Mi a népszerű most? - Körbeposzt

november 16, 2016
Amadea elmélkedett azon, hogy mik a népszerű könyvek különböző körökben (könyvesbolt, moly, könyvesblogok és persze megmutatta az ő aktuális kívánságlistáját) és felvetette az ötletet, hogy írja meg mindenki a véléményét :)

Az én ízlésem azt hiszem az aktuális toplisták egy részét lefedi, de vannak írók-témák-műfajok, amikről nem vagyok hajlandó olvasni. Persze jó dolog a komfortzónatágítás, de a mi hmm... rossz, azzal nem húzom az időmet.

Keresem a különleges sztorikat - és ez lehet 5 éve vagy mostani megjelenés. A blogon próbálok is ennek megfelelően olvasni és ajánlani.  A moly amúgy nagy segítség ebben - az ember nekiáll különféle listákat, polcokat böngészni és sok jó könyvre bukkanhat. Az utóbbi évben már nyitottam az ismeretterjsztő könyvek felé, és ebből a kategóriából is sok gyöngyszemre bukkantam. Szerencsém van mert az általam olvasott bloggereknél többször találok ilyen 'elfeledett' jó könyveket.

A legutóbbi bejegyzésem éppen egy most népszerű könyv (Marie Kondo - Spark joy/ Tiszta öröm), de már nem vagyok annyira rákattanva a friss könyvekre. Persze minden hónapban kinézek egy-két olyat, amit valamilyen formában elolvasok, még ha nem is azonnal. De valljuk be, unalmas ha minden blogon ugyanazok a könyvek pörögnek. ;)

A kiadók szerintem elég változatos igényeket szolgálnak ki, én mindig találok olyan érdekes szépirodalmat, scifit, fantasyt, romantikus könyvet, stb-stb, amit olvasnék. Az már más kérdés, hogy nem mindig a legjobb könyveknek a legjobb a marketingjük - de ezen igyekszünk mi, bloggerek is változatni.

A való életben, a könyvtárban - most már - kicsit alakíthatom én is a közízlést :D Van egy asztalunk a kölcsönzőtérben, ahová random kitesszük néhány kollégával azokat a könyveket, amiket ajánlunk. Én persze mindig kiteszem a kedvenceimet, és jó látni hogy eltűnedeznek (remélem nem a polcra kerülnek vissza).

A moly aktuális heti toplistája:


Harry Potter - nem is csoda. Leiner Laura - imádják sokan, szóval ez sem lep meg. Erotikus izé - hmm, oké. Az alsó sor meg majdnem mind filmes, most volt/lesz a mozikban ezért olvassák sokan. Az utolsóról nincs most infóm, de tipikus kosztümös, romantikusnak tűnik. 

Az én aktuális kívánságlistám:


A fentiek közül szinte mind új és friss megjelenés, de szerintem Anne Rice és Rae Earl könyve elég kis réteget mozgat meg, meg talán Zafón is. A macskavendég cukinak tűnt, ezért került fel hirtelen ötlettel a listára. A Marie Kondo és Likó Marci könyvét már olvastam, de szeretnék saját példányt belőlük.

Igazából a fenti listából is látható, hogy elég széles körű az ízlésem - a kiemelkedőtől, egyedi történetektől a 'tucat könyvekig'.

Nektek mennyire fedi az ízlésetek az aktuális trendeket? 

A többiek bejegyzései:

4 megjegyzés:

  1. Visszaszerzem a Marie Kondómat a barátnőmtől, aztán legközelebb szívesen elviszem neked! :)
    Szerintem nem túl rettenetes a molyos sikerlista, a Vándorsólymokkal pl. semmi gond nincs, HP szintén, az meg hogy becsúszik valami erotikus izé, az teljesen természetes. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ohh köszönöm!! :)
      Na igen, de tényleg vicces látni ahogy jönnek a mozifilmek, az emberek rákapnak a könyvekre. A könyvtárban pl. hetek óta 'hiánycikk' A lány a vonaton.

      Törlés
  2. Szerintem te nagyon változatosan olvasol, Dóri, meg hát jó sokat is! :D
    Az hogy vannak friss könyvek, mindannyiunknál vannak, de szerintem mi nem csak a vcs-nél nyúlunk régebbiekhez. Néha jó lenne felfuttatni egy-egy ilyen elfelejtett jó regényt is. Én a poszt-turkálóval próbálkozom néha, mert nem szabad elfelejteni, hogy amit a "mi" olvasott már ezer éve, lehet, hogy valakinek tök új még. :))) Mindig fura az is, hogy pl. van aki csak mostanában olvassa először a Harry Pottert is, de ez van, jön a többi generáció, mi meg öregszünk (neeee!). :D

    A kívánságlistádon lévők közül A macskavendégre én is felfigyeltem, Ruth Ozekis érzés kapott el tőle és az ő könyvét nagyon-nagyon szerettem!

    VálaszTörlés
  3. Nálad is azt látom, mint Pupinál, hogy teljesen változatosan olvasol, és ez tök jó. :) Mondjuk én azt is meg tudom érteni, aki inkább egy műfajból válogat, mondjuk én arra képtelen lennék. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.