Sara Pennypacker - Pax

szeptember 18, 2017
Egy időben keresgéltem rókás olvasmányokat, és erre a könyvre is felfigyeltem már a megjelenésekor. Alapvetően gyerekeknek szól, de örültem neki, hogy elolvastam. Ez egy komolyabb és nagyon szép történet, ami sokféle beszélgetést és gondolatot elindíthat bárkiben, aki elolvassa.

Peter 8 éves, amikor az erdőben sétálva rátalál Paxra, az árván maradt 2 hetes rókakölyökre. A fiú nemrég veszítette el anyukáját egy balesetben, feltámad benne a gondoskodás vágya és hazaviszi a kölyköt. Apja elég szigorú ember, de elfogadja Peter döntését. 

4 évvel később közeleg a háború, Peter apja is bevonuln. A fiát elviszi a nagyapjához egy másik városba - viszont Paxot el kell engedniük, mert apja szerint a nagyapa nem viselné el a szelíd rókát maga körül. Peter szívszakadva, de engedelmeskedik apjának, otthagyják az erdőben a rókát. Pax eleinte nem érti mi történt vele, de megpróbál úrrá lenni a helyzeten. Peter sem nyugszik sokat, már az első éjjel elszökik, és elindul gyalog visszafelé, hogy megtalálja a rókáját. 

Kettejük történetét váltott szemszögből követhetjük - Pax szála szerencsére nem degradálódik le egy beszélő állatka szintjére, gondolatokat - érzéseket olvashatunk róla, de az ő fejezeteinek nagy része leírás. 

A történet nincs konkrétan időhöz és helyhez kötve, de Amerikát ismerhetjük fel benne, de itt az országon belül harcok dúlnak a vízért. Ez a rész konkrétan nincs kibontva, hanem a háború ára, a pusztítás hatása válik fontossá. Ezt több szereplő szintjén láthatjuk: egy kis rókacsaládtól kezdve, Peter apjától egy magányos asszony sorsáig. 

Peter a szökése során nem csak Paxot keresi, hanem önmagát is - ebben szerencséjére lesz egy jó mentora, aki nem csak fizikailag, de lelkileg is felkészíti az előtte álló útra.
"Az igazságot sokszor akkor a legnehezebb felismerni, ha saját magadról van szó. Mert ha nem akarod megtudni, mindent meg is fogsz tenni, hogy elrejtsd."
Pax is fejlődik természetesen - megtudja, hogy az emberek lehetnek kegyetlenek, megismerkedik fajtársaival és elkezdi kibontakoztatni a saját képességeit is.

A könyv befejezése sem lett szirupos, hanem életszerű - a változás elkezdődött mindkettejükben és a sorsuk ennek megfelelően fejlődik. Ajánlom ezt a regényt kiskamasz kortól - komoly, szép történet a felnőtté válásról, a magunkkal hordott terhekről, az önmegismerésről, a felelősségről.

5/5

Kiadó: Könymolyképző
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Pax
Oldalszám: 248
Ár: 2799 Ft
Borító: 5/5

A könyv honlapja

Fülszöveg:
Pax és Peter azóta elválaszthatatlanok, hogy a fiú magához vette az elárvult kisrókát. Ám egy nap megtörténik az elképzelhetetlen: Peter apja bevonul a hadseregbe, és rákényszeríti a fiát, hogy szabadon eressze Paxot. Nagyapjánál, otthonától háromszáz mérföldnyire Peter rádöbben, hogy az ő helye nem ott van – hanem Pax mellett. Az egyre közeledő frontra fittyet hányva felkerekedik, hogy újra együtt lehessen barátjával. Hajtja a szeretet, a ragaszkodás és a keserűség. Eközben Pax, míg kitartóan várja, hogy kis gazdája visszatérjen, maga is kalandokba keveredik, és felfedezi a világot. Szívbe markoló története barátságról, hűségről és arról, hogyan találjuk meg helyünket a világban.

2 megjegyzés:

  1. Még angolul figyeltem fel erre a könyvre, és most nagyon meghoztad hozzá a kedvem. :) Az októberi bevásárlólistámra felkerült :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.