Holch Gábor - Ez a város egy távoli bolygó

Az Athenaeum Kiadónál már lelkesen figyelem a  Magyarok külföldön sorozatának friss megjelenéseit. Ez a könyv már az ötödik, amiben a interkulturális vezetési tanácsadó és coach, Holch Gábor kalauzol el Kínába, de mesél az Irakban töltött gyerekkori éveiről és a különböző ázsiai utazásairól is. 

A könyv a Kínába érkezésétől, 2002-ben indul, de időben vissza- és előre ugrálva meséli el a vállalkozásának, tapasztalatainak történetét. 

Holch Gábor gyerekkora sem volt átlagos (3-tól 8 éves koráig Irakban éltek édesapja munkája miatt), és ahogy később mesél róla a családjában jelen volt az a késztetés, hogy utazzon, új helyeket ismerjen meg. Ennek a vágynak engedve ment Bécsben egyetemre, tanult a CEU-n Budapesten - vagyis a multikulturális légkörhöz hamar hozzászokott. Az utazás iránti szenvedélye vezette el a budapesti középiskolai tanári karriertől a boszniai Zvornikba, ahol demokratizációs tiszt volt. A Kína iránti szenvedélye ekkor támadt fel újra, és pályázott meg egy állást Shaoxingben. A kínai élete bővelkedett érdekes kalandokban - ezeket osztja meg velünk a könyvben, a karrierje alakulásától a hétköznapi vagy a munkája közben felmerülő problémákon át, saját életéről szóló és általános megállapításokig. 


Tetszett a könyv szerkezete, hogy az egyes fejezeteket egy-egy témakörnek rendelte alá - és ehhez kapcsolódó élményeit osztotta meg, magyarázta meg. Konkrét megbízásokat, események hozott példának, melyen keresztül bepillanthatunk egy kicsit a  multicégek működésébe, a különböző kultúrákba. Aki hasonló interkulturális utazásra készül, jó olvasmány ez a könyv, mert azon túl, hogy megmutat néhány kulturális különbséget, meg is magyarázza a pszichológiai hátterét. 
"A szüleinktől kapott kríziskezelési technikák mindannyiunk fejében egyfajta agyonhallgatott motivációs hangfelvétel gyanánt szólalnak meg újra és újra, ha a szükség úgy hozza. (…) Így vagy úgy, előbb-utóbb mindenkinél kialakul, hogy dührohammal vagy csüggedéssel, saját maga ostorozásával vagy mások szekálásával küzdi át magát a kritikus pillanatokon. Tenni nem nagyon tudunk ezen önkéntelen reakciók ellen: bármilyen erősen elhatározzuk, hogy legközelebb az ebéd utáni alvásból imént ébredt Mahátma Gandhi türelmével közelítjük meg a problémát, génállományunk és évtizedes berögződéseink ellenében vajmi kevés esélyünk van."
Ezen kívül Gábor mesél a kommunizmus működéséről Kínában, az agymosás jelenségéről ijesztő volt olvasni... Ahogy írtam nem csak a Kínába töltött éveiről mesél a szerző, hanem több ázsiai kalandjába is beavat: pl. ilyen volt Irimiás Balázs építésszel és Ázsia kutatóval barangolni Kamodzsában, vagy Magyar Tamás (egykori ENSZ-rendőr, a Rendőr voltam Kambodzsában könyv írója) vezetésével megnézni Tuol Sleng iskolaépületét, amelyet a Pol Pot-korszakban haláltábornak használtak. Járt Észak-Korában is, Phenjanban, ahol még erőteljesebben van jelen az agymosás, a történelemhamisítás, pl.: a nemzeti múzeumban több útvonal is létezik - a különböző nemzetiségű turistacsoportoknak. 

A szerző Észak-Koreában. Fotó a Fb oldaláról, ahol több
érdekes fotót és sztorit is megoszt, ami kimaradt a könyvből.
Holch Gábor az ázsiai élményei megosztásán túl arra keresi a választ a könyvében, hogy lehet-e valaki világpolgár, hogyan tudja meghatározni saját magát, hogyan tudja a vágyait és a logikus döntéseket összeegyeztetni, és hogyan tud helytállni a különböző kultúrák összhatásában.

Már az első oldalaktól éreztem, hogy jó barátságban leszünk a könyvvel - tetszett a stílusa, a humora, a megosztott kalandok és magyarázatok is érdekesek voltak. Tőlem eléggé távol áll az a munka- és életmód, de kétségkívül érdekes volt belepillantani. Örülök, hogy elolvastam és várom a legújabb Magyarok külföldön kötetet! 

Részlet a könyvből

4/5

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 376
Ár: 3699 Ft (Rendeld meg innen!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Minden ​utazás egyben időutazás is. A világjáró táthatja a száját a jövő üvegtornyai között vagy fintoroghat az elmaradottság sikátoraiban, végül azonban az olcsó sci-fik hőseihez hasonlóan saját magával kell szembenéznie: Honnan jövök? Hová megyek? Ki vagyok? Mit keresek? Ezek a kérdések zakatoltak az immár húsz éve külföldön élő diplomata-tanácsadó szerző fejében egy fülledt péntek délután, a sanghaji kommunikációs tanácsadó cég irodájában, ahol részállású coachként dolgozott. „A főnökök és befektetők eltűntek, a projektek megszakadtak, az ügyfelek pedig a pénzüket követelik", mondta sokadik cigarettájára gyújtva Wang, az értékesítési igazgató. „Arra gondoltam, hogy mi ketten átvehetnénk a céget."Holch Gábor önéletrajzi vallomása távoli városok hétköznapjaiba, ünnepeibe és konfliktusaiba enged bepillantást. Kalandozó Ázsia-kutatók, egykori kínai vörösgárdisták, ötcsillagos hajszában élő üzletemberek, hindu vallásos ünnepre és hongkongi utcai tüntetésre készülődő városlakók testközeli történetein keresztül érezteti az egyszerre mindenhová és sehová sem tartozás különös súlytalanságát. Azt, hogy mit jelent magyar világpolgárként hazánkra az ázsiai metropoliszok fényévnyi távolából visszatekinteni. Talán annak is segít ezt megérteni, akinek nincs kedve két bőrönddel nekivágni a nagyvilágnak.A kötet a Magyarok külföldön sorozat ötödik darabja.

2 megjegyzés:

  1. Örvendezek, hogy tetszett, akkor most még jobban várom én is :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon érdekes volt - majd várom a véleményed róla! :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.