30 év - 30 könyv

február 07, 2019
Matildánál láttam még tavaly ezt a témát, én is megpróbáltam összegyűjteni életem legmeghatározóbb könyveit (ja igen, mert ma lettem 30 éves - jájjj).
Vannak a listából könyvek, amiket már többször említettem, de van olyan régi-régi könyvem, ami még nem bukkant fel. Sajnos nincs meg mindegyik, de jó volt felidézni mik alkották a könyvmolyságom  alapjait. Az utóbb 10 évnél már könnyebb helyzetben voltam - a molyon szépen vezetgettem az olvasmányaimat - itt már bőség zavarával küzdöttem, hogy melyiket emeljem ki. :)
1. Zelk Zoltán - Száll ​az erdő: erről a könyvről először az illata jut eszembe, "pinceszagú" volt, de nem kellemetlen.

2. Giulietta Fiore - Sompolygó ​Samu és a szőlő: az illusztrációit szerettem, olyan puha - plüssfiguraszerűek voltak. Hasonló kiadás volt, és szintén megvolt nekem Csukás István - Brum ​Brum Brúnó és a kalózok.

3. Tarbay Ede - A ​kisróka: áhh szóval már itt is szerettem a rókákat :) , ez is nagyon régi könyv, aminek furcsán sötét illusztrációi voltak, de sokszor olvastam/olvastattam el.

4. Václav Čtvrtek - Moha ​és Páfrány: ezt a cseh mesekönyvet nagybátyáméktól kaptam, ezt is nagyon szerettem.

5. Jane Elliott · Colin King - Enciklopédia ​gyermekeknek: ezt 7 vagy 8 évesen kaphattam és elbűvölt a tudás benne, odáig voltam érte :)

6. A. A. Milne - Micimackó: egy klasszikus, amit agyonolvastam - a puhakötéses verziómat többször kellett megragasztgatnom.

7. Lázár Ervin - A ​Négyszögletű Kerek Erdő: anya első kérdése, amikor odaadta a könyvet - mi a hiba a címben? :)

8. Michael Ende - A ​Végtelen Történet: ebből sosem volt saját példányom, emlékszem egyik legjobb barátnőm adta kölcsön, hogy elolvashassam. A filmet már korábban láttam és tetszett - most feltámadt bennem a vágy, hogy megvegyem végre magamnak.

9. Tony Wolf - Mesél ​az erdő az állatokról, törpékről, óriásokról…: ebből a sorozatból több könyvem is megvolt, sárkányos, tündéres - ezeket is többször újraolvastam.

10. Kenneth Grahame -Békavári ​uraság és barátai: ez az a könyv, amit már többször említettem a blogon, emlékszem amikor megkaptam (akkor költöztünk Szhelyre), sokszor újraolvastam, láttam a rajzfilm verziót is és nagyon szerettem. Szerintem anglomániám egyik építőköve ez a könyv és sorozat volt :D (Szerencsére ez még mindig megvan a polcomon).
11. Fekete István - Tüskevár (Téli berek, Vuk): apukám régi kiadását olvastam először, amiből ráadásul hiányzott néhány oldal. (Pár évvel később kaptam meg egy újban, amiből megtudtam a kihagyott részleteket). Ehhez a könyvhöz is az illatok, a lusta délutánok jutnak eszembe, talán ezt a könyvet olvastam el a legtöbbször.

12. J. K. Rowling - Harry Potter: 11-12 évesen Mikulásra kaptam meg az első részt, a következő hármat karácsonyra és onnantól indult a szerelem, ami ma is tart. Büszkén vallom magam első generációs HP fannak, fontos korszaka az életemnek ez a szeretet. Általános iskolai legjobb barátnőmmel is osztoztam ebben, annyira jó volt megbeszélni a könyveket, filmeket vele. :)

13. J. R. R. Tolkien - A ​Gyűrűk Ura: Kb az első filmmel egy időben figyeltem fel a kedvenc könyvesboltomban az összecsomagolt, puhafedeles trilógiára. Nagy kedvencem volt anno ez a sorozat is, de kb kamaszkorom óta nem olvastam újra - ideje lenne. :)

14. Anne Rice - Interjú ​a vámpírral: A Vámpírkrónikák első részét tv-ben láttam, még általános iskolás voltam, emlékszem barátnőimmel izgatottan meséltük milyen volt a film. Jó néhány évvel később fedeztem fel a könyvesboltban a kötetet és jött velem haza. Utána rájöttem, hogy ez egy sorozat első része és lelkesen és türelmesen vártam az újabb és újabb köteteket. A Szukits Kiadó után egy kis kiadó, a Dáin adta ki a részeket - az ő honlapjukat lelkesen néztem, kérdezősködtem, hogy mikor jön az újabb rész. (Nézzétek, még működik a már retró életérzést idéző honlapjuk - de szerintem már nem működnek :()

