Bonnie-Sue Hitchcock - The ​Smell of Other People's Houses


Molyon láttam év elején a frissek között feltűnni ezt a könyvet, később Dominika mesélt róla, ekkor döntöttem el, hogy kell nekem. A borítója egyből megfogott, és amiatt hogy egy alaszkai író könyve külön érdekelt. Hétről-hétre nézegettem, hogy de jó is lenne olvasni, végül az Abebooks oldalon keresztül, egy kanadai boltból sikerült jó áron megszerezni. (A könyvrendelésről szintén Dominikai videóját ajánlom ;)) Meglepően hamar ide is ért: az ígért november helyett csupán két hét alatt, már szeptemberben.

Bonnie-Sue Hitchcock Alaszkában született és most is itt él - dolgozott rádióban és halászként is, így a könyvben többször is szereplő halászattal kapcsolatos élményekről első kézből tudott beszámolni. Ez az első regénye, amely egy író barátja játékos felhívásából indult. 

Ifjúsági regényként van meghatározva ez a könyv, de a témája miatt bőven ajánlom az idősebb korosztálynak, mert egyáltalán nem az a tucat ifjúsági történet, amire gondolnánk!

1959-ben vált Alaszka az USA 49. tagállamává, a regény eseményei is itt kezdődnek el. 4 kamasz elbeszélő életén keresztül követhetjük a történéseket. Elsőként Ruth-al ismerkedünk meg, akinek édesapja a tagállammá válást próbálta megakadályozni, de a hazavezető úton életét vesztette. Ekkor született meg Lily, Ruth húga, ezután édesanyjuk olyan idegösszeomlást kapott, hogy nagyanyjuknál hagyta a gyerekeit majd eltűnt a lányok életéből.

A drámai prológus után 1970-be ugrunk, amikor már Ruth kamasz lány, életének célja hogy elmeneküljön nagyanyjától, szegényes és korlátozott családi életéből. Beleszeret egy jóképű osztálytársába és minden vágya, hogy vele legyen.

A következő narrátor Dora, aki szintén egy csonka és nem igazán működő családban él fel: apja alkoholista, anyja nem törődik vele és nem is védi meg. Egy igen csúnya ügy után Dora legjobb barátnőjének családja fogadja be őt. Dumpling (igen, ez az igazi neve a barátnőnek :D) egy szeretetreméltó lány, aki nem csak Dorán segít, hanem később Ruthon is megpróbál.

Alyce a 'halász balerina', akinek a szülei szintén elváltak, külön élnek - anyja Fairbanksben, ahol Ruth és Doráék is; apja viszont egy halászhajón. A kamasz lány minden álma, hogy nyáron elmehessen egy tánctáborba, viszont akkor nem tudna segíteni apjának a hajón...

Hank és két öccse gyenge anyjuk és bunkó nevelőapjuk elől szöknek el, egy kompra lopakodnak fel, ami sorsfordító hely lesz számukra.


A négy narrátoron kívül több segítőkész, kedves ember bukkan fel a történetben, ami ellensúlyozza azokat a tragédiákat, amik velük történnek. Mind a négy főszereplő kamasznak nehéz élete van, szétesett a családjuk, nem tudnak vagy mernek változtatni, vagy épp elindultak a változás útján de valami balul sült el...
A könyv végén persze nem csak arra kapunk választ, hogy milyen is a többi ember házának illata, hanem milyen otthonra találnak a megismert szereplőink :)

Az egyes fejezetek elsőre különálló történeteket alkotnak, melyek később fonódnak össze. Időben nagyobb ugrásokkal, egy év eseményeit ismerjük meg - mivel a fejezetek elég rövidek és persze szinte mindig egy drámai pillanatban érnek véget, ezért olvastatta magát a könyv. Persze nekem újra meg kellett szoknom, hogy angolul olvassak, a kezdeti lassabb tempómat a könyv végére tudtam csak felgyorsítani. Nem volt könnyű szöveg, főleg mivel egy teljesen új helyet - Alaszkát és az itteni életmódot ismertem meg, de a könyv maga elég rövid ezért nyelvgyakorlásra tökéletes!

Elsőre kicsit távolinak éreztem több szereplőt, de a történet érdekes volt, bár volt egy-két hajmeresztő esemény benne, de mindre került megoldás. Szeretném majd valamikor újraolvasni, elmerülni újra ebben a borongós, de szép történetben!

(A Wendy Lamb Books keményfedeles kiadásában vettem meg a könyvet, amiben van térkép is - ld a fenti Instagram bejegyzést ;))

4/5

Kiadó: Wendy Lamb Books
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 240
Ár: -
Borító: 5/5

Fülszöveg:
In ​Alaska, 1970, being a teenager here isn’t like being a teenager anywhere else. This deeply moving and authentic debut is for fans of Rainbow Rowell, Louise Erdrich, Sherman Alexie, and Benjamin Alire Saenz. Intertwining stories of love, tragedy, wild luck, and salvation on the edge of America’s Last Frontier introduce a writer of rare talent.Ruth has a secret that she can’t hide forever. Dora wonders if she can ever truly escape where she comes from, even when good luck strikes. Alyce is trying to reconcile her desire to dance, with the life she’s always known on her family’s fishing boat. Hank and his brothers decide it’s safer to run away than to stay home—until one of them ends up in terrible danger.Four very different lives are about to become entangled. This unforgettable book is about people who try to save each other—and how sometimes, when they least expect it, they succeed.Bonnie-Sue Hitchcock was born and raised in Alaska. She worked many years fishing commercially with her family and as a reporter for Alaska Public Radio stations around the state. She was also the host and producer of “Independent Native News,” a daily newscast produced in Fairbanks, focusing on Alaska Natives, American Indians, and Canada’s First Nations. Her writing is inspired by her family’s four generations in Alaska.

3 megjegyzés:

  1. Ezt olvasni akarom, akkor is, ha romantikus. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvasd - olvasd - a romantikus szál nem annyira erős benne, inkább csak egyfajta tapogatózás a kamasz szereplők részéről a többi ember felé :) Egy kivételével nem teljesül be semmi, és nem csöpög a nyál (max a végén egy kicsit).

      Törlés
    2. Max a végén egy kicsit. :D Jó, annyit még elbírok. :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.