Friss könyvek - Október

október 05, 2017
Itt az őszi könyvdömping :D / folyamatosan frissítve ;) /

Agatha Christie - Gyilkosság az Orient expresszen
Megjelenik: 2017. október 2., Helikon Kiadó, 2799 Ft
A Gyilkosság az Orient expresszen a krimi királynőjének legismertebb műve, a világ legolvasottabb bűnügyi regénye - és Hercule Poirot talán legrejtélyesebb esete! A regény természetesen hatalmas sikert aratott, filmfeldolgozások, színpadi adaptációk, rádiójátékok sora készült belőle, sőt számítógépes játék is. A történet a szerzőtől megszokott módon rendkívül csavaros, a feszültség oldalról oldalra nő, a megfejtéstől pedig leesik az állunk. A kor olvasóinak azonban még egy szempontból különleges élményt jelenthetett a regény: a cselekménybe ugyanis Agatha Christie beépítette az évszázad bűnügyének nevezett, brutális gyermekgyilkossági esetet, mely "a Lindbergh bébi elrablása" néven híresült el világszerte. A híres Orient expressz a hóban vesztegel. Az egyik utas holtan fekszik a kabinjában, testét tizenkét késszúrás járta át. Az ajtó belülről zárva. A vonaton tizenkét utas maradt, a legkülönbözőbb társadalmi osztályból és nemzetiségből, ám mind egyre idegesebbek. Vagy van más is, ami összeköti őket? Hercule Poirot, a legendás nyomozó csak a kis szürke agysejtjeire támaszkodhat a hóviharban rekedt luxusvonaton. Egyetlen dolog biztos: a gyilkos az utasok közt van, és Poirot-nak meg kell találnia, mielőtt újra lesújt...

Agatha Christie - Gyilkosság az Orient expresszen
Megjelenik: 2017. október 4., Európa Kiadó, 2990 Ft [keménytáblás!]
Hercule Poirot a Közel-Keletről tér vissza Londonba. A legalkalmasabb közlekedési eszköznek az Orient expressz ígérkezik, Isztambultól Calais-ig. De legnagyobb megrökönyödésére már nincsen szabad hálófülke a közvetlen kocsiban. Pedig tél derekán nem szoktak ennyien utazni. És milyen különös társaság gyűlt össze! Orosz hercegnő, olasz utazó, magyar gróf, angol katonatiszt - és egy kellemetlen amerikai férfi. Vajon hova tartanak? Lehet-e köztük bármiféle kapcsolat?
A Balkánon aztán egy éjjel elakad a vonat egy hófúvásban. És gyilkosság történik... Még szerencse, hogy Poirot-nak szerzett ágyat régi barátja, M. Bouc. Ezért, mire az expressz továbbindul, sikerül felgöngyölíteni az egyik legrejtélyesebb esetet, amely Agatha Christie tolla alatt született.

Helen Bryan - Az új élet völgye
Megjelenik: 2017. október 4., General Press, 4490 Ft
Egy fiatal lány Londonban az első báljára készül. Ahhoz, hogy hivatalosan is bemutassák a királyi udvarban, műveltnek és bájosnak kell lennie. Sophia Grafton meg is felel minden elvárásnak, ami nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy anya nélkül kellett felnőnie egy folyton utazgató diplomata apa oldalán. Férjet fognia azonban annak ellenére is nehéz, hogy tekintélyes vagyon és birtok a hozománya. A kis hölgy ugyanis rettentően válogatós, és a szóba jövő fiatalemberek száma egyre fogy. Ráadásul az apja halálakor kiderül, semmije sem maradt egy távoli amerikai dohányültetvényen kívül, amely viszont egyelőre nem termel jövedelmet. Sophiának nem marad más választása, átkel az óceánon, hogy rendbe tegye az ügyeit. A kalandnak induló utazás azonban váratlan és elképesztő fordulatokat vesz, a kényes angol lady pedig rádöbben: helyt kell állnia a telepesek, az indiánok és a rabszolgatartók könyörtelen világában, és meg kell keresnie a boldoguláshoz, sőt talán a boldogságához vezető utat. Helen Bryan trilógiájának első darabja egy bátor nő történetét meséli el, bemutatva a 18-19. század Amerikájának sokszínűségét, valamint azt az embert próbáló folyamatot, amikor a régi találkozik az újonnan érkezővel, amikor harc, öröm és fájdalom nászából egy egészen új világ szökken szárba.

J. K. Rowling - Harry Potter és az azkabani fogoly - Illusztrált kiadás
Megjelenik: 2017. október 5., Animus, 7980 Ft
A Sötét Nagyúr most erőtlen s magányos. Hívei elfordultak tőle. Szolgája tizenkét éve rabságban senyved. Ma este, még éjfél előtt, a szolga kiszabadul, és visszatér urához. Segítségével a Sötét Nagyúr erőre kap, s hatalma rettentőbb lesz, mint valaha. 
Harry Potter szokásos rémes vakációját tölti Dursley-éknél, ám a helyzet úgy elfajul, hogy Harry elviharzik a Privet Drive-ról. Így köt ki a Kóbor Grimbuszon, ami elviszi őt abba a világba, ahová egész nyáron vágyott. Az Abszol úton ijesztő hírek járják: az Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett börtönből megszökött egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába tart. Harry pedig egy véletlen folytán tudomást szerez róla, hogy az illető az ő nyomát követi.
Harry harmadik évét a Roxfortban baljós ómenek kísérik. Egyre inkább feltárul előtte saját múltja, és Voldemort leghűségesebb szolgájával is farkasszemet kell néznie.
A Kate Greenaway-díjjal kitüntetett Jim Kay pazar illusztrációkkal jeleníti meg J.K. Rowling varázslatos világát az immár klasszikus sorozat harmadik kötetében.

