Friss könyvek - Szeptember

augusztus 22, 2017

Jön az ősz és a jobbnál jobb megjelenések - már novemberre legalább 3 könyvet kinéztem magamnak, de lássuk a szeptemberi híreket.

Zhang Jiajia - Olyan átlagos embert szeretnék, mint te
Megjelenik: 2017. szeptember 1., 3499 Ft, Libri Kiadó
A fiatal kínai író rövidtörténet-füzére úgy idézi fel a klasszikus távol-keleti történetmesélés alapfogásait, hogy közvetlen témáját az elmúlt másfél-két évtized modern Kínájának hétköznapjaiból meríti. A kötet lapjain a harmincas éveinek első felében járó Zhang Jiajia meséli el iskolákban, egyetemeken, kollégiumokban és kocsmákban, Kína meg a turistaként bejárható országok városaiban, csodaszép tájain átélt kalandjait, vagyis felnövekedésének történetét. Eszmélésének már az internet, a chat világa is magától értetődő része. Az egymáshoz csak lazán kapcsolódó epizódokból, az újabb és újabb változatokban megnyilvánuló tudatfolyamból humorral és iróniával átszőtt tanítás és példamutatás is kikerekedik. Az Olyan átlagos embert szeretnék, mint te minden egyes passzusa biztatás az olvasónak: ha könyvemet a kellő figyelemmel olvasod, a szerelmek, a barátságok, a felnőtté válás minden kisebb és nagyobb buktatóján könnyedén úrrá leszel, hiszen így történt velem is.
"Van egy ember a világon, akivel, ha találkozol, rögtön vonzónak találjátok egymást, úgy érzitek, egységet alkottok. Ez az ember a tökéletes ellentéted."
Zhang Jiajia (1980-) Író, forgatókönyv író, filmrendező, az utóbbi évek egyik legsikeresebb kínai szerzője. A blogbejegyzésekből szerkesztett Olyan átlagos embert szeretnék, mint te című kötetből Kínában több mint 4 millió darabot adtak el.
Allan Pease - Barbara Pease - A válasz - A teljes élet titka
Megjelenik: 2017. szeptember 1., 3999 Ft, Libri Kiadó
Hogyan érhetsz el mindent, amit az élet tartogat számodra? Győzd le azt a mindig kételkedő belső hangot, ami azt mondja lehetetlen! Vedd kezedbe életed irányítását, és valósítsd meg önmagad!
A testbeszéd tudományának világhírű szakértői, Allan és Barbara Pease A válasz című könyvükben olyan gyakorlati tanácsokat osztanak meg, amelyek őket is elvezették a sikerhez.
Elárulják sikerük legfontosabb állomásait: hogyan határozd meg a pontos céljaidat; hogyan küzdd le az elsőre megoldhatatlannak tűnő akadályokat, és hogyan függetlenítsd magad attól, hogy mások mit gondolnak rólad. Tudatosítsd, hogy felelős vagy a sorsodért! Tanuld meg kezelni a félelmet, és megszüntetni az örök aggodalmaskodást! A szerzők általuk is kipróbált és bevált tippeket adnak ahhoz, miként erősítheted meg magad, és megtanítanak az eredményes vizualizációra is. A mindenki számára érthető, élvezetes stílusban megírt fejezeteket valós esetek bemutatásával teszik még hitelesebbé.Mire a könyv végére érsz, a gyakorlati útmutatók segítségével úgy érzed majd, nincs olyan akadály és kihívás, ami megoldhatatlan.
F. Scott Fitzgerald - Meghalnék érted - És más elveszett történetek
Megjelenik: 2017. szeptember 10., 3999 Ft, Jelenkor Kiadó
Scott Fitzgerald "elveszett", vagyis jobbára asztalfiókban maradt történetei a szerzőtől megszokott verőfény helyett inkább félárnyékban mutatják be a huszadik század eleji Amerika és Hollywood lüktető, eleven világát.
