Friss könyvek - Augusztus-Szeptember

július 23, 2018
Edward St. Aubyn - Nincs ​baj / Baj van / Van remény (Patrick Melrose 1-3.)
Megjelenik: 2018. augusztus 1., Jelenkor, 3999 Ft
A legfelsőbb körökhöz tartozó, mesés gazdagságban élő David Melrose kegyetlenül uralkodik boldogtalan feleségén és ötéves fián, Patricken. A szadista apa mellett felnövő fiúból heroinista lesz, aki a második kisregény elején apja hamvaiért indul New Yorkba. Patrick apja emlékével együtt függőségétől is megszabadul, majd maga is családot alapít.

Diney Costeloe - Eldobott gyerekek
Megjelenik: 2018. augusztus 8., Alexandra, 3990 Ft
1948
Rita és Rosie Stevens mindössze kilenc- és ötévesek, amikor özvegy édesanyjuk újra férjhez megy, örökre megváltoztatva ezzel a két kislány életét.
Anglia
A durva, erőszakos Jimmy Randallnek esze ágában sincs más férfi gyerekeit nevelni. Hathatós közreműködésével a lányokat végül árvaházba adja az édesanyjuk, aki nem is sejti, hogy a papírokat aláírva örökre lemond a gyerekeiről, kiszolgáltatva őket az intézetvezetők kényének-kedvének.
Ausztrália
Nem sokkal később a sors és a vezetőség szeszélye folytán egy csapat árvát áttelepítenek a gyermekotthon ausztrál testvérintézményébe. A hajón, édesanyjuk tudta és beleegyezése nélkül, ott utaznak az eldobott gyerekek, Rita és Rosie is.

444 ​jó hely Budapesten
Megjelenik: 2018. augusztus 10., Libri, 4390
A 444 útikönyve mindenhez, ami jó ebben a városban.
Több mint 4 éve indítottuk el a 444-et, és most megint van egy jó ötletünk. Ennyi idő alatt Budapest nagyon sokat változott: sokkal több helyen lehet jót enni, jót inni, lényegesen erősebb a kulturális kínálat, jobbak a sportolási lehetőségek, gazdagabb a boltok kínálata. Ami viszont nem változott, hogy továbbra sincs olyan kalauz, ami segítene biztosan eligazodni ezen a Budapesten. Ezért most csináltunk egyet. A 444 jó hely Budapesten a 444 útikönyve mindenhez, ami jó ebben a városban. Benne lesz hogy hova kell menni enni, kirándulni, inni, sportolni, szórakozni, kulturálódni, és még egy rakás hasonlóan jó tanács.

M. C. Beaton - Agatha ​Raisin és az ogre vére (Agatha Raisin 25.)
Megjelenik: 2018. augusztus 10., Erawan, 3699 Ft
Hiába ​utálja Agatha Raisin az amatőr színjátszást, barátnője, Mrs. Bloxby elcipeli egy falusi műkedvelő előadásra. Agathának nemcsak hogy végig kell ülnie a produkciót, de amikor a függöny lehulltával az egyik főszereplő, a helybéli pék nem jön ki meghajolni, a nyomozót az előadásnál is rémesebb folytatás várja a kulisszák mögött. A kegyetlen módszerrel kivégzett amatőr színész halálát nem sokkal később egy másik rémtett is követi, és az amúgy békés, képeslapra illő Winter Parvában elszabadulnak az indulatok. 
Egy ideig úgy tűnik, az önjelölt színészek hiúsága és sértődékenysége a bűn fészke, ám ahogy Agatha Raisin lassacskán megismeri a falu lakóit, a szálak mindinkább a gyönyörűséges és özvegyen maradt péknéhez vezetnek. Bár Gwen Simple kezére többen is pályáznak, és minden férfi elolvad a közelében, nyomozónk erősen gyanakszik, hogy egy álszent bestiával áll szemben. Még Charlest, Agatha jóbarátját is behálózza a bájos hölgy, ami csak fokozza Agatha bosszúságát.
Természetesen Mrs. Raisint sem kerüli el az újabb románc, mi több: Agatha úgy dönt, elég a magányos estékből, az állhatatlan Charlesból, és beadja a derekát, pontosabban elfogad egy csodaszép gyűrűt.

