Top5 - 2018 nyári olvasmányai

szeptember 03, 2018
Az 53 (ha jól számoltam) könyv közül ismét nehéz volt választani - az alábbiak azok, amik annyira megfogtak, hogy napokig-hetekig velem voltak (nem fizikailag :D). Ezek közül többet szeretnék a polcomon is tudni (a Brooklyni balgaságok megvan), a Lány a hegyen elvileg szeptemberben nálam lesz - a többit meg beosztom. A Nora Webster pl. annyira megfogott, hogy az olvasás után meg is vettem egy molytól - így már a Brooklyn és a Ferranték mellett díszeleg (imádom ezeket a Park Kiadós könyveket).

Lucia Berlin - Bejárónők ​kézikönyve
"A 600 oldalas novelláskötetet tisztelettel kerülgettem egy ideig, aztán belevágtam - és egész héten velem volt. A jó könyveknél bevált 'mérőmódszerem', hogy egy buszút alatt mennyire tudom kikapcsolni a külvilágot - ennél szinte mindig maximális volt ez a 'faktor'. 
Lucia Berlin a saját életéből alkotott szépirodalmat - volt miből, mert épp elég kalandos és viszontagságos sorsa volt ahhoz, hogy ezt megörökítse a novellákban, amelyekből kirajzolódik előttünk Amerika egy nem annyira reklámozott, 20. századi képe."

Paul Auster - Brooklyni balgaságok
Auster remekül mesél, nagyon tetszett, ahogy Nathan 'narrálta' az eseményeket - előreutalva, ezzel izgalomban tartva az olvasót. Másrészt külön öröm volt, hogy a regény az első mondat után pozitív szemléletmódú lett: a túlélés regénye, a kapcsolatápolásé, nem pedig a befelé fordulásé. A könyvek szeretete, az okos beszélgetések, a megjelenített barátságok és szeretet miatt kijelenthetem, hogy ez eddig a legjobb könyvélményem az írótól. A New York trilógia is megfogott, de ez sokkal közelebb áll hozzám - olyan könyv, amiben jól esik elmerülni, és ezért újra is fogom olvasni. Ajánlom azoknak, akik még nem olvastak az írótól, vagy hozzám hasonlóan imádják a New Yorkban játszódó könyveket, ill. a családi történeteket.

Joyce Maynard - Lány ​a hegyen
"Ha krimit vagy thrillert akartok olvasni, akkor nem ezt a könyvet ajánlom. Viszont ha szeretitek a felnőtté válásról, családokról szóló könyveket, plusz odavagytok a 20. századi amerikai sztorikért, akkor ez lesz a ti könyvetek. Nálam nagyon betalált ez a történet - Rachel sorsa, a kamaszodás nehézségei, a szeretetteli kapcsolat a húgával - és az egész '70-es évekbeli környezet. Annak ellenére, hogy szerintem volt néhány erőltetett és túl tragikus rész benne, összességében nagyon tetszett."

Colm Tóibín - Nora ​Webster
"Erre a regényre már a megjelenésekor felfigyeltem és mindenképpen el akartam olvasni. A hétvégén álltam neki - végre -, elég fura lelkiállapotban, szerencsére Nora Webster nehéz története elvonta a figyelmet a saját gondjaimról - egyszóval remek választásnak bizonyult!
A címszereplő története és karaktere lassan bontakozik ki előttünk - ez tipikusan az a regény, amit jó hosszabb adagokban, belemerülve olvasni.
Nora 50-es éveihez közelítő családanya, aki egy hosszú betegség után veszítette el férjét, Mauricet. A regény elején azt követhetjük végig, hogyan áll a saját lábára - hogyan formálja át végül teljesen, hatékonyan, és a saját vágyainak engedve a több éves házassága után az életét."
 A könyv első oldalainál már éreztem, hogy tetszeni fog - a keresetlen, őszinte stílus amivel beszámolt minden nehézségéről, legyen az a túl súlyos hátizsák felküzdése magára, félelem a vadállatoktól vagy éppen a magánnyal való megküzdés. Megnyert magának ez a könyv - az elmélkedő részeket váltogatta a gyakorlati leírásokkal, a csodálatos tájleírások után elmerültünk a múltbeli jelenetekben. Nem lett ömlengő, vagy elviselhetetlenül sötét - Cheryl a sok rossz után is képes volt talpra állni, meglátni a szépet a világban és az emberekben.


+ A kedvenc nyári könyves Instagram bejegyzésem, amit egy-két napig terveztem is. Ez is amúgy egy 5 pontos olvasmány volt - várom a folytatását :)
Nektek mik voltak a legjobb nyári olvasmányaitok?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.