Csakúgy, mint regényeiben, Fitzgerald ezekben a novellákban is varázslatos eleganciával, néhány mondattal vagy filmbe illő, pergő párbeszédekkel egész élettörténeteket képes felvázolni: drogfüggő filmsztárok, megesett lányok, a tőzsdekrachba beleőrült egykori bankárok, botrányba keveredett élsportolók és boldogtalan házaspárok sorsán keresztül válik láthatóvá, mivé lett a csillogó jazzkorszak káprázata a másnapos évtizedekben.
A szövegek többsége éppen ezért maradt kiadatlan, hiszen a korabeli magazinszerkesztők jól tudták, hogy a népszerűsége csúcsán lévő Fitzgeraldtól nem a tabutémák feszegetését, a társadalmi problémákkal való fájdalmas szembenézést várják az olvasók.
Az amerikai irodalom nagy klasszikusának kiadatlan novellái 2017 tavaszán jelentek meg hatalmas várakozás közepette az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.
Závada Péter - Roncs szélárnyékban
Megjelenik: 2017. szeptember 15., 1699 Ft, Libri Kiadó
A vágy sötét anyaga. Rejtőző belső tájak, az ellenfény színháza. Vonuló madarak, emberen túli partok. Molekulák koccanása. Kemény varázs és borzongató fenség. Rések az időben, kalandok a nyelv tengerén. Árnyékok az aszfalton. Závada Péter egyre érettebb költészetének sokat ígérő birodalma.
M. C. Beaton - Agatha ​Raisin és a nyársat nyelt rendőr (Agatha Raisin 22.)
Megjelenik: 2017. szeptember 16., Ft, Erawan Kiadó
Agatha ​Raisinnek meggyűlik a baja egy túlbuzgó rendőrrel, aki megszállott bírságoló, és őt is megbünteti két „súlyos” vétségért. Agatha nem sokkal az eset után Winter Parvában, a hagyományőrző kis faluban látja viszont a bosszantó rendőrt, csakhogy egyenruha nélkül, mi több, egy nyárson forgatva anyaszült meztelenül a tűz fölött. A malacsütésnek indult szabadtéri mulatság igazi horrorba fordul, amikor a mindig éber detektívnő felfedezi a szörnyű gyilkosságot. Még furcsább, hogy a Raisin Nyomozóirodát a halott rendőr volt felesége keresi fel, és megbízást ad nekik, találják meg exférje gyilkosát. A nyomozással egy idő után még a rettenthetetlen Agathának is le kell állnia, mert olyan fenyegetést kap, ami a nyársra húzott tetem borzalmán is túltesz. Ám amikor Agatha volt férje, James hazatér utazgatásaiból, és mint mesteri „betörő” felajánlja segítéségét Mrs. Raisinnek, az nem tud ellenállni, és tovább folytatja a szimatolást. Mindeközben el kell simítani egy csúnya tettének következményeit is: a nyomozóirodába korábban felvett fiatal Simon Blacket egy ravasz húzással távolította el a csinos és tehetséges detektívlány, Toni közeléből, de nem számolt azzal, hogy mit lép erre a fiú.
Grecsó Krisztián - Harminc év napsütés
Megjelenik: 2017. szeptember 18., 3299 Ft, Magvető Kiadó
Vajon a család jelentheti-e nekünk az otthont az időben, vagy minden alkalommal újra meg kell küzdenünk ezért az otthonosságért? Grecsó Krisztián történetei legszemélyesebb emlékeinket idézhetik fel: a nagymamákkal töltött nyarakat, a szabálytalan karácsonyestéket, az önálló élet első bizonytalan lépéseit, a hosszú vágyakozásokat és a rövid találkozásokat.
A szerzővel ismerős terepen barangolhatunk, mégis minden más. A falu és város közötti kulturális váltások megélése, a helyekhez és helyzetekhez való visszatérés ambivalenciája most is ott van az írásokban, de mindent közelről látunk, így a történetek egyszerre komikusak és drámaiak. 