Fábián Janka - Emma évszázada
Megjelenik: 2017. október 5., Libri, 7999 Ft
A tizennégy éves, írói ambíciókat dédelgető Emma 1907 júliusában az Orient expresszen tér vissza Kanadából Budapestre az édesapjával. A fővárosból Balatonkörtvélyesre utaznak tovább, ahol a súlyosan beteg Vallay Zoltán egykori szerelmére, Kóthay Évára bízza lányát. Emma ebben az álomszép balatoni kisvárosban válik igazán felnőtté, itt tapasztalja meg mindazt, ami az életben a legfontosabb: a szerelmet, a megbocsátást és hogy néha súlyos áldozatokat kell hoznunk.  Emma szerelme, Emma fiai, Emma lánya - Fábián Janka most Emma évszázada címen egy kötetben megjelenő regényciklusában lenyűgöző tablót tárul elénk egy különleges, erős asszonyról és családjáról. A 20. század történelmi viharai senkit nem kímélnek: első világháború, Tanácsköztársaság, fehérterror, második világháború, 1956., 1968., 1989 - a történelem mérföldkövei kíméletlenül jelölik ki Emma életében is a fordulópontokat. Szerettei szerteszéjjel szóródnak a világban, hogy aztán egy boldog-szomorú esemény kapcsán ismét egybegyűljenek a balatonkörtvélyesi öreg házban. Mert bárhová veti is őket a sors, Emma öröksége eltéphetetlen kapocs közöttük. A városban tűzijátékot rendeztek, és a felrobbanó rakéták fénye időről időre szemérmetlenül bevilágította a szobát, ahol különben csak két gyertya tétova fénye derengett. Emmának eszébe jutott az a réges-régi szilveszter, az évszázad első napjának hajnala, amit még a szüleivel ünnepelt. Milyen boldog és gyanútlan volt még akkor!

Michael Chabon - Ragyog a hold
Megjelenik: 2017. október 10., 21. Század Kiadó, 3990 Ft
A Pulitzer-díjas Michael Chabon újabb irodalmi remekműve igazságról és hazugságról, családi legendákról és egzisztenciális kalandokról, valamint a bennünket elpusztító erőkről.
A regény egy öregember halálos ágyon tett vallomása, akire az elbeszélő csak így utal: „a nagyapám". A történetben szerepel őrület, háború és kaland, vágy, szex és közönséges szerelem, egzisztenciális kétely és rakétamodellezés, az ötvenes évekbeli amerikai technológia futurista vágyai és démoni alapzata, mindenek felett a titkok és hazugságok pusztító hatása, egyben kreatív ereje. 
A Ragyog a hold című regény szerzője egy egész kort sűrít egyetlen élet történetébe, és egy hosszú életet egyetlen hétbe a háború előtti Philadelphia zsidó nyomornegyedeitől Németország elfoglalásáig, Floridai nyugdíjas falujától a New York-i börtönökig, az amerikai űrprogram aranykorától „az amerikai évszázad" alkonyáig. Egy emberi élet sodró, megható, tragikomikus, alaposan feltárt és abszolút fiktív átirata, egy életé, mely átível a huszadik század sötét szívén.
Hazugság, mely igazat mond, kitaláció, ami tényeken alapul; Michael Chabon legmerészebb és legmegindítóbb műve.

Róbert Katalin - Szelidíts meg!
Megjelenik: 2017. október 10., Könyvmolyképző, 2999 Ft
Róka kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak.
Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is a nyakába varrják, hogy korrepetálja matekból.
Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz.
Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek...
Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát.
A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon...

Mire elég heti egy különös óra? Közelebb kerülhet egymáshoz két ennyire más ember?

Zimbardo, Philip G. - Johnson, Robert L. - McCann, Vivian - Pszichológia mindenkinek 2. - Tanulás - Emlékezés - Intelligencia - Tudatosság
Megjelenik: 2017. október 10., Libri, 4499 Ft
A Stanford Egyetem professzora, a "börtönkísérlete" révén világhírt szerzett Philip Zimbardo és munkatársai tudományosan, ugyanakkor nagyon szórakoztatóan ismertetnek meg mindazzal, amit a pszichológiáról tudni kell. A szerzők felhasználják a legfrissebb kutatási eredményeket, és esettanulmányokkal, a kritikus gondolkodást fejlesztő feladatokkal segítik, hogy az elsajátított tudást a mindennapi életben is alkalmazhassuk. A Pszichológia mindenkinek nem véletlenül szerepel a világ főiskoláin, egyetemein a kötelező olvasmányok listáján.
Zimbardóék munkája magyarul négy kötetben jelenik meg. A második kötet főbb témái: tanulás - emlékezés - intelligencia - tudatosság.

Rachel Hartman - Árnypikkely
Megjelenik: 2017. október 10., Scolar, 3750 Ft
Seraphina története folytatódik! Goredd városában még a hétköznapok sem hétköznapiak. Minden úgy kezdődött, hogy egy sárkány landolt a háztetőn. A Seraphina fejében létező titkos kert pedig lassan átúszik a valóságba. Háború készülődik, és egyedül a félsárkányok közös ereje állíthatja meg a pusztítást. Ehhez viszont Seraphinának fel kell kutatnia a többieket. Hamar kiderül azonban, hogy nem könnyű szövetséget kovácsolni pusztán a származás azonosságára alapozva. És nem is mindenki jó szándékú. A szálakat a háttérből pedig egy titokzatos kéz mozgatja. A rengeteg árulás és vér után vajon jöhet-e feloldozás?

