Monica Ali - A muszlim asszony

A Popkult, csajok, satöbbi podcast posztkolonializmussal foglalkozó részében Brigi említette ezt a könyvet. A véleménye alapján kíváncsi lettem rá, ráadásul a 19 nemzetes kihívásomhoz is tökéletes (Monica Ali bangladesi). Illetve a másik kedvenc zsánerembe is beleillik, mivel női sorsokról szól. A regény 2003-ban jelent meg először és két évvel követte ezt a magyar kiadás, az Ulpius aranykorában - mondjuk a két kötetes megoldást nem igazán értem, de sebaj. 

Főszereplőnk Naznín (akit szinte végig NaNzínnak olvastam...), akit 18 éves korában ad el az apja feleségnek egy Londonba emigrált bangladesi férfinak. Nem csak új élete mindennapi mozzanatait ismerjük meg, hanem kapunk néhány visszatekintő jelenetet is a gyerekkoráról; ill. húga levelein keresztül egy másik életutat is megismerünk. Naznín csendes, beletörődő lány, aki gyakorolja a muszlim vallást és igyekszik mindenben megfelelni férjének. Csanu idősebb feleségénél, házasságkötésükkor épp tanácsi állásában várja az előléptetést, folyton olvas, tanul, különféle diplomák megszerzésén fáradozik.

A könyv elején többször elment a kedvem az olvasástól Csanu folytonos vergődése miatt - állandóan beszél, tervezget, de nem cselekszik. A regény 10-15 éve alatt egyre lejjebb csúszik, megkeseredik abban hogy nem tud előrébb jutni, a tervei füstbe mennek és folytonosan emészti magát, hogy az angolok sosem fogják őket befogadni. 
Jelenet a 2007-es filmadaptációból. Forrás.
Ez a 2003-ban íródott könyv ma is aktuális problémákat mutat be. Megismerhetjük benne a bangladesi mindennapok egy részét, illetve az emigrációban élő muszlim hitűek életét a nyugati társadalomban. Ami érdekes, hogy saját kis 'falut' alkotnak a Brick Lane-en* élő bangladesiek. Naznín és még több sorstársa például meg sem tanul angolul, mert férjük bevásárol, ügyet intéz helyettük - nekik nem is illő egyedül mászkálni. Naznín alapvetően követi a szokásokat, figyel az illendőségre, de néha kitör, lázad - néha a férje észre sem veszi, de ezek az apróságok elvezetnek egy nagyobb változáshoz és fejlődéshez az életében. 
"– Amit nem tudtam – fiatal ember voltam –, hogy kétféle szerelem van. (…) És az a fajta, amelyet az ember először nem is vesz észre, de amely mindennap magához tesz egy kicsit, ahogy a kagyló készíti a gyöngyöt, szemenként, egy ékkövet a homokból. (…) Az ajtóban megfordult. – Az a sok apró bosszúság – mondta. – Ki hinné, hogy bármivé is összeáll egyszer?"
Alapvetően ez a regény egy bangladesi asszonyról, "a muszlim asszonyról" szól - az ő életének kis mozzanatairól, lassú önállósodási folyamatáról, kis lázadásairól. A könyv érinti a nagyobb feszültségeket is - röplapok, 9/11, muszlim csoportok és ellenzőik - de ezek a cselekmény szélén bukkannak fel, és bevallom néhol felesleges, vagy kevésbé érthető vonatkozásban. Ami tetszett ebben a könyvben, hogy árnyalja a muszlimokról, az iszlámról kialakult képet. Megismerhettem egy kicsit London és Banglades egy kis részét, ill. Razja (Naznín egyik barátnője) humora vitt mindent.
"– Ez Anglia – mondta. – Azt csinálsz, amit akarsz."
Keserédes történet, ami a fülszöveggel szemben nem egy nagy szerelemről szól, hanem lassú változásról, a saját én és vágyak megtalálásáról. A végére még Csanut is megkedveltem/megsajnáltam...
Szóval aki a borító, fülszöveg alapján egy 'szultán lánya...' romantikus sztorit vár az nagyot koppan, ahogy a molyos értékelések változatosságából is kitűnik - de aki vevő az idegen kultúrák megismerésére, szépirodalmi színvonalon annak szuper olvasmány lehet!

(Készült film is a könyvből 2007-ben, ezt is tervezem megnézni! :))

4/5

Kiadó: Ulpius
Kiadás éve: 2005
Eredeti cím: Brick Lane*
Fordító: Varró Zsuzsa
Oldalszám: 588
Ár: - Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Monica ​Ali gyönyörűséges regénye egy fiatal muszlim nő, Naznín története. Naznín tizennyolc éves korában egy bangladesi faluból Londonba kerül, hogy hozzámenjen ahhoz a nála jóval idősebb férfihoz, akit a családja jelölt ki férjéül. Éveken át vezeti a háztartást, gondoskodik a férjéről, és gyermekeket szül, ahogyan azt egy hithű muszlim lánytól elvárják. Míg egy nap önmaga számára is megdöbbentő módon, váratlanul beleszeret egy fiatalemberbe a helyi muszlim közösségből.Szenvedélyes viszonyuk során felfedezi, milyen összetett dolog is a szabad akarat, és harcolni kezd azért, hogy álmai és élete túlléphessen a számára előírt szabályokon és kereteken.A muszlim asszony egy olyan titokzatos és különleges világot ábrázol, amely egyszerre elképzelhetetlen és mégis fájón ismerős.A Granta magazin által a húsz legjobb fiatal brit író közé választott, számtalan rangos irodalmi díjjal kitüntetett Monica Ali a bangladesi Dakkában született és Londonban nőtt fel. Mindennapi csodákkal teli, szépséges első regényében az örök női dilemmákról és a kultúrák találkozásáról ír, egy letehetetlenül izgalmas és mélyen megható történetet mesél el a legfontosabb emberi érzésről, a szeretetről.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.