Kate Quinn - Alice hálózata


Kate Quinnnek már több történelmi regénye jelent meg - az Alice hálózata a legutóbbi, amely az I. világháborúban szolgáló angol és francia kémnőknek állít emléket. Több szereplő és esemény a valóságon alapszik - derül ki a könyv végén szereplő jegyzetből. 

A történet 1947 májusában kezdődik, amikor is Charlie (Charlotte) St. Clair, amerikai egyetemista, édesanyjával megérkezik Angliába. Utazásuk célja egy elit svájci klinika, ahol majd megszabadulnak a 19 éves lány "kis problémájától" - vagyis megszakítják Charlie terhességét. 

A lány vakon követte szüleit miután kitálalt otthon, ám Southamptonba érve aktivizálja magát és külön útra indul. Egy célja van: megtalálni Londonban Evelyn Gardinert, aki talán tud segíteni néhány éve eltűnt francia unokatestvére, Rose megtalálásában. Londonban egy megkeseredett, agresszív és nagyon részeg nő fogadja, kétségessé válik, hogy volt-e értelme elszöknie az édesanyjától. Charlie viszont tud szolgálni egy névvel, ami összeköti Eve múltját és Rose-t. Eve elfogadja a megbízatást, hogy segítsen felkutatni Charlie unokanővérét.

Innen indul az utazás, ami Angliától Franciaországig, időben 1947-től visszafelé, egészen 1915-ig tart. Felváltva olvashatjuk Charlie történetét, a 1947-es év májusában zajló kutatást Rose után; illetve Eve 1915-ös visszaemlékezését amikor is beszervezték az Alice hálózatba. 
Német katonai ünnepély Lille-ben, 1915-ben (wiki)
A hálózatban olyan nőket, lányokat küldtek francia városokba, akik ártatlanságuk álcája alatt kémkedhettek. Eve Gardiner egy irodában dolgozik, itt figyel fel rá Cameron kapitány. Rájön, hogy hidegvérrel tud hazudni, és amikor megkérdezi, hogy szeretne e többet tenni a hazájáért, a dadogós, szürke lány határozott igennel felel. Megkezdődik a kiképzése Folkstoneban, majd nemsokára Franciaországba küldik, ahol találkozik a kapcsolattartójával. Ez a személy, akit Liliként ismer meg, az Alice hálózat feje*, aki segít neki beépülni egy lille-i étteremben. A La Lethe a megszállt francia város kis oázisa - ide járnak a németek enni, inni szórakozni és persze pletykálkodni. Nem is számítanak rá, hogy a szende, őzikeszemű, dadogós pincérlány ért németül...

wiki
Bámulatosan erős karaktereket alkotott meg Kate Quinn és a legszebb vagy legszomorúbb, hogy rengeteg vonatkozása valós. *A hálózat feje, a könyvben Liliként becézett nő Louise de Bettignies, akit Alice Dubois álnéven is ismertek, Angliának kémkedve rengeteg fontos információt megtudott, több mint ezer angol katona életét mentve meg az 1915-ös évben. 

A könyvben egyrészt ennek a kémhálózatnak a működését ismerhetjük meg, másrészt Charlie, Eve és skót mindenese, sofőrje, Finn utazását Franciaországban. Ezt a szálat ill. Charlie karakterét éreztem gyengének a könyvben, a mínusz egy csillag neki szól. Egyszerűen idegesített ez a szereplő, a belső monológjaival, a képzelődéseivel, a számolgatásaival. Nem mondom, hogy légből kapott a 'megesésének' története, de mindenképpen valahogy furcsa volt. Másrészt Finn és az ő kapcsolata is kicsit erőltetett - az írónő nem akart minden fejezetben valami kegyetlen és véres eseménnyel szolgálni - ezt egyensúlyozta ki a kettejük közötti feszültség...

Összességében a fent említett hibái ellenére tetszett ez a könyv, nagyon sok érdekességet megtudtam az I. világháború egy részletéről, tetszik ahogy emléket állított a kémhálózatnak. Izgalmas volt a váltott nézőpont miatt - amikor leült az egyik szál, akkor történt valami érdekes a másikban - ezért nehéz volt letenni. A szereplők is üdítően egyediek voltak: főleg Eve karaktere, és a könyv végére megszerettem a Finn - Charlie - Eve triót is. 

Ajánlom a történelmi regények kedvelőinek, vagy azoknak akik szeretik az erős női szereplőkről szóló könyveket. 

4/5

Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Alice network
Oldalszám: 512
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​második világháborút követő felfordulás idején egy amerikai egyetemista lány, Charlie St. Clair teherbe esik hajadonként, és közel jár ahhoz, hogy jómódú családja kitagadja őt. Ráadásul kétségbeesetten kapaszkodik a reménybe, hogy hőn szeretett unokatestvére, Rose, aki a háború alatt eltűnt Franciaország nácik megszállta részén, talán még él. Így amikor a szülei Európába küldik, Charlie Londonba szökik, eltökélve, hogy kideríti, mi történt az unokatestvérével. Ehhez Eve Gardinertől remél segítséget, aki egy iszákos, láncdohányos és rendkívül ellenszenves nő. Neki is van egy titka: egy női kémhálózat ügynöke volt, az Alice-hálózaté. Eve lelepleződött, és meg kellett tapasztalnia a háború legkegyetlenebb oldalát. Először nem akar Charlienak segíteni, ám a fiatal lány egy férfi nevét említi, akit Eve egykor szeretett, és aki gyanúja szerint elárulta a németeknek. Vajon él még a férfi, és más asszonyok végzete is az ő lelkén szárad? Eve elhatározza, hogy kideríti a férfiról az igazat, ezért segítséget ajánl Charlie-nak. Így ketten vágnak neki Franciaországnak: Eve, hogy kiegyenlítse a számlát, Charlie pedig, hogy végre békére leljen.

2 megjegyzés:

  1. Húha! Izgalmasnak tűnik, ráadásul nagyon más, mint azok a könyvek, melyeket olvastam már tőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miket olvastál tőle? Bevallom én csak most találkoztam a nevével :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.