Robin Sloan - Penumbra úr nonstop könyvesboltja

A Bookriot könyvtári cikkeiben elmerülve (köszi Lobo ;) akadtam rá erre a listára, ami a könyvtárakban, könyvesboltokban játszódó könyveket sorol fel.  Ezzel a könyvvel már régóta szemeztem, de valahogy sose került a kezembe - most kihoztam - stílszerűen - a könyvtárból és hamar végigszáguldottam rajta. Kellett már valami könnyed regény :)

Clay grafikus, marketinges, de az első munkahelye csődje után kénytelen egy könyvesboltban munkát vállalni. Mr. Penumbra boltja éjjel-nappal nyitva van, és Clay 'nyeri meg' az éjszakai műszakot. A boltba főleg fura figurák járnak, és úgy tűnik, hogy valami után kutatnak ezek az emberek. Főhősünk viszonylag hamar elkezd nyomozni a bolt valódi tevékenysége után és ebbe bevonja barátait is.

A nyomozós rész jól volt megoldva, gyorsan pörögtek az események, de voltak holtpontok, döccenők - ettől valahogy 'hihetőbb' lett a könyv :)

Ennek a regénynek a nagy erőssége, hogy nem csak a könyvmolyok szívét érinti meg, hanem a technika iránt érdeklődőkét is (talán az övéket jobban). Én mindkét halmazba betartozom, így élvezettel olvastam az ősnyomtatásról, ekönyvolvasókról, könyvkötészetről, a Google-ről, a betűtípusokról - van itt minden. Mintha sok kedvenc témámat borította volna bele Sloan, de ebből egy egymásra épülő, szórakoztató és élvezetes regényt gyúrt össze.

A karakterek szórakoztatóak, és tetszett, hogy hogyan oldotta meg Clay a feladatokat, a nyomozást.
Jól sikerült a könyv vége, egy szép üzenettel zárult.
Ha élvezetes, gyorsan olvasható olvasmányt kerestek, akkor ajánlom Clay kalandjait ;)

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore
Oldalszám: 360
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A ​​Nagy Recesszió kiveti pályájáról Clay Jannont, a kezdő San Franciscó-i webdizájnert – hogy a véletlen szerencsének, a puszta kíváncsiságnak és a majmokéval vetekedő létramászási tehetségének köszönhetően Penumbra úr nonstop könyvesboltjának éjszakai műszakjában kapjon új állást. De néhány nap múltán Clay gyanítani kezdi, hogy ez a bolt még annál is rejtélyesebb, mint amit az elnevezése sugall. Kevés vevő jön, de ők visszatérően, és ők sem vásárolnak semmit, hanem obskúrus köteteket „kölcsönöznek ki” az üzlet eldugott sarkaiból, valamilyen bonyolult, régóta fennálló rendszer szerint, amelyet a gnómszerű Penumbra úr irányít. Lehet, hogy a bolt csak fedőszerv? Clay hamarosan belekezd a vásárlói szokások átfogó elemzésébe, és a barátait is bevonja a felderítő munkába. Ám amikor Penumbra úr elé tárják a felfedezéseiket, kiderül, hogy a titkok messze a könyvesbolt falain túlra vezetnek."

2 megjegyzés:

  1. Anno egy külön adást szenteltünk a témának, elég jó könyvlistával, ha érdekel, főleg magyarul is megjelenteket vettünk fel rá:
    https://popkultcsajoksatobbi.wordpress.com/2014/10/23/konyves-konyvek-a-20-epizod/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Ezt biztos meghallgattam akkor, de majd megyek újra inspirálódni ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.