John Williams - Butcher's Crossing
Megjelenik: 2017. október 12., Park, 3900 Ft
A Stoner és az Augustus szerzőjétől 
Amerika, 1873
Will Andrews nem a könyvek barátja. Vadságra, szabadságra, reményre, lendületre vágyik. Otthagyja a Harvardot, és nekivág a vadnyugatnak, hogy új életet kezdjen. Butcher's Crossingban megismerkedik egy vadásszal, aki mesél neki a legendás bölénycsordáról, mely egy eldugott magaslati völgyben rejtőzik, és csak bátor, az őrültségig vakmerő férfiak lelhetnek rá. Will úgy dönt, ő is e férfiak egyike lesz, de a coloradói hegyekbe vezető hosszú út, az öldöklés, a közelítő tél, a sorozatos balszerencsék testben és lélekben egyaránt próbára teszik.
John Williams (1922-1994) amerikai író, költő. A Texas állambeli Clarksville-ben, egy farmercsaládban született, de mint legjelentősebb regényének főhőse, William Stoner, ő is irodalmár lett, a denveri egyetem tanáraként dolgozott egészen haláláig. Négy regényt írt, történelmi regénye, az Augustus elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat. Életében nem aratott átütő sikert, csak évekkel a halála után fedezte fel a világ. Két remekműve, a Stoner (1965) és az Augustus (1972) magyarul is olvasható.

Fredrik Backman - Mi ​vagyunk a medvék 
Megjelenik: 2017. október 12., Animus, -Ft
Van ​egy város valahol az erdő közepén, ahol a tél hosszú, az emberek pedig kemények, mint a jég. Nincs se turizmus, se ipar, se munka, de a remény még pislákol. Van ugyanis valami, ami mindenkit érdekel. Amihez kivétel nélkül mindenki ért. Ez pedig a hoki. Aki azt hiszi, hogy az csak egy játék, nagyon téved. A hoki itt maga a remény. 
Ebben a szezonban mindenki a Björnstad Hockey junior csapatába veti minden bizodalmát. Egy maroknyi tizenévesbe, akikre hatalmas felelősség nehezedik, mert esélyesek arra, hogy visszahozzák a játék és a város dicsőségét. 
Fiúk és lányok, apák és anyák története ez a könyv. Egy csapat története, amely mindennél fontosabb. A férfiasságé és a csoportszellemé. A tehetségé. Családoké. És egy bűntetté, amely olyan hullámokat gerjeszt, akár a vízbe dobott kő. Mennyire fontos a győzelem? Mit érünk a csapatunk nélkül? Mit bír ki egy barátság? Hogyan védhetjük meg a gyerekeinket? Backman Björnstad-sorozatának első része egészen más, mint amit a szerzőtől megszoktunk, mégis hihetetlenül ismerős. Ezt a történetet meg kellett írni. Mert nemcsak a björnstadiakról, de rólunk is szól, mégpedig húsba vágóan. Aki egyszer belépett Backman világába, az nehezen szakad el tőle.


Caroline Webb - Minden nap a te napod - A sikeres hétköznapok pszichológiája
Megjelenik: 2017. október 15., Bookline, 3999 Ft
Caroline Webb hosszú évek tapasztalatait, valamint a közgazdaságtan, a pszichológia és a viselkedéstudományok eredményeit sűrítette össze ebben a kötetben, hogy megossza az olvasókkal, miként tudunk mentálisan és érzelmileg is kiteljesedni, fejlődni a munkánkban. Egy átlagos napunkat lefedve a könyv megmutatja, hogy néhány kulcsfontosságú változtatás a viselkedésünkben miként vezethet lenyűgöző eredményekhez. Tudományos alapokra épülő tanácsaival maximálhatjuk a teljesítményünket, és több energiánk lesz, mint valaha.
Megtanuljuk, hogy... 
o miként osszuk be hatékonyan az időnket, és hogyan állítsunk fel fontossági sorrendet; o hogyan hozzuk ki a legtöbbet az emberi interakciókból és tegyünk jó benyomást másokra; o hogyan hozzunk kreatív és bölcs döntéseket; o miként viszonyuljunk nagyobb rugalmassággal a nehézségekhez; o miként találhatunk több örömet a munkában, és hogyan tehetünk szert több sikerélményre.
A Minden nap a te napodat a Forbes 2016-ban a legfontosabb üzleti könyvek közé sorolta, többek között a Financial Times és a Time magazin is elismerő kritikát közölt róla. Tizenhét nyelven, több mint hatvan országban jelent meg.

