Philip Pullman - La Belle Sauvage

Az Úr Sötét Anyagai után itt van az előzménykötet, mely szintén egy trilógia (A Por Könyve) első része. A Ciceró Kiadó a világpremierrel egy időben, tavaly októberben jelentette meg ezt a könyvet. A borító szépen illik a többi mellé - szintén Cserny Timi Pookah munkája - viszont a kiadás, (talán a sietség miatt) több sebből is vérzik. A La Belle Sauvage-ról már előzetesen több molyos karcban olvastam, hogy milyen hibák tarkítják. A betűkihagyásokat, vagy névcseréket már fel se venném, de azért az súlyos hiba, hogy mondatok tűntek maradtak ki. A negatív bevezető után jöjjenek a dicsérő szavak, mert maga a történet tetszett.

Malcolm (tumblr)
A könyv tíz évvel Az arany iránytű/Északi fény előtt játszódik, amikor is Lyra Oxfordba kerül, először az apácákhoz, majd ahogy már tudjuk, a Jordan Kollégiumba. A főszereplőnk az apácákkal szembeni fogadóban élő fiú, Malcolm. Szüleié a Pisztráng nevű fogadó, ahol a fiú gyakran kisegít, felszolgál és érdekes beszélgetéseket is elcsíp. Így keveredik bele végül egy kémhálózat tevékenységébe, aminek célja, többek között, Lyra védelme.

Lord Asriel és Lyra (tumblr)
Malcolm dr. Hannah Relf professzor asszonnyal kerül kapcsolatba, aki az oxfordi aletiométert tanulmányozza - a fiú nem csak ellátja őt információkkal a körülötte zajló dolgokról, hanem könyveket is kap kölcsön tőle. Malcolm nagyon szimpatikus karakter: okos, talpraesett, nem riad vissza a házimunkától, gyorsan tanul és szeret segíteni. Nagyon tetszett a könyvmoly éne, a folyamatos felfedezései. Érdekes fiú, mert az értelmének fejlesztésén túl, erősen érdeklődik a műszaki dolgok iránt is - legyen az egy hajó megjavítása, asztalosmunka, vagy egy kisbaba ellátása.

A kötet címe a hajójának a neve, ami többször is fontos szerepet kap a történetben. A könyv elején már gyűlnek a baljós jelek, és minden arra mutat, hogy nemsokára egy nagy áradást kell átvészelniük a Temze folyó mentén élőknek. Malcolmot ezen túl aggasztja egy egyházi szervezet, amely árulókat farag a diáktársaiból, ill. a kisbaba Lyrát is félti a megjelenő érdeklődőktől.

forrás
A könyv első része jobban tetszett - amikor megismertem a karaktereket, a helyszínt; a második nagy rész (Az árvíz) zavaros és túlírt volt számomra. Nem kaptunk több fura jelenségre sem magyarázatot, de ahogy sejthető Malcolm és egy segítője sikerrel járt a történet végén. Túl sok misztikus dolog lett belezsúfolva ebbe a második részbe, de furán jött ki, hogy említ egy-egy természetfeletti jelenséget aztán már ugrunk/evezünk is tovább... Másrészt a könyv végére már untam Malcolm ember felett teljesítő karakterét - úristen, hisz még csak 11 éves! Na és az útitársa iránt ébredező érzelmei is elég erőltetettek és valahogy Lyrát idézete A borostyán látcsőből.

A hibái ellenére ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretnék megismerni Pullman fantáziavilágát, akár úgy is, hogy még nem olvasták Az Úr Sötét Anyagai trilógiát, aki meg szerette az úgyis kíváncsi rá.

3/5

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: La ​Belle Sauvage
Sorozat: A Por Könyve 1.
Oldalszám: 478
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A tizenegy éves Malcolm Polstead és daimónja, Asta a szüleivel él az Oxford környéki Pisztráng Fogadóban. A Temze folyó túloldalán – amelyen Malcolm gyakran hajózik imádott kenuján, a La Belle Sauvage-on – áll a Goodstow Apátság, az apácák otthona. Malcolm megtudja, hogy az apátságban féltve őriznek egy leány csecsemőt, Lyra Belaquát, akit többen is el akarnak rabolni… Közben a sűrű esőzések miatt az emberek soha nem tapasztalt árvíz közeledtéről beszélnek…„Mindig szerettem volna elmesélni, hogy Lyra hogyan került a Jordan Kollégiumba. Miközben ezen gondolkoztam, megjelent előttem egy hosszú történet, amely Lyra csecsemőkorában kezdődik és felnőttkorában végződik. Ebben a kötetben Lyra még kisbaba, a következőben pedig húsz éves. A harmadik és egyben utolsó résszel kapcsolatban lakat van a számon…” (Philip Pullman)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.