15. Dan Brown - Angyalok és démonok: legjobb barátnőmtől kaptam ajándékba, mert a cím alapján egy természetfeletti sztorit sejtett benne. A számítása nem jött be, viszont Dan Brownt nagyon megszerettem - szóval célt ért az ajándék :)) Sajnos ő pont egy olyan szerző, akit régen nagyon szerettem, tűkön ülve vártam az újabb könyveinek kiadását, ma viszont már nem hoz lázba - se az Infernot, se az Eredetet nem olvastam már el.

16. Márai Sándor - A gyertyák csonkig égnek: ez kivételesen egy iskolai kötelező középiskola negyedik évéből, ami nagy hatást tett rám. Emlékszem a buszon ülve kezdtem el olvasni, és alig tudtam letenni. Azóta már újraolvastam, ill. az egyetemen jobban beleástam magam Márai életművébe - ezért ez is egy fontos könyv ebből a szempontból.

17. Stephenie Meyer - Twilight ​– Alkonyat: mivel a vámpírimádatomat megalapozta Anne Rice, ezért nyitott voltam Stephenie Meyer jóval könnyedebb világára is. Még a hotdog.hu-n (ahol pl. először 'találkoztam' Anettel) olvastam részleteket a könyvből (talán rajongói fordításban), aztán sokakhoz hasonlóan beszippantott ez a YA sorozat. Azért is fontos ez a könyv, mert kb ezzel indult az angolszász YA regények kiadásának és szeretetének vonala.

18. Joanne Harris - Csokoládé: ezt már a blogos időkben olvastam, szintén a filmet láttam először - így vettem meg utána a könyvet, és ez egy hosszú szerelem kezdete lett. Az elmúlt években JH minden magyarul megjelent könyvét olvastam és hamar az egyik kedvenc szerzőmmé nőtte ki magát.

19. Virginia Woolf - Mrs. ​Dalloway:  2009-ben a blog indulásakor láttam Az órák c. filmet, ami ugye Michael Cunningham könyvéből született. Ekkor figyeltem fel VW-re, lelkesen el is olvastam a Mrs. Dallowayt, de éreztem hogy ehhez még kevés vagyok. Viszont az évek alatt elolvastam szintén (1 könyv híján, ami mostanában fog sorra kerülni) a magyarul megjelent életművét.

20. Jane Austen - Büszkeség és balítélet: szintén 2009-es felfedezés, amit molyon röviden ennyivel értékeltem: Imádom, ez egy alapmű! :) A többi regényét is nagyrészt szerettem, és elolvastam tőle mindent magyarul - ill. Claire Tomalin vaskos életrajzát is.
21. Baráth Katalin - A ​fekete zongora: és az egész sorozat. Ez a könyv már a könyvesblogok olvasgatásának eredményeképp talált meg és indított el a kortárs magyar irodalom felfedezésében. Nagyon szerettem ezt a sorozatot, és azóta is lelkesen követem a szerzőt, akivel máig nagy élményem, hogy egy könyvhét alkalmával találkozhattam is.

22. Neil Gaiman - Sosehol: ez volt a második regény Gaimantől, és megalapozta a szeretetemet felé. Ezt a könyvét 2010-ben olvastam, és már nagyon ideje lenne egy újraolvasásnak :) (Amúgy már csak egy könyv kell és teljes lesz a magyarul megjelent Gaiman életműolvasásom :D)

23. Tóth Krisztina - Vonalkód: úgy rémlik egyetemi tananyag volt ez a kötet, és annyira megtetszett, hogy később a legtöbb kötetét elolvastam, sőt egy író-olvasó találkozóra is elmentem barátnőimmel Sárvárra. :) Régi adósságom egy blogbejegyzés erről a novelláskötetről is...

24. Cserna-Szabó András - Puszibolt: egyik magyar szakos barátnőm kedvenc novelláskötete volt a Puszibolt, elolvastam és engem is megfogott. A szerző több könyvét elolvastam, ami ezután jelent meg, de közben elveszítettem az érdeklődésem. De életem egy szakaszában ő is nagy kedvenc volt, vele is sikerült egy író-olvasó találkozó keretében dedikáltatni.

25. Grecsó Krisztián – Mellettem elférsz: a kötet megjelenésekor figyeltem fel rá, és szintén egy 'szerelem' kezdetét jelentette.