Kondor Vilmos - Budapest noir
Megjelenik: 2017. október 15., Libri, 3999 Ft
Kondor Vilmos műfajteremtő regénye, az utóbbi évtized legsikeresebb magyar krimije javított, átdolgozott kiadásban szeptembertől újra kapható, novembertől pedig már a mozikban is látható! 
Budapest, 1936. Gömbös Gyula miniszterelnök halott, a város gyászol, így a sajtó sem foglalkozik azzal, hogy Erzsébetváros egyik kapualjában egy lány holttestére bukkannak. Egyedül Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi zsurnalisztája érkezik a helyszínre, és kezd kérdezősködni, ám mindenütt falakba ütközik. Ennyi éppen elég ahhoz, hogy tovább nyomozzon, a szálak pedig egyszerre vezetnek felfelé, a társadalom legfelsőbb, korrupt politikusokkal és gazdag üzletemberekkel teli világába, és lefelé, a prostitúció és az illegális ökölvívómeccsek sötét bugyraiba. Gordont azonban hajtja szimata és kíváncsisága, sőt, minél inkább el akarják rettenteni, ő annál kitartóbban halad előre. Nem tudja, kiben bízhat, nem sejti, kit milyen aljas, hátsó szándék mozgat, nem érdekli, mikor milyen érdekeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a fiatal lány gyilkosát Budapesten, ebben az egyszerre tündöklő és mocskos, meghasonlott alakoktól hemzsegő, bűnös városban.

Debbie Macomber - Tizenkét nap karácsonyig 
Megjelenik: 2017. október 16., General Press, 2490 Ft
Az életvidám, barátságos Julia Padden mindenkit kedvel, a kimért, zárkózott szomszédját, Cain Maddoxot kivéve. Nem számít, mennyire jóindulatúan közeledik a férfihoz, az minden alkalommal elutasítóan reagál. Amikor azonban Julia rajtakapja Caint, hogy ellopja az újságját, elhatározza, hogy mindenképp lebontja a másikat körülvevő falat. És ennek csak egy módja van: ha kedvességbe fojtja a férfit. A lány lépésről lépésre dokumentálja a küldetését a blogján, amelynek a Tizenkét nap karácsonyig címet adja. Bár az első néhány kísérlete visszapattan a férfiról, aki még a házi készítésű csokis kekszet is visszautasítja, a története egyre több emberhez jut el az interneten, mind többen és többen kezdik követni a kalandjait. Így hát Julia folytatja a kísérletet, és szép lassan rájön, hogy az érzéketlen külső gondoskodó férfit takar, akit talán még szeretni is tudna. De vajon túléli-e a bontakozó szerelmük, ha kiderül: Julia ország-világ elé tárta formálódó kapcsolatukat?

Debbie Macomber legújabb karácsonyi történetében hitet tesz amellett, hogy a kedvesség csodákra képes.

Jennifer Niven - Veled teljes a világ
Megjelenik: 2017. október 16., Maxim Kiadó, 2999 Ft
Libby Strout Amerika legdagibb tinije. Édesanyja hirtelen halála után kezdett el hízni a négy fal között. Most mégis ki kíván merészkedni az emberek közé, suliba járni, hogy kipróbáljon minden, az élet kínálta lehetőséget. Jack Masselinnek van egy titka: nem ismeri fel az arcokat. Igyekszik a menő srác látszatát kelteni, egészen addig, amíg nem találkozik Libby-vel. Ők ketten belekeverednek egy kegyetlen gimnazista játékba, aminek közös büntetés lerovása és lelki tanácsadás a következménye. A két fiatal először haragszik egymásra, majd minél több időt töltenek együtt, annál kevésbé érzik egyedül magukat. Fokozatosan elmélyülő szerelmük egész világukat megváltoztatja.


Melania G. Mazzucco - Lear ​király (Meséld újra!) 
Megjelenik: 2017. október 16., Helikon, 2499 Ft
„Lear király elvörösödött, aztán elsápadt, majd ismét pipacsvörös lett. Túl hosszú ideje volt már király. A sok hízelgés és hazugság elhomályosították az éleslátását. Soha senki nem mert neki igazat mondani.”
Alessandro Baricco Meséld újra!-sorozata újraértelmezi a klasszikusokat, amelyeket neves kortárs írók mesélnek kamaszoknak.

Agatha Christie - A vád tanúja
Megjelenik: 2017. október 16., Helikon, 2499 Ft
London, 1920-as évek. Sokkoló gyilkosság szennyezi be egy csinos városi kúria plüsskárpitjait. Az áldozat egy idős asszony, az elképesztően gazdag Emily French. Minden bizonyíték Leonard Vole-ra, a fiatal kalandorra mutat, akit az asszony örökösévé tett, és aki cserébe könyörtelenül elvette az életét. Legalábbis az asszony házvezetőnője ezt állítja a bíróságon. Leonard azonban ragaszkodik ártatlanságához, és biztos benne, hogy felesége igazolja majd az alibijét.
A vád tanúja a krimikirálynő tizenkét izgalmas, hátborzongató detektívnovellájának gyűjteménye, amelyben nem mindig a rosszfiúk húzzák a rövidebbet...

Agatha Christie - És eljő a halál
Megjelenik: 2017. október 16., Helikon, 2499 Ft
Egyiptom, Krisztus előtt 2000. A földi halandók életének és halálának kereteit a Nílus áradása és az istenek szeszélyei szabják meg. Itt él családjával Imhotep, a vagyonos özvegy Ká-pap, aki egy napon fiatal, gyönyörű - és gonosz - ágyast hoz a házba.
Nofret megjelenése felkavarja a család békéjét. Ám egy nap a leány holttestét a szikla tövében találják meg, összetörve. Sokan úgy gondolják, halála sorsszerű baleset volt, és meg is érdemelte, hogy úgy pusztuljon el, mint egy kígyó.
Azonban Reniszenb, a pap fiatal, tiszta szívű leánya gyanakodni kezd. Egyre inkább úgy érzi, a gonosz befészkelte magát házukba, és hogy a halál, amely egyre több családtagot ragad el, talán érte is hamarosan eljő...

