Célok 2019-re

december 17, 2018
December nálam nem csak a karácsonyra készülésről szól, hanem az év lezárásáról is. Írogatom már az évösszegző bejegyzést, és ahogy már tavaly, most is kiemeltem belőle a tervezős részt.
Ilyenkor mindig elfog a lelkesedés, hogy jövőre milyen jó könyveket fogok megismerni :) 
A 2018-as célok megvalósulása:
✘ (még) kevesebb könyvet venni  - egyáltalán nem sikerült :D A tavalyi 26 beszerzésemet már most bőven túlszárnyaltam (83 könyvnél tartok jelenleg...).
hamar elolvasni, amit megvettem - viszonylag tartottam magam ehhez, bár volt több olyan beszerzésem, amit már olvastam, csak szerettem volna egy saját példányt. Ezeket nem olvastam újra, viszont a legtöbb újdonságot sikeresen elolvastam.
naprakészen vezetni a Goodreads olvasmánylistát is - ezt sem sikerült teljesen, mert több könyvnek még nem volt fenn a magyar kiadása, vagy adatlapja és én nem minden esetben töltögettem fel. Erről jövőre le is mondok :)
a változatos olvasásra angolul-magyarul már nem kell 'buzdítanom' magam :D - ez is sikeres volt, szinte minden műfajban olvastam, angolul pedig 9 könyvet!

Ezek alapján is megfogalmazok magamnak néhány irányelvet, amit vagy sikerül tartani vagy nem :D
- tényleg kevesebb könyvet venni, és megszabadulni a régóta várólistás könyvektől (idén többet belepakoltam az eladni-, elajándékozni-való dobozomba, ezt folytatni fogom) - ezért sem indulok idén sem Lobo várólistacsökkentő játékán.
- hamar elolvasni, amit beszereztem
- több szépirodalmi könyvet olvasni
- rugalmasan alakítani a kihívásokat - várólistákat*

*Ezzel az utolsó ponttal megadom magamnak a szabadságot, hogy azt olvassak amihez kedvem van :D 
A régi adósságok bejegyzéseket visszaolvasva feltűnt, hogy ami X éve/hónapja még nagyon érdekelt, arról pár hónap alatt annyira megváltozott a véleményem, hogy már nem is akarom elolvasni. Van néhány könyv, ami fix, +jó szempont a válogatás szempontjából az 1001 könyv lista:
- régi adósságok,
- angol várólistás könyvek,

Kihívások molyon, amiket 2019-ben szeretnék teljesíteni:
- Olvassunk kanadai íróktól! - sajátom, elsősorban Alice Munrotól szeretnék olvasni, de nyitott vagyok a többi kanadai író megismerésére is.
- Könyvbingó 2019 - szintén saját, ami azért jó, mert szinte mindig olvasok annyit, hogy utólag is ki tudjak pipálni két sort a szempontjaim szerint :D
- Olvass velem sorozatokat 2019-ben - ismét megszervezem, minimum három sorozatot kell elolvasni ide.
- 19 nemzetes kihívás - a már évek óta szokásos kihívás, vagyis minél többféle nemzetiségű íróktól kell olvasni.

Életműolvasások
Molyon már a szerzői plecsnik is inspirálnak, hogy végigolvassam az életműveket - ilyen volt idén J. K. Rowling, Joanne Harris, On Sai.

Jövőre marad Neil Gaiman - akitől már csak két könyvet kell elolvasnom (Ne ess pánikba, és az Elveszett próféciák - amiből jön a sorozat is jövőre és emiatt új kiadásban is meg fog jelenni).
Illetve a Brontë nővérekhez készült egy új plecsni, ehhez már csak három könyv kell (Caroline Vernon, EB verse és A Stancliffe-fogadó).

Évszakos olvasmánytervek
Egy ideje molyon mindig csatlakozom ahhoz a kihíváshoz, ahol 10 meghatározott könyvet kell az adott évszakban, vagy 3 hónap alatt elolvasni. Ennek általában a fele sikerülni szokott, így haladásnak tekintem ezt is :)

Nektek milyen olvasós tervetek van 2019-re?

4 megjegyzés:

  1. Most késztetést érzek, hogy hozzád szóljak.😉
    Amióta nem vagyok molytag, azóta ismét kevesebbet olvasok, másra is van időm s nem harácsolom a könyveket.😊
    A blogon megszüntettem a könyves bejegyzéseket, majd már a többit is, több éve a recenziós kapcsolatokat is bezártam.valahogy visszatértem a régebbi olvasós énemhez. Bemegyek egy boltba és várom, hogy egyetlen könyv megérintsen. Azt megveszem és elolvasom.
    Persze kapok ötleteket tőletek is, de nem hagyom magamat, várok plusz egy jelre. A moly időszakomban, aminek vége lett 2013-ban, sem mentem általában kihívásokra és nem is tudom, hogy akkor sikerült-e bármikor is Lobo kihívása? Szerintem nem, pedig ha jól emlékszem egy molyszülis beszélgetésünk adta neki az első kihívás ötletét. 😊 Úristen milyen sokat öregedtem!
    Neked pedig hajrá !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Tény, hogy nálam ez már függőség - a vásárlás, a folyamatos vágy, hogy olvassam az újdonságokat. Igyekszem lassítani közben, meg jövőre is. :) Az a szerencsém, hogy a hobbimat beépítem a munkámba, hogy még tájékozottabb legyek, de már egyre jobban érzem, hogy meg kell húznom mire nem ugrok már rá.
      Köszönöm és neked is jó olvasmányokat kívánok! :)

      Törlés
  2. Én majd csak az évösszegzőben fogok tervezgetni is, bár inkább minél kevesebbet próbálok. :) A spontaneitást jobban szeretném visszahozni, amellett, hogy persze a szokásos pár kihívást is szeretném teljesíteni. :)
    A kevés könyvet venni nálam is totál csődöt mondott idén... :D majd jövőre! :P

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.