Új köntösben

április 01, 2018
Az utóbbi időben megjelent, vagy meg fog jelenni több régi kedvenc, vagy számomra kedves könyvnek az új kiadása, aminek nagyon örülök - egyrészt azért, hogy újra lehet majd kapni őket, másrészt így még többen felfigyelnek ezekre a könyvekre, írókra. A teljesség igénye nélkül mutatom, mik azok amiket akár - újra - a polcomra tennék.

A Gyűrűk Ura - tavaly őszi megjelenés, pár hete a könyvtárban volt lehetőségem megcsodálni élőben is. Meggyőztem magam, hogy majd egyszer beszerezzem - javított a szöveg, keménykötés, és csodaszép a fekete borító.

J. R. R. Tolkien - A Gyűrűk Ura I-III.
Megjelent: 2017. november 30., Európa Kiadó, 9990 Ft
"A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig -legalábbis terjedelmét tekintve- alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében - vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündérek, féltündék, az ősi Nyugat-földe erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az emberfajnak.Különös világ ez az emberfölötti -vagy emberalatti- lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs."(Göncz Árpád)A mű első megjelenésének ötvenedik évfordulója alkalmából alaposan felújított angol kiadás nyomán mi is gondos ellenőrzésnek vetettük alá a könyvet, ennek eredménye ez az indexszel és újrarajzolt térképekkel ellátott, pontosabb magyar szöveg. Reméljük, minden Tolkien-rajongó örömét leli benne.
A Sosehol volt az egyik első Gaimanon, és ez volt az oka, hogy beleszeretettem az író könyveibe. Mégis ez a könyv még mindig nincs meg nekem, ezért az új kiadást szeretném beszerezni. A borítón kívül a szöveg is újra van korrektúrázva, szóval tényleg 'megéri' megvenni :D

Neil Gaiman - Sosehol
Megjelenik: 2018. április 16., Agave Kiadó, 3280 Ft
Richard Mayhew egy fiatal üzletember jó úton a fényes karrier, szép feleség és kellemes élet felé… ami mind semmivé lesz, amikor egy bajba jutott lány segítségére siet. Jótette jutalmául a hétköznapi Fenti Londonból átkerül a baljós, sötét Lenti Londonba, az elveszett idők, elveszett helyek és elveszett emberek bizarr világába. Különös társaságba csöppen: Ajtó – a lány, akin segített – nemesi származású és szülei gyilkosát keresi; de Carabas márki kétes szívességeket behajtva éli még kétesebb életét; Vadász a világ legnagyobb szörnyeit hajszolja.A csatornák és metróalagutak labirintusában velük kell boldogulnia Richardnak, hogy segíthessen másokon és így segíthessen magán is. Vajon megleli-e azt az életet, amelyet már jóval korábban elveszített, mint hitte?
Joanne Harris a Librinél: A St. Oswald fiúiskola után jött a Csokoládé új kiadása, nemrég megjelent az Ötnegyed narancs is a kiadónál. Nekem nagyon tetszenek az új borítók - az Ötnegyed narancsnál a hátborzongató aspektusát erősítik a könyvnek, amire talán mostanában inkább felfigyelnek, mint régen a gasztroregény vonulatra. A lényeg, hogy JH új kiadások! ❤

Joanne Harris - Ötnegyed narancs
Megjelent: 2018. március 21, Libri Kiadó, 3499 Ft
Framboise életének alkonyán visszatér szülőfalujába, a Loire menti festői kis településre. Rendbe hozza a házat, valamint a gazdaságot, ahol felnőtt, s vendéglőt nyit, amely hamar népszerű lesz a helyiek körében. A múlt azonban nem hagyja nyugodni.A II. világháború idején Mirabelle, Framboise édesanyja egyedül neveli gyermekeit, miközben próbál talpon maradni a nehéz időkben. A szívét olyannyira megkeményítette, hogy érzelmeit és szeretetét egyedül a főzésen keresztül képes kimutatni. A szerető anya hiánya, a háború, az édesapa elvesztése mélyen érinti a gyerekeket, akik egy saját, kegyetlenkedéstől sem mentes világot alakítanak ki maguknak. Eközben észrevétlenül sodródnak bele egy német katona, Tomas Leibniz bűvkörébe, s élelmiszerért, csecsebecsékért cserébe apróbb információkat szállítanak a megszállóknak. A falu közössége mindezt nem nézi jó szemmel: a mélyben egyre csak forrnak az indulatok, hogy aztán a felszínre törve megmutassák, mi mindenre képes az ember...Joanne Harris baljóslatú regénye ugyanolyan felkavaró és magával ragadó, mint a szerző világszerte híressé vált kötete, a Csokoládé.
Nektek vannak régi kedvenceitek, amik új köntöst kaptak? :)

1 megjegyzés:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.