Paula Hawkins - A víz mélyén

Nagyon kíváncsi voltam Paula Hawkins új regényére, mert A lány a vonaton az egyik - a thriller műfajában - kedvenc könyvem lett, és a 2015-ös év meglepetése volt (főleg úgy, hogy nem igazán olvasok thrillerek).

Kicsit félve kezdtem neki ennek a könyvnek, mert hallottam/olvastam róla jót és rosszat is, de gondoltam A lány a vonatonról is elmondható ugyanez. Engem hamar beszippantott a regény, és kicsit másképp olvastam mint ahogy szoktam a könyveket - nem akartam megkedvelni egy szereplőt se, mert tudtam, hogy itt nem az lesz a cél :)

Több szemszögből olvashatjuk a történetet - az elsődleges Jules Abbott, aki a nővére halálhírére látogat vissza szülővárosába, Beckfordba. Nel Abbott a megszállottja volt a várost átszelő folyónak, ahol a történelem során több nő meghalt - vagy vízbe ölték őket boszorkányság vádja miatt, vagy öngyilkosok lettek és a folyónak mentek. Nelt gyerekkora óta vonzotta a folyó, és az azt övező történetek. Felnőttként visszatér a kisvárosba lányával együtt, hogy egy könyvbe öntse mindazt amit megtudott vagy elképzelt róla. Ám nem mindenkinek tetszik a munkája - mivel több ott élő családnak van olyan tagja, akit 'elvett a folyó'. Kezdve Nel lánya, Lena legjobb barátnőjével Katievel, a közelmúltba visszatekintve pedig az egy családanya is ott vesztette életét a víz mélyén.

A nyomozás elsősorban Nel Abbott esetét - gyilkosság vagy öngyilkosság? - próbálja feltárni, de időközben a múltbeli halálesetek is fontossá válnak.

A kisváros több tagjának fejébe beleláthatunk a többszörös nézőpont miatt, ami elég pörgőssé teszi a könyvet - az egyes fejezetek átlagosan csak pár oldalt ölelnek fel, és már ugrunk is egy másik karakterhez. A jó krimihez hűen itt is egyre több gyanúsított bukkan fel, és a könyv végére se lehetünk biztosak az egyes emberek indítékaiban... Állandó meglepetéseket tartogatott a legvégéig ez a regény is ;)
pixabay
Fény derül több múltbéli titokra és jobban megismerhetjük az Abbott nővéreket. Ami tetszett, hogy egyfajta jellemfejlődés és megvilágosodás is kísérte Jules útját - a ködös, zavaros, magában motyogó nő rájött egy fontos dologra a múltjával kapcsolatban és új, talán boldogabb jövő előtt áll.

Ami tetszett még - ezt több helyen is olvastam a könyvvel kapcsolatban, hogy mennyire nőcentrikus, feminista akár. Ezt legjobban Lena fejezi ki:
"– Nem értelek. Nem értem az olyan embereket, mint te, akik mindig úgy döntenek, hogy a nő a hibás. Ha két ember csinál valami rosszat, és az egyikük lány, akkor biztosan ő a hibás, mi? – Nem, Lena, ez nem így van, ez nem… – De igen. Amikor valaki félrelép, akkor a feleség miért mindig a másik nőt szokta gyűlölni? Miért nem a férjét gyűlöli? A férj árulta el a férj fogadott hűséget neki, meg hogy örökkön örökké, mit tudom én. Miért nem a férfi az, akit lelöknek arról a kibaszott s szikláról?"
Nekem nagyon tetszett ez a könyv, talán azért is mert nekem a thriller műfaja egy borzongató komfortzóna tágítás, lehet ha a műfaj jobb ismerője lennék akkor találnék benne hibákat, de nekem tetszett ez a könyv. Szuper őszi, borzongató olvasmány - annak ellenére, hogy a nagy része augusztusban játszódik, ettől függetlenül borongós hangulata van, és mindig ott csobog a folyó a háttérben...

5/5

Kiadó: XXI. Század
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Into the water
Oldalszám: 368
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​várost átszelő folyóból holtan húznak ki egy fiatal nőt. Néhány hónappal korábban egy sérülékeny tinédzser lány végezte ugyanott, ugyanígy. Előttük évszázadokon át asszonyok és lányok hosszú sora lelte halálát a sötét vízben, így a két friss tragédia régen eltemetett titkokat bolygat meg – és hoz felszínre. Az utolsó áldozat árván maradt, tizenöt éves lányának szembe kell néznie azzal, hogy félelmetes nagynénje lett a gondviselője, aki most kényszeredetten tér vissza oda, ahonnan annak idején elmenekült, és ahová szíve szerint soha nem tette volna be újra a lábát. A folyóparti ház eresztékei éjjelente hangosabban nyikorognak, a fal tövében susogó víz kísérteties neszekkel tölti meg az egyébként zavartalan csendet. A lány a vonaton című regényhez hasonlóan PAULA HAWKINS újabb története is megállíthatatlanul sodorja az olvasót a végkifejlet felé, bizonyítva, hogy az írónő nagy ismerője a női léleknek és az emberi ösztönöknek.A lány a vonaton az elmúlt évek legnagyobb sikere volt a magyar és a nemzetközi könyvpiacon. A szerző második thrillerére két évet kellett várni. De – ahogy az első olvasók egybehangzóan állítják – megérte.

Megjegyzések

  1. Most kicsit előbbre került a listámon (már megjelenés óta itt várakozik, de mindig jött valami fontosabb), kíváncsi vagyok, mert én is olvastam jót és rosszat egyaránt, de tetszett az ajánlód. Ajánlom A barátnőt, az is nagyon jó női lélektani thriller, lehet tetszene neked is. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

na ehhez szólj hozzá ;)