Friss könyvek - Július

június 13, 2018
Joan Sales - Csalóka dicsőség
Megjelenik: 2018. július 1., Jelenkor, 3999 Ft
"A háborúkban mégis az a legrosszabb, hogy utána regényt írnak belőlük" - mondja Joan Sales könyvének felejthetetlen hőse, Juli Soleras. A spanyol polgárháború katalán nagyregénye azonban sokrétűen cáfolja szereplője szavait: egyszerre repít a bombák sűrűjébe, a hátország poklába, a halott frontszakaszok orwelli unalmába és három fiatal levélíró fejébe, akiknek ígéretes jövőjét repeszgránátként tépi szét a háború. A három elbeszélésfolyam három férfi és egy nő kapcsolata köré fonódik, s miközben velük együtt veszítjük el illúzióinkat, és leszünk reményteli suhancokból tökéletlen felnőttek, csak egyvalamiben lehetünk biztosak: a háborúban, akár az életben, semmi sem fekete-fehér.
Joan Sales (1912-1983) lázadó jogászhallgatóból lett a köztársasági oldal tisztje, majd költő, író, kiadó, Dosztojevszkij és Kazantzakis fordítója és a katalán ügy rendíthetetlen szószólója. A Csalóka dicsőség a katalán irodalom egyik legfontosabb műve.

V. E. Schwab - A ​Fényigéző (A mágia árnyalatai 3.)
Megjelenik: 2018. június 20., Ventus Libro, 3990 Ft
V. E. Schwab a Mágia Árnyalatai trilógia magával ragadó, pompás fináléjában eldönti a négy mágikus London közötti küzdelmet.
Londonok buknak el, királyságok virágoznak fel, mialatt sötétség söpör végig a Maresh Birodalmon – s a mágia törékeny egyensúlya immár a múlté. A Gyülekező árnyak folytatásában a már megismert főhősök, Kell antari és Szelina Bard, valamint régi ellenségeik sorsa új fordulatot vesz.

Han Kang - Nemes ​teremtmények
Megjelenik: 2018. július 2., Jelenkor, 2999 Ft
1980 májusában Dél-Koreában a diktatúra ellen tüntetnek a diákok. A hatalom válaszul bejelenti a szükségállapotot, kivezényli a hadsereget, és a katonák meggyilkolnak több száz fiatalt. A diákok, köztük tizennégy-tizenöt éves gimnazisták gyűjtik össze a harcokban elesett társaik holttestét, hogy azonosíthassák és eltemethessék őket. Ebből a tragédiából bomlik ki az áldozatok és a gyászoló túlélők története. Meg egy diktátor vezette rezsimé.
Elmesélni az elmesélhetetlent – erre vállalkozik a Nemzetközi Man Booker-díjas Növényevő szerzője. Han Kang második magyarul megjelenő regényében hazája, Dél-Korea elfojtott traumájának, a szülővárosában történt 1980-as véres kvangdzsui mészárlásnak állít emléket.


R. M. Romero - A ​krakkói babakészítő
Megjelenik: 2018. július 3., Maxim Kiadó, 2999 Ft
Babaországban varázslat van. 
Az emberek országában háború van. 
Mindenütt fájdalom. 
De az összefogásban van remény.
Karolina élő baba, akinek királyát és királynőjét letaszították a trónról. Ám amikor egy furcsa jó szél elviszi Babaországból, Krakkó városában, Lengyelországban találja magát, a Babakészítő társaságában. A Babakészítő fájdalmas múltú, rendkívüli, varázserejű férfi. 
A Babakészítő már régóta egyedül él, ám Karolina bátor és szeretetteljes társaságában néha újra mosolyog, sőt, összebarátkozik egy hegedűssel és a lányával… miután sikerül túltennie magát a döbbeneten, hogy a baba beszél hozzá. Újonnan meglelt boldogságukat azonban tönkreteszi az, hogy a nácik megszállják Németországot. Karolina és a Babakészítő hamar rájön, hogy zsidó barátaik nagy veszélyben vannak és elhatározták, hogy bármilyen kockázatot vállalva segítenek nekik.

