Yael Adler - Bőrügyek

november 26, 2017
A Park Kiadó „Ügyek” sorozatából ez az első könyv, amit elolvastam, de nem az utolsó. A sorozat elsőként megjelent tagjára, a Bélügyekre már egy ideje felfigyeltem, sőt még a 444 is írt egy frappáns cikket, amivel felhívta a figyelmünket, hogy alapvetően rosszul csinálunk valamit :D
A Bőrügyekről legutoljára Kialakító egyik videójában hallottam, és eldöntöttem, hogy kiművelem én is magam e téren.

Dr. Yael Adler, a könyv írója szakértő a témában: bőrgyógyász, rendszeres előad érthető és szórakoztató formában. A könyvben is hozza a humorosan informatív stílust, ami miatt csak úgy repültek az oldalak és már csak azt vettem észre, hogy a végére értem! Többször fel is nevettem, bár szerintem ugyanennyiszer is rándult grimaszba az arcom a testünkön zajló folyamatokról, vagy betegségekről olvasva.

A könyv öt nagy fejezetében megismerkedünk a bőr szerkezetével - felidéződtek bennem a középiskolás bioszórák -, alapvető működésével, a károsodásával - betegségekkel. Külön fejezetet kapott a szexualitás és a nemi betegségek. A könyv végén pedig a táplálkozás illetve a psziché és a bőr állapotának összefüggéseibe avatott be a doktornő.

Sok újdonságot tartalmazott a könyv számomra, nem csak a különféle betegségekről, hanem a szépségipar megtévesztő húzásairól is. Alapvetően egy egészséges bőrnek nem kell semmiféle kence, úgymond önellátó. A cellulitisz krémek sosem fognak hatni, vagy nem tartósan és igaz ez a mindenféle antiaging termékre is. A bőr belülről, megfelelő vitaminokkal kell táplálni, vigyázni az egészségünkre, jól érezni magunkat és ez fog meglátszani rajtunk.

Mire fogok ezután figyelni?
- az illat- és színezékmentes szépségápolási dolgokat (szappanok, tusfürdők) fogom előnyben részesíteni
- nem vállalom be a régóta tervezgetett tetoválást - nagyon szemléletesen vette el a kedvem...
- mellőzöm a fizikai bőrradírokat – ezt a folyamatot már egy ideje elkezdtem Tindigo hatására
- igyekszem kevesebb cukrot és tejet magamhoz venni
- minden évben megnézetem az anyajegyeimet
- fényvédő-fényvédő-fényvédő!

Amit hiányoltam - a hajápolásról írhatott volna többet, illetve a szőrtelenítés veszélyeiről, a szőrtüszőgyulladásról pl. Ettől függetlenül egy jól sikerült könyvről van szó, ami eloszlat jó néhány tévhitet, illetve szimpatikus volt a humoros stílus, és azok a részek amikor a testkép megítéléséről írt.

5/5

Kiadó: Park
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Haut nah. Alles über unser grösstes Organ
Oldalszám: 352
Ár: 3450 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"A ​bőr a lélek tükre, a képernyő, amelyen láthatóvá válnak a bensőnk, a tudattalanunk történetei. Jó bűnügyi technikusok módjára megszállottan közvetett bizonyítékok után kutatunk a bőrön. A nyomok néha mélyen bevezetnek minket a test belsejébe. Hirtelen felfedezzük, hogy a bőr elmeséli, ha a lélek hiányt szenved valamiben, beszámol stresszről, a lelki egyensúly hiányáról, vagy a szerveinkről és táplálkozási szokásainkról.A ráncok gondokról és örömről árulkodnak, a hegek sérülésekről, a merevre botoxozott mimika az öregedéstől való félelemről, a lúdbőr félelemről vagy kéjről, a pattanások némelyike pedig arról, hogy túl sok tejet, cukrot vagy fehér lisztet fogyasztunk vagy érzékenyek vagyunk rájuk. A túlsúly oda vezet, hogy bőrredők alakulnak ki, bennük fertőzés léphet fel; a száraz vagy a verejtékező bőr sokszor azt jelzi, hogy baj van a pajzsmirigy működésével. A bőr olyan, mint egy nagy képeskönyv, tele nyilvánvaló és rejtett nyomokkal és utalásokkal. Aki tud olvasni a nyomokból, ámulva tapasztalhatja, hogy a látható sokszor elvezet a láthatatlanhoz.A bőrünk lenyűgöző szerv, az emberi szervek közül a legnagyobb. Csodálatos alkotás! Ez a könyv abban kíván segíteni, hogy a rajta lévő nyomokkal együtt jobban megértsük bőrünket – s vele együtt saját magunkat is. Ismerjük meg együtt ezt a csodát, és meglátod, tested végiglúdbőrzik az izgalomtól!"

5 megjegyzés:

  1. Érdekesnek tűnik a könyv. Kitér esetleg különböző bérbetegségekre is, mint pl. ekcéma, pikkelysömör?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, elég sokról ír, de csak általánosan persze. A különféle ekcémákról, allergiákról, pikkelysömörről, csalánkiütésről, meg többféle nemi betegségről.

      Törlés
  2. Mit írt a tetoválásról? egy barátnőm mesélte, hogy a kórházban a hematológián sok tetovált lányt kezeltek, amikor épp ott járt, a franc se gondolta, hogy ennyire veszélyes, pedig épp a másodikat tervezgettem, nagyon szeretnék még egyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyrészt, hogy a bőrnek mekkora trauma a folyamat, utána a festékanyag okozta irritációról, ha veszélyes anyag van benne akkor az később okozhat rákot is, illetve, hogy a festék egy része nem marad meg azon a felületen, hanem elterjedhet a test többi részében is.

      Törlés
    2. Ja, akkor kb. ugyanaz. :/ köszi a választ, egy akkor nekem is elég lesz. Amúgy tök érdekes, hogy ennek nincs nagyobb visszhangja, mert azért ez elég durva.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.