Elena Favilli&Francesca Cavallo - Esti ​mesék lázadó lányoknak 2.

Épp ma dobta fel az Instagram emlékek funkciója, hogy egy éve olvastam ennek a könyvnek az első részét, ami nagyon tetszett és vártam már, hogy a folytatást is a kezemben tarthassam. Elena Favilli és Francesca Cavallo az olvasók véleményét meghallgatva állította össze a második kötetet, ami ugyanúgy 100 érdekes nőről - lányról szól. Bekerült több olyan személy, akit én is hiányoltam, ill. a könyv végén van egy fogalommagyarázat is, a mesékben előforduló bonyolultabb jelenségekről.
"Az Esti mesék lázadó lányoknak emberek százezreit tanítja meg észrevenni azokat a történeteket, amelyeket eddig nem láttak. Arra ösztönzi hogy tehetségeket keressenek ott, ahol nem is gondolták, hogy tehetséget találhatnak. Lehetővé teszi, hogy váratlan helyeken is felfedezzék a lehetőséget."
Amiért érdemes volt felnőttként is olvasni ezt a könyvet, hogy a bemutatott nők negyedét ismertem csupán, ill. maga a kiadásban is jó volt elgyönyörködni.

Szerepeltek már kedvenc íróim: Agatha Christie, Beatrix Potter, J.K. Rowling, illetve nők akiktől tervezek olvasni (Chimamanda Ngozi Adichi, Gloria Steinem, Oprah, Yeomni Park). Rajtuk kívül is változatos a felhozatal: színészek, művészek, tudósok, aktivisták, politikusok és távoli kultúrák érdekes foglalkozását űző nők (sasvadász, 'pókasszony') is helyet kaptak a kötetben.
Itt olvastam először a teremin (theremin) nevű hangszerről, aminek egyik virtuóza Clara Rockmore volt.

A kötet ugyanolyan módon épül fel mint az első: bal oldalon egy rövid írás (mese) az adott nőről, vagy csoportról, jobb oldalon pedig különféle művészek illusztrációja. Utóbbiak közül a kedvenceim Elisabetta Stoinich, Giulia Tomai, Giorgia Marras és Monica Garwood munkái voltak. 

Ahogy számítottam rá, ez a kötet is nagyon tetszett - több olyan nőről olvashattam, akiről még eddig nem hallottam; néhány könyvet, filmet, képet kiírtam magamnak a kötetből, hogy nézzek utána.

5/5

Kiadó: Móra Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Good Night Stories for Rebel Girls 2
Fordító: Nagy Andrea
Oldalszám: 224
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5*

Fülszöveg:
„Ez ​a lenyűgöző könyv megmutatja a lányoknak, hogy bármi lehet belőlük.” Itt a New York Times sikerlistáját is megjárt szenzációs könyv folytatása, ami arra ösztönzi a lányokat szerte a világon, hogy merjenek álmodni, célokat kitűzni, és küzdeni, hogy elérjék ezeket. Az Esti mesék lázadó lányoknak második kötete száz újabb kivételes nő életét meséli el Nefertititől Beyoncéig, Rosalind Franklintől J.K. Rowlingig. Királynők és aktivisták, balerinák és ügyvédek, kalózok és számítógépes tudósok, űrhajósok és feltalálók lenyűgöző történetei mutatják be a lehetőségek izgalmas és végtelen tárházát. „Az Esti mesék lázadó lányoknak visszatért!” – Amy Poehler's Smart Girls„Nélkülözhetetlen olvasmány a lányok és a fiúk számára is; azoknak a gyerekeknek, akik ezt olvassák esténként, lesz majd bátorságuk nagyot álmodni.” – Fiona Noble, The Guardian„Még jobb esti mesék!” – Taylor Pittman, Huffington Post„Ez a mesekönyv nem hercegnőkről szól: lázadni tanítja a lányokat.” – Georgina Rannard, BBC NewsFrancesca Cavallo és Elena Favilli a New York Times sikerlistáján szereplő szerzők, műveiket több mint harminc nyelvre fordították le. Olaszországban nevelkedtek, és a Timbuktu médiavállalat alapítói.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.