Kevin Kwan - Kőgazdag ázsiaiak
Megjelenik: 2018. július 3., Kossuth Kiadó, 3990 Ft
"Amikor Rachel Csu, a fiatal, intelligens New York-i egyetemi tanár beleegyezik, hogy a nyarat Szingapúrban töltse barátjával, a szintén egyetemi tanár Nicholas Younggal, egy szerény, békés családi fészket képzel el, ahol azzal a férfival töltheti majd az idejét, akihez egyszer talán férjhez megy. Úgy tervezik, kipihenik a munka fáradalmait, és egyben hivatalosak Nick gyerekkori barátja, Colin Khoo és a gyönyörű Araminta Lee világraszóló esküvőjére is.
A lány nem is sejti, hogy Nick otthona történetesen egy palota, hogy többet ül majd magánrepülőgépen, mint autóban, és hogy a legfurcsább, legőrültebb, leggazdagabb emberek fogadják, akikkel életében addig találkozott.
Szatirikus, eredeti humorral átszőtt portré, letehetetlen olvasmány elképesztő gazdagságról és fényűzésről. A Kőgazdag ázsiaiak trilógia bepillantást enged az ázsiai sznob nagyvilági körök életébe, lenyűgöző módon ábrázolja a régi és az újgazdagok közötti ellentéteket, a családi kötelékeket és az ezzel járó - gyakran kínos - kötelezettségeket.
A trilógia következő kötetei: Kőgazdag barátnő; Kőgazdag problémák

Marissa Meyer - Heartless - Szívtelen
Megjelenik: 2018. július 6., Könyvmolyképző Kiadó, 3499 Ft
A Szív Királynő valaha csak egy szerelemre vágyó fiatal lány volt.
Bár Catherine az egyik legkelendőbb fiatal hölgy Csodaországban, és a házasodni kívánó Szív Király kedvence, őt mégis egyebek foglalkoztatják. Ínycsiklandó süteményeket süt, és a leghőbb vágya az, hogy pékséget nyisson a legjobb barátnőjével. Az édesanyja szerint ilyen gondolatok azonban nem méltók egy olyan fiatal lányhoz, aki akár királyné is lehetne.
Cath megismerkedik Jesttel, a jóképű és titokzatos udvari bolonddal. Életében először valódi vonzalmat érez valaki iránt. Kockáztatva, hogy vérig sértik a Királyt és éktelen haragra gerjesztik Cath szüleit, a két fiatal titkos, viharos kapcsolatba bonyolódik. Cath a saját szerencséjének kovácsa akar lenni, és a maga módján akar szerelembe esni. Ám a sorsnak más tervei vannak e varázslatos, őrült és szörnyetegekkel teli vidéken...

Alan Moore · Dave Gibbons - A ​teljes Watchmen
Megjelenik: 2018. július 16., Fumax, 9 995 Ft
Alan ​Moore és Dave Gibbons világhírű alkotása nemcsak minősége okán a képregények képregénye, hanem a mai napig a bestseller-listák éllovasa is.
A Watchmen cselekménye a nyolcvanas években játszódik egy alternatív, a nukleáris háború szélére sodródott Amerikában, ahol a néhány törvényen kívül helyezett, többnyire kiöregedett és cseppet sem hősies szuperhős azzal szembesül, hogy valaki rájuk vadászik.
A Watchment minden idők legfontosabb képregényeként tartják számon, de nem csak ebben a művészeti ágban számít korszakalkotónak: megjelenésekor a legjobb sci-fi műnek járó Hugo-díjat is elnyerte a Locus mellett, a Time magazin pedig 2005-ben egyedüli képregényként beválogatta a minden idők száz legfontosabb regényét tartalmazó toplistájára.
A Watchmen olyan meghatározó műalkotás, amelyet a modern irodalom és képzőművészet legnagyobbjaival emlegetnek egy lapon. Nem csupán olvasmányos és magával ragadó, a történet mélyében olyan jelentésrétegek, ezerarcú szimbólumok húzódnak meg, amelyek első olvasásra nem nyilvánvalóak. Végre a magyar közönség is luxus kivitelű, digitálisan felújított, egykötetes kiadásban élvezheti.
A kötet a teljes 12 fejezetes Watchmen képregényt, és a fordító, Bárány Ferenc jegyzeteit tartalmazza.

