, kezdeményezések is.
A kötet a fiatal korosztálynak van címezve, már csak a megszólalók miatt is, de szerintem mindenki talál benne érdekes, inspiráló, megdöbbentő történetet, továbbgondolni való témát - ajánlom fiúknak, lányoknak, férfiaknak, nőknek - bárkinek akit érdekel egy más szemszög, aki nyitott az aktuális társadalmi jelenségekre, változásokra."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.