A Harminc év napsütés olyan, mint egy varázslatos kalendárium, benne a generációk közötti kommunikáció lehetőségei és lehetetlenségei, a velünk élő múlt kiismerhetetlen történetei.
Joanne Harris - A ​St. Oswald fiúiskola
Megjelenik: 2017. szeptember 20., 3499 Ft, Libri Kiadó
Sötét, ​felkavaró pszichothriller a lenyűgözően sokoldalú Joanne Harristől.Roy Stratley latint tanít az észak-angliai St. Oswald fiúiskolában, ebben a hagyományaihoz ragaszkodó, rejtett feszültségektől terhes, zárt világban. Az itt töltött harminc év alatt Stratley sokféle diákkal találkozott, hiszen minden osztálynak megvannak a maga bohócai és hangadói, vannak visszahúzódók és nyitott gondolkodású lázadók. S mindig van legalább egy olyan fiú is, aki kilóg a sorból, aki nem tud beilleszkedni. Valaki, akit baljós árnyak vesznek körül. Egy fiú, aki szörnyű dolgokra képes… A kérdés csak az, meg tudjuk-e ítélni, kivel van dolgunk, s el tudjuk-e dönteni, melyik fiú küzd átlagos tinédzserkori nehézségekkel, és ki az, akinek komoly segítségre lenne szüksége. Stratley helyzetét megnehezíti, hogy új igazgató érkezik az iskola élére: egy hajdani tanítvány, aki húsz éve kísérti Stratley-t az álmaiban…A Kékszemű fiú és az Urak és játékosok után ezúttal is a nagy hagyományokkal rendelkező észak-angliai fiúiskola a helyszíne Harris hihetetlenül szellemesen megírt, feszültségteli regényének, amellyel a szerző megerősíti helyét a thriller műfajának legjobbjai között.
Gerlóczy Márton - Mikecs ​Anna - Altató
Megjelenik: 2017. szeptember 26, Ft, Scolar Kiadó
Gerlóczy Márton regénye családi vonatkozású naplók, levelezések, néprajzi, prózai és lírai művek segítségével és felhasználásával készült, de vázát két nagyobb lélegzetvételű írás, Gerlóczy nagyanyjának és dédanyjának, Jékely Mártának és Schéfer Idának az emlékirata adja. Két rejtett asszony, akik férjeik árnyékában élték le áldozatos életüket. Két asszony, akik mindvégig zokszó nélkül igyekeztek egybetartani a családjukat. Az érzékeny, gazdag lélekről tanúskodó vallomások mögött női sorsokat, megrendítő életeket fest le a szerző, finom, visszafogott ecsetvonásokkal, mély megértéssel és szeretettel. Közben a háttérben pereg a történelem, dúlnak a háborúk, darabokra törik az ország, rendszerek sodorják ide-oda és szakítják szét vagy fűzik egybe a családokat.
Az asszonyok mellett persze mindvégig jelen vannak a férfiak – például Áprily Lajos író, Jékely Zoltán költő, Mészáros Dezső szobrászművész –, a gyermekek, az elveszített szerelmek… és az „angyalok”.
Radclyffe Hall - A magány kútja
Megjelenik: 2017. szeptember 28, 4500 Ft, Park Kiadó
A regény, amelynek betiltása után Virginia Woolf és Ernest Hemingway egyaránt kiállt a szerző mellett.
1926-ban Radclyffe Hall már híres író, legutóbbi, Fémina- és James Tait Black-díjjal kitüntetett Adam's Breed (Ádám fajzatja) című regénye bestseller. Hall ekkor látja elérkezettnek az időt arra, hogy akár karrierjét is kockára téve hozzálásson régi terve megvalósításához: "könyvet írni a nemi inverzióról, regényt, amelyet azok is megérthetnek, akik számára a szakmunkák nem hozzáférhetők... amely szót emel egy félreértett és félreismert kisebbségért". Ez az úttörő mű az 1928-ban megjelent A magány kútja, amelynek célja, hogy megtörje a homoszexualitás tabuját a közbeszédben. 