26. Elizabeth Gilbert - A ​lélek botanikája: szintén az első könyvem, bár láttam pár évvel korábban az Ízek, imák, szerelmek c. filmet, de az nem tetszett. Viszont ez a könyve annyira érdekes volt, és szép, hogy elkezdtem figyelni az írónőre, a másik nagy kedvencem tőle a Big magic, amit idén újra is szeretnék olvasni.

27. Simon Márton - Polaroidok: köszi tumblr, hogy felfedeztem Simon Mártont magamnak :) Miután megszereztem ezt a kötetet, egyre jobban nyitottam a magyar kortárs költők felé - ez a folyamat ma is tart. Illetve kicsit csalok, becsempészek ide még egy költőt: Fodor Ákosra is a Polaroidoknak köszönhetően bukkantam.

28. Kleinheincz Csilla - Ólomerdő: Csilla remek novellaíró, szerkesztő és az Ólomerdő sorozata nagy kedvencem volt. Ha minden igen idén végre-végre megkapjuk a történet 3. részét!

29. Jeanette Winterson - Miért ​lennél boldog, ha lehetsz normális?: JW nem csak az egyik kedvelt szerzőm lett, miután elolvastam ezt a könyvét, hanem emiatt kattantam rá a női memoárokra, amik súlyos problémákról való megküzdésekről szólnak. Ilyen Lena Dunham Nem olyan csaj-a, vagy akár a legutóbb olvasott memoár Tara Westovertől.

30. Christelle Dabos - A ​tél jegyesei: ami újra olyan rajongót varázsolt belőlem, amilyen már évek óta nem voltam. A vicces, hogy nem is érdekelt annyira, csak valami könnyed könyvet kerestem az ünnepekre, annyira behúzott (és mostanában egyre több bloggertársam), hogy izgatottan várjuk a következő részeket.

Az utóbbi pár évből nagyon nehéz volt választanom, kapásból beszuszakoltam volna még Elena Ferrantét, Elizabeth Stroutot. Próbáltam trendeket/zsánereket megmutatni a felsorolt könyvekben, de aki sokat olvasgat nálam az tudhatja, hogy ők is a szívem csücskei. 

Melyiket olvastátok? Főleg az első húsz könyv közül érdekelne
 kivel van közös olvasmányélményünk? :)

12 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog szülinapot! :) Szuper lista, olvastam sok mindent róla. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Dóri!

    Nagyon tetszett a bejegyzésed, érdekes volt és tök jó volt látni olyan könyveket, amelyekről még nem is hallottam. Neil Gaiman nagy kedvenc számomra, én a Törékeny holmik c. könyvét olvastam még, amiben szintén remek írások és versek vannak. A Tél jegyesei könyv már nekem is a listámon van, mindenképp szeretném majd elolvasni. :)

    VálaszTörlés
  3. Boldog szülinapot, Dóri! :) Nagyon szuper volt ez az ötlet, ha nekem is aktuális lesz a harmincadik (majd 3 év múlva), akkor lehet, én is elkészítem! :)

    VálaszTörlés
  4. Boldog születésnapot, Dóri! Jópofa téma ez, meg tök jók az életed könyvei :)

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok! :)) Köszönöm szépen - az ötletet vigyétek, kíváncsi vagyok a ti fontos könyveitekre is!
    (A tél jegyesei nagyon jóóóó :D)

    VálaszTörlés
  6. Boldog szülinapot, tök jó ötlet ez a lista.:)

    VálaszTörlés
  7. Isten éltessen Dóri! :)) Nagyon szuper lista lett, sokszínű és ötletes is! :) :*

    VálaszTörlés
  8. Kicsit (nagyon) megkésve, de én is nagyon boldog születésnapot kívánok! :) És tényleg nagyon szuper ötlet, nagyon érdekes volt olvasni életed meghatározó könyveiről (és jeeeee, A tél jegyesei! nekem is biztosan ott lenne a listán :)) )

    VálaszTörlés
  9. Köszi csajok :))) Köszönöm Heloise, A tél jegyesei egy különleges élmény - már csak azért is mert ennyien szeretjük.

    VálaszTörlés
  10. Ó, a Sompolygó Samu és a szőlő! Most beugrott, hogy ez megvolt nekünk, ráadásul egy díszdoboz kiadásban több másik mesekönyvvel együtt. :) Teljesen meg is feledkeztem róla, olyan jó ilyen gyerekkori emlékekre bukkanni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reméltem, hogy másnak is felébrednek a gyerekkori emlékei. :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.