Milly Johnson - Délutáni ​tea a Napraforgó Kávéházban 
Megjelenik: 2018. július 16., Pioneer Books, 3999 Ft
A Napraforgó Kávéházban a délutáni tea legfontosabb hozzávalója egy jó adag barátság és csipetnyi szeretet.
Connie élete fenekestül felfordul, amikor megtudja, hogy férje, Jimmy Diamond, akivel huszonnégy éve él őszintének hitt házasságban, azt tervezi, elhagyja őt a szemtelenül fiatal és szőke titkárnőjéért.
Maradék önbecsülésének megmentésére bosszút forral. Célja eléréséhez szüksége van férjével közösen alapított takarítócégük, a Diamond Shine alkalmazottainak segítségére, akikről Napraforgó kávéházbeli találkozóik során kiderül, hogy egytől egyig csupa szív lányok és asszonyok, és a takarítás mellett szoros barátság is összeköti őket.
Vajon képesek lesznek a Napraforgó Kávéház hölgyvendégei arra, hogy minden foltot eltüntető tisztítószereikkel megszabadítsák Connie-t a sérelmeitől és a fájdalmától?

Lauren K. Denton - Menedék 
Megjelenik: 2018. július 24., Pioneer Books, 3999 Ft
Sara Jenkins a nagyanyja temetésére utazik Sweet Baybe. Arra számít, hogy az ilyenkor szokásos jogi ügyletek rendezését követően gyorsan vissza is térhet megszokott életébe New Orleansba, ahol egy antik lakberendezési boltot vezet. Nagyanyja, Mags azonban ráhagyja a Menedék panziót, Sara gyerekkorának helyszínét, ami jelenleg két idős házaspár otthona. Egyetlen dolgot kér csak unokájától: újítsa fel a házat, hogy annyi év után végre eredeti pompájában ragyoghasson. 
Sara eleget tesz Mags kérésének, és nekilát élete eddigi legnagyobb szabású felújítási munkájának. A gyors látogatásból hónapok lesznek, és már nemcsak gyerekkori emlékei, hanem egy új szerelem is marasztalja. Közben előkerül egy régi láda a padlásról, tele olyan dolgokkal, amik nagyanyja eddig ismeretlen életébe nyújtanak betekintést. Mags idős barátai segítségével Sara feltárja nagyanyja rejtélyes múltját: a bátor és szenvedélyes tetteket, és azokat a döntéseket, amelyek örökre megváltoztatták Mags és családja életét. 

Amikor egy pénzéhes ingatlanfejlesztő jelenik meg a színen, és a panzió lebontásával fenyegeti Sarát, a nőnek döntenie kell: Sweet Bayben marad és harcol a házért és azokért az emberekért, akiket mélyen a szívébe zárt, vagy újra maga mögött hagy mindent, és visszatér sikeres, ám magányos életéhez New Orleansba.

Alain de Botton - A szerelem csapásai 
Megjelenik: 2018. július 26., GABO Kiadó, 2990 Ft
Rabihnak és Kirstennek vacsorapartikon és kávézáskor gyakran felteszik a kérdést: hogyan ismertétek meg egymást? A válasz könnyen jön, kedves sztori, mindketten szívesen mesélik. Van azonban egy második része is a történetnek, csak erre sosem kérdeznek rá: mi történt utána?
Rabih és Kirsten megismerkedtek, egymásba szerettek, és összeházasodtak. A történetük közmegegyezés szerint itt véget is ért. Pedig épp csak elkezdődött.
A szerelem csapásai egy házasság története, a vágy ébredésétől a valódi elköteleződéssel járó örömökön és félelmeken át a közös élet során felszínre bukkanó problémákig. Provokatív regény a modern párkapcsolatokról és arról, hogyan lehet túlélni őket.

Harry Potter - Mézesfalás - Finomságok illatos könyve
Megjelenik: 2018. július 27., Kolibri Kiadó, 2999 Ft
A Harry Potter-filmek tele vannak lenyűgöző és ínycsiklandó édességekkel.
De nem kell a Mézesfalásig menned, hogy megismerd ezeket a finomságokat: kapard le a védőréteget a lapokról, és már érezheted is az édességek illatát!
Éld át újra Harry Potter történetének ínycsiklandó pillanatait ezzel a gyönyörű, illatosított könyvvel, amelytől mindenkinek összefut a nyál a szájában!