Alice Walker - Bíborszín
Megjelenik: 2018. augusztus 20., Európa, 3599 Ft
Alice Walker 1982-ben megjelent Pulitzer-díjas, Steven Spielberg által 1987-ben megfilmesített levélregényének üzenete időn és téren átívelő. A túlélés legelemibb, örök érvényű szabályára tanítja meg az olvasót: soha ne add fel! 
A történet főhőse, az afroamerikai gettó patriarchális, szexista szabályainak fogságában vergődő Celie a kiúttalanságból kezdetben a spiritualitás világában próbál megnyugvást és feloldozást keresni. Az események sodrában azonban két szeretett nő hatására fokozatosan felismeri az egyház fehér férfiak által uralt álszent, képmutató világát. Ráébred, hogy az emberi lét értelmét nem kizárólag a túlvilágban, hanem esetleg a jelenben is érdemes megtalálni. Celine emberi, női, szexuális és kreatív öntudatra ébredése izgalmas és megrázó olvasmány. Walker klasszikusa biztos iránytűt ad mindazok kezébe, akik úgy érzik, hogy reménytelennek tűnő helyzetükből nem találják a kiutat. 
A mű 1987-ben Kedves Jóisten címen jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Art Spiegelman - A teljes Maus
Megjelenik: 2018. augusztus 29., Libri, 3999 Ft
"Ezek nem emberek!" Ha ez a gyűlölettel átitatott mondat egy állam ideológiájává válik, az minden esetben világméretű tragédiához vezet. A náci Németországban a goebbelsi propaganda elhitette az emberekkel, hogy bizonyos embertársaik alsóbbrendűek, akiket el kell pusztítani.
E szörnyűséges, egész Európát érintő történelmi bűntett áldozatainak állít emléket Art Spiegelman Pulitzer-díjas képregénye, a Maus. A szereplők antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek és kutyafejű amerikaiak. Az ő sorsukon keresztül ismerjük meg a holokauszt megrázó eseményeit és következményeit. 
A történet gerincét Spiegelman lengyel származású apjának magnószalagra rögzített visszaemlékezései alkotják, így a Maus fikciós, önéletrajzi és dokumentumkötet egyben. Műfajteremtő, egyetemes érvényű irodalmi alkotás egy szégyenletes korszakról, mely nem merülhet feledésbe. 
Art Spiegelman képregényrajzoló, -író, szerkesztő. A Maus eredetileg folytatásokban jelent meg az általa alapított Raw magazinban. Bár munkásságát a képregényes közösség már jóval előbb elismerte, a neve azután vált világszerte ismertté, hogy a Maus 1992-ben - a képregény-irodalomban elsőként - Pulitzer-díjat kapott. Az eredetileg két kötetben, majd gyűjteményes formában is megjelent művet azóta több mint 30 nyelvre fordították le.

Simon Márton - Rókák esküvője
Megjelenik: 2018. szeptember 3., Libri, 1699 Ft
Simon Márton harmadik kötetének költészete egyenes beszéd, kitérőkkel. Egy olyan belső monológ felvétele, amelyből az ébrenlét cenzorai még nem vágták ki a mindennapokat folytonos ostrom alatt tartó irracionalitást. Néha nehéz különbséget tenni élők és holtak között: van, aki távozik, és van, aki visszajár. Az emberi beszédet meg-megrepesztik a természet és a technológia szívhangjai. Belebotlunk egy papírpohárba, és mire felnézünk, a versmondatba már besétált egy őz. Vagy egy róka, amelyben a legtöbb hagyományos kultúra szerint soha nem lehet megbízni. Simon Márton versei azonban egy olyan világról szólnak, ahol lehet, hogy már csak a rókákban bízhatunk.

Kakebo - Kiadástervező napló mindenkinek
Megjelenik: 2018. szeptember 12., Kossuth, 3400 Ft
A kakebo nem más, mint egy világszerte népszerű kiadástervező napló – zseniális japán találmány saját pénzügyeid kézben tartására. A kiadásokat négy fő kategóriába sorolva könnyedén nyomon követheted és elemezheted a költekezési szokásaidat, így rájössz, mely pontokon érdemes változtatnod rajtuk. 
Miért használd a kakebót?
1. MEGTAKARÍTÁS: használatával a havi kiadásaid akár 30 százalékát is megspórolhatod 
2. REND: egyszerűen és módszeresen kezelheted a pénzügyeidet. 
3. KONTROLL: megtervezheted és ellenőrizheted, hogy mennyit költesz. 
4. FEJLŐDÉS: tudatos gazdálkodásra ösztönöz. 
5. SIKERÉLMÉNY: megtanít arra, hogyan bízzál a saját képességeidben, és hogyan kezeld stresszmentesen a pénzügyeidet.

A kakebót 1904-ben mutatták be, feltalálója Hani Motoko (1873-1957), az első japán újságírónő.

