Benjamin Alire Sáenz - Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Ezt a könyvet még akkor láttam, amikor aktívabban lógtam a Tumblrön. Több könyves gyűjteményes oldalon felbukkant ez a csodaszép borítós ifjúsági könyv. 

Tegnap a könyvtár polcáról kaptam le, mert valami könnyed könyvre vágytam, plusz a szerző neve miatt gondoltam jó lesz a nemzetiséges kihíváshoz is. Azt hittem Benjamin Alire Sáenz dél-amerikai, de valójában amerikai (Új-Mexikóban született, ami az USA része). Nem bántam igazából a ’tévedésem’, mert az USÁ-ban élő mexikóiak jelentek meg a regényében, a kulturális különbségekkel és nehézségeikkel. Ami mindenképp érdekes és új olvasmányélmény volt számomra.

A könyv főszereplői Aristotle (Ari) és Dante, 15 éves fiúk, akik 1987 nyarán ismerkednek meg egymással. A narrátorunk Ari, aki tipikus magányos farkas – jól elvan egyedül, és eléggé érzékeny fiú. A családjában ő a legkisebb gyerek, több titok és elvárás nyomasztja a szülei részéről. Mindezek ellenére jól kijön velük, anyjával tud megnyílni, apja elzárkózik mindenki elől a vietnami háborús élményei miatt.
"Életem alapvető problémája az volt, hogy az tulajdonképpen valaki másnak az elképzelésein alapult."
forrás
Arit egy nap az uszodában szólítja meg Dante és felajánlja, hogy megtanítja úszni. Innen indul kettejük barátsága, ami sok közös programon, beszélgetésen és egymás családjának aprólékos megismerésén épül. Dante szintén érzékeny fiú, aki rajong a szüleiért és fordítva. Ari számára furcsa is az őszinte érzelemmegnyilvánításuk.

A könyv igazából kicsit túlírva, önmagát ismételve fontos dolgokat fogalmaz meg: a serdülőkor problémáit, a barátságot, az önkeresést és az első szerelmet.
"A szüleim egymás kezét fogták. Eltűnődtem, vajon milyen lehet valakinek a kezét fogni. Gondolom, néha a világmindenség összes titkát meglelheted valaki másnak a kezében."
Aki látta a könyv címkéit, az láthatja az LMBT ’besorolást’, vagyis hamar kiderülhet, hogy a fiúk szerelméről szól ez a könyv. Az elején már érezhető ez Ari bizonytalanságából, később Dante elég egyértelműen nyilatkozik a témáról. Mégis Ari útkereséséről szól ez a könyv, és nem is igazából a fiúk iránti érzelmeiről szól, hanem Dante iránti szeretetéről.

Érdekes témákat boncolgató, egyszerűen befogadható regény. Egy délután-este alatt kiolvastam, hála az érdekes szereplőknek és a párbeszédes, rövid leírásoknak.

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Oldalszám: 384
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Dante ​tud úszni. Ari nem. Dante magabiztos és könnyen szavakba önti érzéseit. Ari nehezen boldogul a beszéddel és kétségektől szenved. Dante belemerül a költészetbe és a művészetekbe. Arit a börtönben lévő bátyjával kapcsolatos gondolatok nyomasztják. Dante világos bőrű. Ari árnyalatai sokkal sötétebbek. Úgy tűnhet, mintha Dante lenne az utolsó ember, aki képes lebontani a falakat, amiket Ari maga köré emelt. Ám mindezek ellenére, mikor ők ketten találkoznak, különleges kötődés alakul ki közöttük. Rávilágít életük legfontosabb igazságaira, és segít rájönniük, milyen emberek akarnak lenni. Azonban útjuk során hatalmas akadályokba ütköznek, és csak akkor tudnak megerősödve túljutni rajtuk, ha képesek hinni egymásban és a barátságuk erejében."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.