Federico Baccomo - Anna éppen hazudik
Megjelenik: 2018. július 31., Metropolis Media, 3290 Ft
Tudni ​akarod, ha hazudnak neked? A mobilod megmondhatja. Persze egy ingyenes appnak is lehet nagy ára…
Riccardo Merisio élete egy nehéz szakaszán jutott túl, de fokozatosan újra megtanult mosolyogni. Új állása van, és egy kolléganőjével talán valami komolyabb kapcsolat is elkezdett kibontakozni. Egy este azonban, miközben Annával csetel, megjelenik egy felirat a mobilja kijelzőjén, ami arra utasítja, töltsön le egy WhatsTrue nevű applikációt.
A felszólítás elől nem sikerül kitérnie, és attól a pillanattól kezdve, hogy az app föltelepült, különös dolgok történnek: a beérkező üzenetek mind nagyobb része mellett tűnik fel egy kis, figyelmeztető sor, miszerint az illető épp hazudik. Vajon mi ez? Valami pimasz reklámfogás? Vagy a program valóban képes megállapítani, mikor nem mond igazat az ember?
Riccardót egyre inkább hatalmába keríti a paranoia, már szinte senkiben sem bízik, s úgy érzi, leomlanak a határok a valóság és a képzelet között.
Federico Baccomo intelligens és eredeti regényében semmi sem fekete vagy fehér. A szereplők egyszerre csalók és megcsalatottak, miközben a történet korunk releváns kérdéseit feszegeti: Párkapcsolatunk kezelését milyen mértékben bízhatjuk rá a modern technológiára? Épülhetnek-e őszinte érzelmek hazugságokból álló alapokra? Érdemes-e a tökéletességet hajszolni, vagy alkudjunk meg, és próbáljunk egyszerűen boldogok lenni?

Mary Ann Shaffer és Annie Barrows - Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Megjelenik: 2018. július 31., Park Könyvkiadó, 2950 Ft
A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság című regény először 2008-ban jelent meg Amerikában, számos nyelvre lefordították, a magyar olvasókhoz 2010-ben jutott el. A zajos siker után időről időre hírek kaptak szárnyra a történet megfilmesítéséről, és végül a filmet idén áprilisban mutatták be a Dowton Abbey című sorozatból ismert Lily James főszereplésével. A magyarországi premier augusztus 10-én lesz a Netflix műsorán. 
1946 januárjában a Londonban élő Juliet Ashton levelet kap egy ismeretlen férfitól a csatorna-szigeteki Guernsey-ről. A levél írója elmeséli, miért alakították meg a második világháború alatt, a német megszállás idején a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot, és hogyan segítette a sziget lakóit abban, hogy átvészeljék a háborút. Így kezdődik a szívet melengető, varázslatos kisregény, melyben levélváltásokból, apránként rajzolódik ki előttünk a festői Guernsey-n élők humorral átszőtt, embert próbáló története.

Mary Ann Shaffer, aki 2008 februárjában hunyt el, szerkesztőként, könyvtárosként és könyvesbolti eladóként dolgozott. A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság volt az első regénye. Unokahúga, Annie Barrows, aki már nagybeteg nagynénje kéziratán az utolsó simításokat elvégezte, Észak-Kaliforniában él, és gyermekkönyveket ír.

3 megjegyzés:

  1. A kávés kelleni fog! De ez a krakkói babás is nagyon jónak tűnik! :)

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom a kávéshoz, az nálam beszerzendő lesz, de valóban, a krakkói babás is érdekesnek tűnik. Pedig jó lenne most már egy kis uborkaszezon, hogy ne essünk kísértésbe.

    VálaszTörlés
  3. A kávés engem is nagyon érdekel, a babás szintén, plusz a Kőgazdag ázsiaiakra már az angol kiadásra felfigyeltem (jobb volt a borítója :D).
    Nikkincs - egyetértek! :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.