Agatha Christie - Halál a Níluson
Megjelenik: 2017. október 16., Helikon, 2499 Ft
Sétahajókázás a Níluson, egy minden kényelemmel felszerelt gőzhajó fedélzetén, elegáns és izgalmas társaságban: tökéletes lehetőség a kikapcsolódásra, akár mézesheteit töltő, szerelmes ifjú leány, akár zsémbes, gazdag öregasszony - vagy épp sokat látott, briliáns magándetektív az utazó.
A csöndes, enyhe egyiptomi nyáréjszaka békéjét azonban pisztolylövés döreje zúzza szét. Bár az áldozat túléli a merényletet, a kéjutazás légkörét a forrongó szenvedélyek és a hideg gyanakvás igencsak megrontja. Hercule Poirot, a legendás nyomozó nem tehet mást: kis szürke agysejtjeit az ősi Egyiptom misztériumainak megfejtése helyett a bűntett felderítésének szolgálatába állítja...

Agatha Christie - Herkules munkái
Megjelenik: 2017. október 16., Helikon, 2499 Ft
Hercule Poirot ránézésre igazán nem emlékeztet egy antik görög hősre. Azonban - érvel a legendás nyomozó - ő is, mint Hercules, azt a feladatot vállalta magára, hogy megszabadítja a társadalmat annak legrémisztőbb szörnyetegeitől.
Nyugdíjazásának békés napjaira készülődvén Poirot úgy dönt, hogy már csak tizenkét esetet vállal: ezek lesznek az ő személyes "herkulesi munkái", olyan különleges ügyek, amelyek méltók a kis belga zsenialitásához, és amelyek mind a következtetés művészetének hőstetteiként vonulnak majd be a bűnügyi krónikákba.

Lois Duncan - Tudom, mit tettél tavaly nyáron 
Megjelenik: 2017. október 17., Könyvmolyképző, 2499 Ft
Baleset volt - ám örökre megváltoztatta az életüket. Tavaly nyáron négy halálra rémült barát kétségbeesett esküt tett, hogy eltemetik szörnyű titkukat. Vannak azonban titkok, amiket nem lehet eltemetni, és valaki megtudta, mi történt aznap. Valaki, aki bosszút akar.
És eljön a rettegés ideje...
Add át magad és éld át a katarzist!

Amy Schumer: A ​deréktetovált lány
Megjelenik: 2017. október 17., Agave
Amy ​Schumer, az Emmy-díjas komikus, színésznő és író, az Amynek áll a világ és a Kész katasztrófa sztárja az utóbbi években a szórakoztatóipar egyik legkeresettebb alakja lett, okos és egyben szatirikus humorával mindenkit lenyűgözött. A deréktetovált lány című első könyve rendkívül személyes hangvételű, üdítően őszinte és harsány esszék gyűjteménye. A megjelenését követően több hétig vezette a New York Times Bestseller-listát, humor kategóriában megnyerte a rangos Goodreads-közönségdíjat, és az egész nemzetközi média rendkívül pozitív kritikákkal méltatta.
A deréktetovált lányban Amy visszatekint a múltjába, és történeteket oszt meg a tinédzseréveiről, a családjáról, a kapcsolatairól (és persze a szexről), melyeken keresztül megismerhetjük az igazi arcát. Annak a nőét, akinek megvan a bátorsága ahhoz, hogy feltárja a lelkét és kiálljon azokért a dolgokért, amikben elkötelezetten hisz. Ráadásul közben megnevetteti az egész világot.
A pofátlantól a romantikusig, a szívből jövőtől a szívszaggatóig, ez a rendkívül szórakoztató gyűjtemény egy jószívű, bátor és figyelmes embert mutat be. Legyen szó akár testi vágyról első látásra egy reptéri biztonsági ellenőrzés során, a szerelemről és házasságról alkotott véleményéről, a cross-fit edzőjének titkolt rossz szokásáról, vagy az introvertáltságról, Amy minden esetben elképesztő stílusban, felejthetetlenül mesél.

Lucia Berlin - Bejárónők ​kézikönyve
Megjelenik: 2017. október 18., Libri, 3499 Ft
A Bejárónők kézikönyve az amerikai novellista, Lucia Berlin (1936-2004) válogatott történeteit gyűjti egybe. 2015-ben jelent meg a posztumusz kötet, mely halála után tizenegy évvel több millió olvasót és hatalmas népszerűséget hozott az írónőnek, és több mint 20 nyelvre fordították le. 
Keserédes történeteit a huszadik századi Amerika mindennapjaiban rejtőző csodák és személyes tragédiák teszik felejthetetlenné.
Lucia Berlin (1936-2004) élete során hetvenhat elbeszélést publikált. A legtöbbet, de nem az összeset, a Black Sparrow Press kiadó jelentette meg, a Homesick (1991), So Long (1993) és a Where I Live Now (1999) című kötetekben. Ezekben a korábbi, 1980-ban, 1984-ben és 1987-ben közzétett összegyűjtött írások és újabb művek is szerepeltek. 
Első írásai huszonnégy éves korában, Saul Bellow irodalmi folyóiratában, a The Noble Savage-ban és a The New Strand magazinban jelentek meg. Később az Atlantic Monthly, a New American Writing és számos kisebb folyóirat is több alkalommal közölte elbeszéléseit. 
A Homesick 1991-ban megkapta az American Book Awardot.
Az 1960-as, 70-es és 80-as években, kisebb-nagyobb megszakításokkal Berlin ragyogó irodalmi műveket alkotott. A 80-as évek második felétől kezdve, amikor a fiai már felnőttek, és sikerült leküzdenie egész életét végigkísérő alkoholizmusát (amelynek borzalmai, delirium tremensei, rendőrségi fogdái és esetenként humoros pillanatai írói munkásságának egyedi és különleges részét képezik), egészen korai haláláig igen termékeny volt.