Michael Finkel - Az Északi-tó fantomja - Egy önkéntes száműzetés krónikája
Megjelenik: 2018. szeptember 14., Libri, 3499 Ft
Sokan álmodozunk arról, hogy kiszabadulunk a modern, felgyorsult világ mókuskerekéből. Sokunkban él egy idilli kép a természetközeli létről és arról, hogy mindent hátrahagyva új életet kezdjünk valahol a világtól elzártan. 
Christopher Knight azon kivételek közé tartozik, akik valóban hátat fordítottak a civilizációnak. 1986-ban alig húszévesen autóval Maine-be hajtott, majd a járművet hátrahagyva eltűnt az erdő sűrűjében. Önkéntes száműzetésbe vonult, és több mint 25 éven keresztül nem találkozott és nem beszélt senkivel. Láthatatlanná vált. Minden évszakot a szabad ég alatt töltött, s még tüzet sem rakott. 
Miért döntött így? Hogyan volt képes életben maradni? Milyen kihívásokkal találta szemben magát? Mit tanult a tapasztaltakból? 
Michael Finkel könyve az Északi-tó fantomjának egyedülálló történetét meséli el. Vérbeli újságíróként Finkel meg akarta érteni Christopher Knightot és azt, miért ezt a sorsot választotta. Könyve így egyszerre izgalmas portré egy különös emberről, illetve elgondolkodtató számvetés a magányról, a közösségről és arról, hogy mi ad egyáltalán értelmet az életünknek.

Hilary Mantel - Margaret ​Thatcher meggyilkolása és más történetek 
Megjelenik: 2018. szeptember 14., Libri, 3299 Ft
Az árnyak életre kelnek. 
De ne valamiféle horrortörténetre gondoljunk itt, hanem a valóságos, hétköznapi életünk mögött megbújó sötétségre. Egy bejárónő első napja új munkahelyén. Egy felolvasó est vidéken. Egy idősödő házaspár kései nyaralása. Mindegyik történet magja ismerős. És ismerősek a mögöttük megbújó feszültségek és titkok is. 
Hilary Mantel mesterien ábrázolja az emberi kapcsolatok egymásra utaltságát, azt a hétköznapi kiszolgáltatottságot, amelynek feloldására nap nap után mi magunk is kísérletet teszünk. Például úgy, hogy a kezünkbe veszünk egy könyvet.

Holch Gábor - Ez a város egy távoli bolygó
Megjelenik: 2018. szeptember 18., Athenaeum Kiadó, 3699 Ft
Minden utazás egyben időutazás is. A világjáró táthatja a száját a jövő üvegtornyai között vagy fintoroghat az elmaradottság sikátoraiban, végül azonban az olcsó sci-fik hőseihez hasonlóan saját magával kell szembenéznie: Honnan jövök? Hová megyek? Ki vagyok? Mit keresek?
Ezek a kérdések zakatoltak az immár húsz éve külföldön élő diplomata-tanácsadó szerző fejében egy fülledt péntek délután, a sanghaji kommunikációs tanácsadó cég irodájában, ahol részállású coachként dolgozott. "A főnökök és befektetők eltűntek, a projektek megszakadtak, az ügyfelek pedig a pénzüket követelik", mondta sokadik cigarettájára gyújtva Wang, az értékesítési igazgató. "Arra gondoltam, hogy mi ketten átvehetnénk a céget."
Holch Gábor önéletrajzi vallomása távoli városok hétköznapjaiba, ünnepeibe és konfliktusaiba enged bepillantást. Kalandozó Ázsia-kutatók, egykori kínai vörösgárdisták, ötcsillagos hajszában élő üzletemberek, hindu vallásos ünnepre és hongkongi utcai tüntetésre készülődő városlakók testközeli történetein keresztül érezteti az egyszerre mindenhová és sehová sem tartozás különös súlytalanságát. Azt, hogy mit jelent magyar világpolgárként hazánkra az ázsiai metropoliszok fényévnyi távolából visszatekinteni. 
Talán annak is segít ezt megérteni, akinek nincs kedve két bőrönddel nekivágni a nagyvilágnak.
A kötet a Magyarok külföldön sorozat ötödik darabja.

Keith Roberts - Gőzkorszak
Megjelenik: 2018. szeptember 20., Metropolis Media Kiadó, 3290 Ft
1588-ban ​kisiklott a történelem. I. Erzsébetet meggyilkolták, az armada sikerrel járt, és Angliát II. Fülöp spanyol király birodalmához csatolták. A megerősödött katolikus egyház egyesített csapatai egész Európát a római pápák uralma alá hajtották. A birodalom technikai fejlődése lelassult, a nyelvi és társadalmi gátak sokkal tovább fönnmaradtak, egészen a 20. századig. Az elektromosság nem terjedt el, a legtöbb munkát még mindig gőzgépek végzik. A rendet továbbra is középkori várak vigyázzák dörgő ágyúikkal.
Az inkvizíció brutális bosszúhadjáratai ellenére azonban a népek körében ott él a régi istenek eretnek imádata, és az évszázad közepére ismét fújni kezdenek a közelgő forradalom szelei…

Keith Roberts többszörös Brit SF-díjas szerző alternatív történelmi regényét megjelenése óta a szépirodalom legnagyobb klasszikusainak közé emelkedett. Anthony Burgess az 1939 óta megjelent angol könyvek 99 legjobbja közé sorolta.

