Gaura Ágnes - Túlontúl

A megjelenése óta nézegettem ezt a könyvet, Gaura Ágnestől még nem olvastam semmit, de vonzott a magyar mesevilág új feldolgozását ígérő történet. A könyvet végül a kiadója kihagyhatatlan szeptemberi akciójában rendeltem meg és Nita volt olyan kedves és elhozta nekem. 
Ez tipikusan az a regény, amit nem jó kis részletekben olvasni, így a tegnapi napot kihasználva mélyedtem bele jobban.

Főszereplőnk Berenczi Liliom Budapesten él, egy multinál dolgozik. Éppen szakított a barátjával és hazaköltözik a szüleihez. Életében ezután nemsokára három férfi is megjelenik, és ő köztük őrlődik. 
A jelenbeli valóságot váltogatják az Erdélyben és Csallóközben található tündérvilág területein (Aranykert és Tündérkert) játszódó fejezetek. Megtudjuk, hogy sok-sok évvel ezelőtt két szerelmes miatt szétszakadt a tündérek birodalma, az uralkodópár pedig tizenhárom évente gyerekeket 'áldoz' fel az Ördögnek.

Kovács Péter illusztrációja - moly.hu
Liliom egy érdekes lány: tündérmeséken szocializálódott, utál döntéseket hozni, jó humora van és kész bármikor hülye helyzetbe hozni magát :D Egy nap a kedvenc antikváriumában talál egy érdekes mesekönyvet, ami intenzív virágillatot áraszt és az első találkozás szó szerint leveszi a lábáról. Ekkor találkozik Szilárddal, a jogásszal, aki egyből felajánlja segítségét (és egy laposüveget). Innen indul a csipkelődő párbeszédekkel tarkított kapcsolatuk. Kiderül, hogy Szilárd is az Aranykert nevű multinál dolgozik mint Lili. Csak hogy ne legyen egyszerű a kapcsolatuk - Lilit egy hülye véletlen miatt hírbe hozzák a kisfőnökkel, Leventével, aki úgy tűnik valóban érdeklődik a lány után. Plusz még megjelenik Szilárd kicsit furcsa bátyja, Farkas is...

A tündéreknél játszódó részek közül az Aranykertiek tetszettek jobban, ahol maga a tündérkirály és királynő - Árnyék és Ilona szerepelt.
A Tündérkertben, ami egy kis sziget egy álomba merült tündérlánnyal és két idegesítő manóval - sokszor informatívabb volt, és többször jókat mosolyogtam a manók beszólásain, de elég hamar idegesíteni kezdek. 

Akkor most áttérek arra, hogy mi nem tetszett ebben a könyvben - ami ha nem a saját példányom, lehet már az első negyede után olvasatlanul végzi: 
- borzasztó sok ismétlés van benne,
- unalmasak és sokszor erőltetettek voltak a párbeszédek,
- a mesei utalások, elemek már a könyökömön jöttek ki,
- néhol zavaros volt a tündérvilág és az ördöggel kötött alku - a könyv végére azért letisztázódott, de ez az a zavaros élmény maradt meg bennem.
"Egy ölelésben benne van minden, ami csak adható. Minden!"
Mi tetszett benne?
-  a magyar mesevilág új köntösben, 
- a könyv utolsó negyede, amikor már kitisztult a kép,
- a nyelvi humor és popkulturális utalások! :D
"Ha egyvalamire rájöttem Tündérországban, akkor az az, hogy nem felejteni kell, hanem megtanulni együtt élni az emlékeinkkel."
Összességében egy rendhagyó könyvről van szó, ami érthető módon vált ki rajongást, nekem az elején meg kellett küzdenem pár dologgal, de ettől függetlenül egy jó élményként marad meg bennem:

4/5

Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 616
Ár: 4490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Mindig ​az Ördög győz – tartja a mondás Tündérföldön is, ami a mesés Erdélytől a rejtélyes Csallóközig Nagy-Magyarország árnyékvilágaként rejtőzik az ismert valóság mögött. Egykor erős és örökkévaló birodalom volt, de egy bűverejű szerelem feldúlta ember és tündér szövetségét, és az Ördög véghezvitte a lehetetlent: áthatolhatatlan Árokkal kettészakította, ami egynek rendeltetett. Hatalmát egy tiltott csóknak köszönhette, és átkát csakis egy újabb csók törhetné meg – ám a szerelmesek évszázados álomba dermedtek a birodalom két végében, és azóta sem akadt senki, aki át tudott volna kelni az Árkon, hogy segítsen egymásra találniuk. A megváltó csók egy nap mégis kiszabadul Tündérföldről, útra indul egy utazókönyv segítségével, és végül a Budapesten élő Liliomig jut – ám a tündérmeséken nevelkedett lány nem is sejti, hogy Tündérország sorsa összefonódott az övével. Az utazókönyv varázsa az ő korántsem mesés életét is felborítja, így kettős feladat vár rá: ahhoz, hogy felismerje a mágikus világ sugallatait, neki is meg kell találnia az igaz szerelmet. A kultikus Boriverzum-sorozat alkotója, Gaura Ágnes ezúttal a magyar tündérmesék világába vezeti olvasóit – a somorjai templomon is túl, az Aranyerdőn, Ezüsterdőn és Rézerdőn át egészen a Csörsz-árok legendájának varázslatos újraértelmezéséig.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.