Margaret Atwood - Alias Grace
Megjelenik: 2017. október 18., Libri, 4499 Ft
A regény alapján készült sorozat november 3-tól a Netflix műsorán.
A Kanadába emigrált Grace Markot gyilkosságért ítélték el 1840-ben. Állítólagos szeretőjével együtt kegyetlenül végeztek Grace munkaadójával és annak házvezetőnőjével. Védője Grace elmeállapotára hivatkozva eléri, hogy ne kötél általi halálra, csupán életfogytiglanra ítéljék. Sokan vannak meggyőződve arról, hogy gonosz és őrült teremtés, de ugyanennyien az ellenkezőjéről is: ártatlan teremtés, aki a körülmények áldozata lett. Egy fiatal és feltörekvő orvos elhatározza, hogy kideríti az igazságot, ezért hetente leül beszélgetni a lánnyal, aki egyre inkább megnyílik neki, ám azt állítja, a gyilkosságból semmire sem emlékszik...
Margaret Atwood valós történelmi eseményen alapuló regénye felkerült a Man Booker-díj shortlistjére, és 2017-ben tévésorozat készült belőle.

Alice Munro - Ifjúkori barátnőm 
Megjelenik: 2017. október 19., Park, 3990 Ft
Az Ifjúkori barátnőm történetei hétköznapi, olykor nehéz élethelyzetben lévő nőkről, felnőtt lányok és anyák kapcsolatáról, betegségről, bánatról és veszteségről, ragaszkodásról, hűtlenségről, árulásról és különcségről szólnak. Elgondolkodtató történetek az idő múlásáról, az öregedésről, az idővel szembeni "vereséget gúnyosan beismerve". Történetek nők közötti barátságról, irigységről, féltékenységről. Történetek arról, hogyan változtatja meg az ember életét egyetlen véletlen találkozás, és hogyan tud az ember együtt élni a benne lezajlott változással.
Az olvasó tíz tűpontos, visszafogott és bölcs történetet tart a kezében, melyekben Alice Munro-módra minden olyan egyszerűnek tűnik, mégis minden olyan meglepő és bonyolult, mint az élet maga.
Alice Munro 1931-ben született Winghamben, Kanadában. Tizennégy novelláskötete, két válogatott novelláskötete, valamint egy regénye jelent meg. Számos rangos díjat és kitüntetést kapott, köztük Kanada főkormányzójának Irodalmi Díját háromszor, a Giller-díjat kétszer, a novellákért járó Rea-jutalmat, a Lannan irodalmi díjat, Anglia W. H. Smith irodalmi díját, az Egyesült Államok Nemzeti Könyvkritikusi Körének díját, az Edward MacDowell irodalmi medált és a Nemzetközi Man Booker-díjat. 2013-ban a Svéd Akadémia neki, "a kortárs novella nagymesterének" ítélte az irodalmi Nobel-díjat.

Philip Pullman - La ​Belle Sauvage (A por könyve 1.)
Megjelenik: 2017. október 19., Cicero, 3990 Ft
A tizenegy éves Malcolm Polstead és daimónja, Asta a szüleivel él az Oxford környéki Pisztráng Fogadóban. A Temze folyó túloldalán – amelyen Malcolm gyakran hajózik imádott kenuján, a La Belle Sauvage-on – áll a Goodstow Apátság, az apácák otthona. Malcolm megtudja, hogy az apátságban féltve őriznek egy leány csecsemőt, Lyra Belaquát, akit többen is el akarnak rabolni… Közben a sűrű esőzések miatt az emberek soha nem tapasztalt árvíz közeledtéről beszélnek…
„Mindig szerettem volna elmesélni, hogy Lyra hogyan került a Jordan Kollégiumba. Miközben ezen gondolkoztam, megjelent előttem egy hosszú történet, amely Lyra csecsemőkorában kezdődik és felnőttkorában végződik. Ebben a kötetben Lyra még kisbaba, a következőben pedig húsz éves. A harmadik és egyben utolsó résszel kapcsolatban lakat van a számon…” (Philip Pullman)

Alfie Deyes - Csináld magad!
Megjelenik: 2017. október 20., Álomgyár Kiadó, 2499 Ft
*** Több, mint 22 millió rajongó világszerte***
"Ha ezt meglátod egy boltban, azonnal kapd fel és vedd meg!" Book Trends
"Személy szerint imádtam ezt a naplót" The Mile Long Bookshelf
Köszönet a világ egyik legnépszerűbb YouTube vloggerének Alfie Deyesnek, hogy megalkotta a Csináld magad - új élmények lapról lapra - naplót. Olyan izgalmas feladatok várnak rád, mint a bögrés süti készítése, emberek bámulása kihívás, időkapszula készítése, origami gyártása stb stb stb...
Egy napló tele képekkel, játékokkal, feladatokkal, átverésekkel.
Légy része te is a több, mint 22 milliós 'Csináld magad' közösségnek!

Készen állsz?