Michelle Marly - Coco ​Chanel és a szerelem illata
Megjelenik: 2018. szeptember 25., Kossuth Kiadó, 3990 Ft
1919. Párizs. 
Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.

Jodi Taylor - Második ​esély (St. Mary krónikák 3.)
Megjelenik: 2018. szeptember 25., Metropolis Media Kiadó, 3790 Ft
A ​St. Mary-sek visszatérnek, és Max számára semmi sem alakul jól. Egyik átkozott dolog a másik után – már megint.
A történet a tükörtolvaj Isaac Newtonnal kezdődik, majd Azincourt véres csatamezejére ugrunk. Megtudhatjuk, hogy egy egyszerű adatgyűjtő küldetés, ami az ősi és gyilkos gloucesteri sajtgurító verseny eredetét hivatott feltárni, hogyan végződik LEKS-szindrómával – természetesen egy száguldó sajt miatt. Egy régóta várt ugrás a bronzkori Trójába személyes katasztrófával végződik Max számára, és amikor úgy érzi, a helyzet már nem lehet rosszabb, a krétakorban találja magát. Szembe kell néznie egy régi ellenséggel, akinek nincs mit vesztenie.
Főzzenek tehát maguknak egy teát, húzzák közelebb a csokis sütivel teli tálat, dőljenek hátra, és tudják meg, hogy miért festette kékre magát a történettudományi szekció valamennyi tagja…

Az angol írónő fenomenálisan sikeres sorozatának harmadik darabja is garantáltan függőséget okoz… legalábbis azok számára, akikben nem alakult még ki az első két kötet olvasása után.

Cserna-Szabó András - Az abbé a fejével játszik 
Megjelenik: 2018. szeptember 27., Helikon Kiadó, 3999 Ft
Cserna-Szabó András legújabb regénye a Teremtéssel kezdődik, a világ megszületése után pedig korokon és helyszíneken száguldunk (vagy éppen ugrabugrálunk) keresztül. Az egyszerre szerteágazó és szorosan egybeszőtt történetfolyamban egyaránt felbukkan a címszereplő abbé, Martinovics Ignác, vagy éppen a szarajevói merénylők; Kosztolányi Dezső és Édes Anna, a gyermek Ottlik Géza és Ady Endre, Lenin és I. Lipót - továbbá törpék, lángossütők és dzsesszzenészek. Ha egy könyv a Teremtéssel kezdődik, nem is végződhet másképp, csakis az Apokalipszissel - és most sincs ez másképp. De amíg eljutunk a világ végéig, még megtudjuk, mitől egyszerre félelmetes, kétségbeejtő és nevetséges az életünk.

A mágia története
Megjelenik: 2018. szeptember 28., Animus Kiadó, 9980 Ft
2017-ben J.K. Rowling, a Bloomsbury kiadó és a British Library egy fantasztikus kiállítással ünnepelte a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének huszadik évfordulóját. A tárlat a British Library több száz éves kincseinek segítségével kalauzolta el látogatóit a könyvsorozat varázsvilágába.
E kötet révén mi is részesei lehetünk a csodának!
A téma szakértőinek közreműködésével végigkövethetjük a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott tantárgyak köré csoportosított kiállítást, és megismerhetjük mindazokat a népi hagyományokat, hiedelmeket és tényeket, amelyekre Harry Potter világa épül.
Lessen bele a tekercsekbe, tudja meg, honnan ered az unikornisok legendája, mire használták a mandragórát a valóságban, létezik-e a bezoárkő, vagy hogy melyik a legősibb jóslási technika. A megannyi varázskönyv, kézzel festett kódex és mágikus tárgy mellett megcsodálhatja J.K. Rowling eddig publikálatlan rajzait és kéziratait is, melyek révén bepillantást nyerhet a regények megalkotásának folyamatába is. 

J. K. Rowling- Legendás állatok és megfigyelésük - Illusztrált kiadás
Megjelenik: 2018. szeptember 28., Animus Kiadó, 8980 Ft
Fedezd fel a varázsvilág csodálatos lényeit a híres magizoológus, Göthe Salmander immár legendássá vált könyve segítségével! Most pazar illusztrációkkal.

Ízelítő a tartalomból: akromantula, baziliszkusz, csippelke, doxi, egyszarvú, főnix, golymók, hippogriff, jeti, kentaur, lámpás klampóc, mantikór, nundu, orrontó furkász, parókás pörgencs, randalór, sellő, szfinx, tohonya turka, vérfarkas, zanzárd

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.