Stephen Gordon kislány korában is érezte, hogy ő más. Azt, hogy tehetsége van a sporthoz, gyűlöli a lányruhákat, és jobb szeret egyedül lenni, nem tartották ifjú hölgyhöz illőnek a Viktória korabeli felső osztályban. De amikor Stephen felnő, és beleszeret egy másik nőbe, tűrhetetlenné válik a helyzete a családi kastélyban. Stephennek útra kell kelnie, hogy felderítse, van-e számára hely a nagyvilágban. Párizsba költözik, népszerű író lesz, háborús hős, mégis boldogtalan. Fűti a becsvágy, de a társadalmi elvárások sarokba szorítják, és Stephen elkeseredett lépésekre kényszerül.
V. E. Schwab - Gyülekező ​árnyak (Egy sötétebb mágia 2.) 
Megjelenik: 2017. szeptember 28., 3400, Ventus Libro
Kell az egyik utolsó vérmágus, aki képes utazni a London varázslatos városa által összekapcsolt párhuzamos világok között. Négy hónap telt el azóta, hogy egy rejtélyes obszidián kő a birtokába került, és találkozott Szelina Barddal. Négy hónapja, hogy Fehér London uralkodói, a Dane ikrek elbuktak, és a követ a haldokló Holland testével együtt visszaküldte Fekete Londonba. 
Kell álmait most baljós mágikus események kísértik, ébren pedig folyton Lina jár az eszében. Mialatt Vörös London az Elemek Viadalára - egy háromévente megrendezett nemzetközi, barátságos mágikus vetélkedésre - készül, egy bizonyos kalózhajó egyre közeledik. Időközben egy másik London lassan új életre kel. A mágia egyensúlya kényes és veszélyekkel teli; és ahhoz, hogy az egyik város felvirágozzon, egy másiknak vesznie kell...
Margaret Atwood - Boszorkánymagzat
Megjelenik: 2017. szeptember 29, 3400 Ft, Kossuth Kiadó
Egy neves londoni kiadó kortárs szerzőknek kínált föl megbízást: válasszanak egy-egy Shakespeare-drámát, s ezek témájára írjanak regényt.
Az évtizedek óta népszerű, számos nemzetközi díjjal elismert kanadai író A vihart választotta.
A mű főhőse Felix, egy színházi fesztivál nagynevű művészeti igazgatója, akit riválisa kifúr az állásából. Felix tizenkét éven át remeteként él egy kunyhóban. Vadul lobog benne a bosszúvágy, de hőn áhított vágya A Vihar színpadra állítása is: ezzel akarja új életre kelteni Mirandát, korán elveszített kislányát. Színházi kurzust vezet egy börtönben, és amikor a véletlen útjába sodorja ellenségeit, felvillan a lehetőség, hogy egy csapásra két tervét is megvalósítsa: megrendezheti a darabot, és elégtételt vehet nagyhatalmú ellenségein is. 

5 megjegyzés:

  1. Radclyffe Hall-ra nagyon kíváncsi vagyok, Bridge szokott lelkesen mesélni róla, meg még ami engem érdekel majd szeptemberben az a Kiéhezettek folytatása lesz (A Fellside börtön), A Kocckafiú, meg családba már elő is rendeltem A tűzoszlopot, Ken Follettől.

    VálaszTörlés
  2. A magány útja nagyon érdekel, és annyira jó, hogy vére csordogálnak új könyvek Atwoodtól (elvileg a Jelenkor is ad ki A szolgálólány után)!

    VálaszTörlés
  3. Juj, A magány kútja engem is nagyon érdekel. Idén a Park viszi el a vagyonom :) mindig megkívánom a könyveiket.

    VálaszTörlés
  4. Láttad közben jön az Egy sötétebb mágia folytatása a Gyülekező árnyak is szeptember végére :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.