Jamie Oliver - Karácsonyi receptek
Megjelenik: 2017. október 20., Park, 7500 Ft
Ez az impozáns könyv tizenhét év munkáját tetőzi be. A végletekig tökéletesített, csodás receptek, tippek és trükkök eredménye - otthon te is megalkothatsz bármit, ami ebben található. Egy ilyen könyvet csak egyszer írhat meg az ember, tehát mindent meg kellett tennem azért, hogy a lehető legjobb legyen. Megtisztelő arra gondolnom, hogy a Karácsonyi receptek is részese lehet a családok ünnepi előkészületeinek - téged is segíthet abban, hogy igazán tökéletes legyen a karácsonyi lakoma. Remélem, minden évben újra meg újra előveszed majd.
Boldog karácsonyt neked és tieidnek, tőlem és enyéimtől.
Jamie Oliver

M. Kiss Csaba - Boldogságkönyv
Megjelenik: 2017. október 24., Athenaeum Kiadó, 2999 Ft
Tudták, hogy Magyarország Alaptörvényének szövegében nincs benne a boldogság szó? 
Őszintén szólva, fogalmam sincs, más országokéban benne van-e, de hát mire lehet menni egy boldogtalan nemzettel? 
A magyar alaptörvényben elég hosszan sorolódik, mihez van joga a polgároknak, de konkrétan a boldogsághoz nincs. Pedig, ugye közhely, de - mint általában a közhelyek - igaz, hogy boldogság mindenkinek jár. Járni jár, mondják erre a cinikusok, csak nem jut. 
Dehogynem! - állítom én. És veszem magamnak a bátorságot, hogy azt is kijelentsem: pont annyi jut, amennyit megteremtesz magadnak. És másoknak. Írhattam voln a korszellemhez talán jobban illő módon, hogy annyi boldogságod lesz, amennyit elintézel, kikavarsz, kijársz, szerzel, lemutyizol magadnak. De nem akartam azt írni. 
Szóval a boldogság mindenkinek jár, csak senki nem tudja garantálni. A hatalom sem. Mert senkinek nincs tuti boldogságreceptje. Viszont talán hasznos tudni, hogyan csinálják mások!
Ez a kötet nagyjából kétszáz rövid sztorit tartalmaz a boldogságról. Férfiak és nők, idősebbek és fiatalabbak, hívők és ateisták, gazdagok és szegények mesélnek, anekdotáznak saját boldogságélményeikről. Arról, hogyan csinálják ők.

Lois Duncan - Sötét folyosók
Megjelenik: 2017. október 24., Könyvmolyképző Kiadó, 2499 Ft
Valami van ezzel a hellyel... valami...
Kit nem találta a megfelelő szót, ezért inkább elhallgatott. Az épület közeledett, közeledett, végül csaknem rájuk borult. És akkor eszébe jutott a szó, amit keresett.
Gonosz.
Amikor Kit Gordy megpillantja Blackwood Hall magas kapuját, csak az jár a fejében: ez a hely gonosz. A fenyegető épület borzongató félelemmel tölti el. Lassan azonban kialakul Kit napirendje a világtól elzárt intézetben, és ő igyekszik figyelmen kívül hagyni a szóbeszédet, ami szerint a drága és elit bentlakásos iskolát szellemek járják.
Ám az osztálytársai különös, idegen képességek tanújelét adják. Őt magát furcsa álmok kísértik, hangokat hall, a családjának és barátainak írott levelei elvesznek - és mindenre árnyat borít az őket körbeölelő varázs.
Amikor Kit és a barátai ráébrednek, hogy Blackwood nem az, aminek látszik, talán már késő...
Vesd bele magad, de csak ha készen állsz a torokszorító borzongásra!

Colson Whitehead - A föld alatti vasút
Megjelenik: 2017. október 25., 21. Század Kiadó, 3990 Ft
Cora rabszolga egy georgiai ültetvényen, az élete maga a pokol – és talán senkinek sem annyira, mint neki. Anyja ugyanis magára hagyta a fiatal lányt, ráadásul barátai sincsenek, hiszen a rabszolgákat nem csupán az ültetvényesek sanyargatják, de azok is gyötrik egymást, kegyetlenül, brutálisan. Cora végül arra jut magában, hogy nincs más lehetősége, mint a szökés. Amikor először hall a föld alatti vasútról, erről a rabszolgák északra menekítésével foglalkozó titkos szervezetről, elhatározza, hogy bármi történjék is, útnak indul. Azt azonban nem is sejti, milyen hosszú és gyötrelmes lesz ez az út… 
Colson Whitehead fordulatos, megindító regénye, A föld alatti vasút (The Underground Railroad) az 1800-as évek Amerikájába viszi az olvasót, ahol rabszolgatartók és abolicionisták feszülnek egymásnak szóval és tettel, s ahol a szökött rabszolgák és segítőik büntetése kínhalál – a feketék élete ugyanis sokak szemében nem annyira értékes, mint fehér embertársaiké. A kötet az elmúlt év talán legnagyobb irodalmi szenzációja és egyik leghangosabb könyvsikere volt, melyből a hírek szerint az Oscar-díjas Holdfény című film rendezője, Barry Jenkins készül sorozatot forgatni.

Catherine Rider - Csók ​New York-ban
Megjelenik: 2017. október 25., Menő Könyvek
Senki nem szeretne karácsony este egy reptéren ragadni egy viharban. Charlotte és Anthony számára ez maga a katasztrófa. 
Charlotte hazafelé tart Angliába, miután egy szörnyű szakításnak köszönhetően élete legrosszabb félévén van túl. Anthonyt épp most dobta ki a barátnője, amikor a fiú meglepetésből kiment elé a reptérre. 
Hirtelen ötlettől vezérelve a két fiatal egy önsegítő könyv utasításait követve nekivág a városnak. 
Tedd túl magad az exeden 10 egyszerű lépésben! 
Ez a romantikus kaland mindenkit magával ragad, aki képes átérezni az Empire State Building tetején kavargó hópelyhek varázsát, és aki már valaha is elgondolkodott azon, hogy az igaz szerelem nem ott várja-e a check in pult túloldalán.
1 karácsony 
2 megtört szív 
10 egyszerű lépés 
24 óra

Sarah Winman - Bádogember
Megjelenik: 2017. október 30., 21. Század Kiadó, 3490 Ft
Az egész egy tombolán nyert festménnyel kezdődött: tizenöt napraforgóval, amit egy olyan nő akaszt ki a falra, aki hisz benne, hogy a fiúk és a férfiak csodálatos dolgokra képesek.
És van két fiú, Ellis és Michael, akik elválaszthatatlanok egymástól. És a fiúkból férfiak lesznek, aztán besétál az életükbe Anne, és ez mindent megváltoztat és nem változtat meg semmit.
Sarah Winman Bádogembere a nagy sikerű Amikor Isten nyúl volt és Csodálatos dolgok éve nyomdokaiban járó szerelmes levél az emberi kedvességről és barátságról, veszteségről és túlélésről.
"Csodálatos, nagyon régóta nem indított meg ennyire könyv. Egyszerűen beleszerettem a regénybe és a szereplőibe." - Joanna Cannon
"Visszafogott, nem érzelgős, magabiztos, meleg, és olyan gyengéd hangvételű, hogy az már fáj."- Rachel Joyce

Philip Pullman - Az ​arany iránytű (Az Úr Sötét Anyagai 1.)
Megjelenik: 2017. október 30., Cicero, 3490 Ft
Philip Pullman klasszikussá vált, számtalan díjjal elismert ifjúsági trilógiájának első részében megismerjük Lyrát, a rendkívüli kislányt, és az ő Oxfordját, ami nagyon hasonlít a miénkhez, de nagyon más is – például mindenkinek van egy állat alakú daimónja, mely lelke egy darabkája, egyben örök társa.
Lyra kíváncsi, merész és imádja a kalandokat, és bármikor kész megtréfálni otthona, a Jordan-kollégium tudósait. Ám élete igazi nagy kalandja csak akkor kezdődik, amikor valami különösről hall, valamiről, amiről a tudósok is csak suttogva mernek beszélni, és amihez valahogy köze van az északi fénynek és egy semmihez sem hasonlító iránytűnek...

Trisha Ashley - Csak magadra számíthatsz?
Megjelenik: 2017. október 30., Könyvmolyképző, 2999 Ft
Előbb a házasság. Aztán a válás. Utána minden nő csak önmagára számíthat… Szórakoztató történet válásról és újrarandizásról a The Sunday Times bestseller szerző, Trisha Ashley tollából. Tökéletes olvasmány Katie Fforde és Sophie Kinsella rajongóinak; a vidéki táj és a romantikus, vidám cselekmény csodás kikapcsolódássá teszik bármely évszak vakációjára. Miután Charlie-val a férje, Matt közli, hogy válni akar, a nőnek mindent elölről kell kezdenie. Így, közel a negyvenhez és hirtelen pénztelen szingliként, kénytelen visszatérni szülőhelyére, a yorkshire-i lápvidékre. Elsőre igazi kihívásnak tűnik egy fedél alatt élni az apjával és különc testvéreivel, de Charlie hamarosan inkább üdítőnek találja új életét. Szingliként már nem kell festetnie a haját, nem kell tökéletes feleségnek lennie és visszatérhet első szerelméhez: a festéshez. De épp amikor úgy érzi, ismét gyökeret vert, találkozik a jóképű, mogorva színésszel, Mace Northszal, aki a szomszédba költözött, és a férfi több szempontból is összekuszálja Charlie életét…
Dobd fel a napod Charlie magával ragadó történetével!

5 megjegyzés:

  1. Nálam a Bádogember lesz tuti beszerzős :) Az Amikor Isten nyúl volt nagyon kedves könyv lett számomra, így erre is befizetek :)

    VálaszTörlés
  2. Tetszik a listád! :) Főleg az A.C. könyvek, rajongok értük. Már nálam is a készben várakozik a lista, de más kötetekkel. Szép ez az ősz könyves szempontból (is). :)

    VálaszTörlés
  3. A Budapest Noir hogy kerülhetett a Librihez? :O

    VálaszTörlés
  4. Nikkincs: rám még vár az a könyve is, de már nézegettem a nyáron :)
    Kritta: köszi, szép lesz ez az új sorozat, most főleg értékelem miután elolvastam Katherine posztját a sorozat érdekességeiről - http://katherines-bookstore.blogspot.hu/2017/09/nasse-ban-mindig-lesznek-folliatok.html
    Avilda: jó kérdés, gondolom a közelgő film miatt megállapodtak egy jó ajánlatban egymással :)

    VálaszTörlés
  5. A bádogember, a Bejárónők kézikönyve, A deréktetovált lány és a Butcher's Crossing érdekel, az utóbbit majd be is szerzem.:) A két pszichológiás is piszkál, de csak könyvtárból kölcsönözném ki őket.
    A Budapest Noir tényleg elég furcsa...

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.